A történet, ami rólunk szól

Bár folyószövegként nem olvasható úgy, mint egy regény, a Biblia mégis egyetlen, korokon átívelő és a világtörténelmen túl is folytatódó történetet beszél el, melynek főhőse a Megváltó. Ezt a történetet mutatja be rövid, érdekes és színvonalasan kivitelezett videóin a Biblia Projekt.

Miért van szükség áldozatra Isten kiengeszteléséhez? Egyáltalán, miért beszélnek bűnről a keresztények? A végtelen nemzetségtáblázatokon túl miről szólnak a Biblia első könyvei, és ennek mi köze hozzánk? A többi közt ezekre a kérdésekre kaphat választ, aki megnézi a Biblia Projekt eddig elkészült, magyar nyelvű videóit. És miért is ne venné a fáradságot bárki az igényesen kivitelezett animációs kisfilmek megtekintésére, amelyek szinte odaragasztják a nézőt a képernyő elé?

A bibliai könyvekben leírtakat és a Szentírás egészét átívelő üzeneteket külön is feldolgozó videókat az amerikai The Bible Project animációs stúdió alkotta meg, itteni teológusok, fordítók, grafikusok, animátorok, szinkronszínészek és hangmérnökök csapata pedig arra vállalkozott, hogy magyar nyelvre is átülteti a lebilincselő és hiteles forrásra támaszkodó kisfilmeket. Hogy miért, arról Székely Pál Domokos, a projekt menedzsere beszélt portálunknak.

„Teológusként találtam rá erre a csatornára, amelyet azért is követtem nyomon, mert nagyban támaszkodtam az angol nyelvű videókra a vizsgáim előtt, hiszen azok madártávlatból és megfelelő hangsúlyokkal segítenek ránézni arra, amit a teológián részletekbe menően tanulunk. Ifivezetőként is felhasználtam az eredeti projekt néhány segédanyagát, hiszen az amerikai szolgálócsapat nemcsak videókat készített, hanem bibliatanulmányozást segítő kérdéseket is adott a felhasználó kezébe a tematikus kisfilmekhez. Eleinte csak feliratoztuk egy barátommal ezeket a videókat, mígnem az eredeti projektgazdák jelezték, hogy szeretnék támogatni, hogy több nyelven, szinkronizálva is megjelenjenek a videók. Leszerződtünk, és belekezdtünk a munkába. Azóta többen is csatlakoztak hozzánk. Közös célunk, hogy segítsük a magyar bibliaolvasókat abban, hogy összefüggéseiben is átlássák a Szentírást, amelyet részletenként olvasnak. A videók megtekintése után pedig talán kedvet kapnak ahhoz is, hogy kezükbe vegyenek egy-egy számukra még ismeretlen bibliai könyvet.”

A Youtube videómegosztó csatornán is megtalálható, a Biblia Projekt honlapjáról pedig le is tölthető videók azonban szélesebb körben is hiánypótlók. Egyik erényük, hogy látványos, kreatív kivitelezésükkel elérik a digitális bennszülött Z generáció ingerküszöbét, de bármely korosztály számára hitelesen képviselik az eredeti forrást. „A videók a bibliai alapokra építkeznek és nem az emberi logikára. Nem mindig adnak minden kérdésre egyértelmű választ, de lényegre törően felvázolják azokat a részletkérdéseket, mint például az, hogy kik lehettek a Bibliában említett istenfiak” – magyarázta a teológus.

A The Bible Project mára az összes bibliai könyvet feldolgozta, az elmúlt másfél évben a Teremtés könyve két részben és további három tematikus videó magyar nyelven is elkészült: Engesztelő áldozat, Menny és Föld, valamint Szentlélek címmel. Ez is mutatja: nagy út áll még a készítők előtt. A felekezetközi csapat hű az eredeti videók evangelikálteológiai szemléletéhez, de figyelembe veszi a magyar felhasználók kulturális hátterét is. A projektmenedzser elárulta: sok munka van egy-egy videó mögött, hiszen legalább tízlépcsős folyamatról van szó, amelybe beletartozik a fordítás, a teológiai és nyelvi-stilisztikai ellenőrzés, a grafikai és animációs munka, a hangalámondás és az utómunka is.

A non-profit tevékenykedő csapat önkéntesei szabadidejükben vállalják a színvonalas munkát, ám éppen emiatt a tervezettnél lassabban haladnak a kivitelezéssel, még akkor is, ha az előállítási költséget harmadára csökkentették. Továbbra is várják önkéntesek jelentkezését – különösen grafikusokét és animátorokét –, de munkájukat pénzadománnyal is támogathatjuk. Banki átutalással a Bp. Külső Üllői Úti Ref. Missziói Egyházközség számlájára küldhetjük adományainkat (számlaszám: 11708001-20372091, a közleménybe írjuk be: Biblia Projekt), de utalhatunk PayPalon keresztül is.

Székely Pál elmondta: erre az évre kitűzött céljukat most, az év derekán csak negyedrészben sikerült elérniük. A keresztény közösségek összefogása azért is számít, hogy az alkotók minél több időt fordíthassanak a videók elkészítésére, nem is szólva a technikai eszközök és a számítógépes programok költségeiről. Ezen kívül szeretnének kiadni egy magyar nyelvű bibliaóra-vázlatos füzetet is az egyes videókban megjelenített bibliai témák feldolgozását segítendő.

Aki részt kíván venni a Biblia Projekt háttértámogatásában, egyben biztos lehet: az igehirdetésekhez, ifjúsági órákhoz vagy nyugdíjas bibliakörökhöz segítséget nyújtó, tartalmilag és kivitelezésben is kiváló minőségű anyagokból saját maga és közössége is gazdagon meríthet.

A Biblia Projekt aktualitásairól a projekt honlapján tudhat meg többet. A videók a Biblia Projekt YouTube-csatornáján is elérhetők.