Alkalom a lelki megújulásra

Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról is tárgyaltak az esperesek és egyházmegyei főgondnokok április 15-i értekezletén.

Igei bevezetővel és imádsággal vette kezdetét az esperesek és főgondnokok, valamint az egyházkerület elnöksége és főjegyzői részvételével zajlott értekezlet a budapesti Ráday Házban.

Balog Zoltán dunamelléki püspök bevezetőjében beszámolt a négy református egyházkerület püspökének néhány napja kiadott közös nyilatkozatáról, amely megerősíti: nem vállal semmilyen szerepet a Zsinat elnökségében. Mint mondta, annak jött el az ideje, hogy „végiggondoljuk, miben érdemes változni és mit érdemes másként csinálni. Keressük azokat a fórumokat, ahol őszintén, magunkkal szembenézve tudunk beszélgetni a megújulásról, ébredésről. Ezt a célt szolgálja az egyházkerületben nemrégiben megalakult lelki megújulásért imádkozó csoport, amelybe kritikát megfogalmazó szolgálattevőket is bevontunk.”

A püspök méltatta a társadalmi változásokra is reagáló gyülekezetplántálási- és megújulási munkáról képet adó Nagy-Budapesti Missziói Konferenciát, melyen a fővárosi és környéki tapasztalatokról és tennivalókról is szó esett.

Igényfelmérés után
Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről Szabó Márton beruházási főigazgató számolt be. Mint mondta, a tahi, a mátraházi és a galyatetői szálláshelyekkel kapcsolatos igényeket Duráczky Bálint szociológus mérte fel gyülekezetvezetők, üzemeltetési vezetők és egyházi szakértők megkérdezésével. Kiderült: az elszállásoltak elégedettek voltak a vendégszeretettel, az infrastruktúrával már kevésbé. Javaslat született többek között a foglalási rendszer újragondolására, a gyermekbarát környezet kialakítására, a hangtechnika és egy közös, felhasználóbarát honlap fejlesztésére.

A galyatetői Imádság Háza
Mindhárom konferencia-központ más-más férőhelykapacitással rendelkezik, így a gyülekezeti csoportok igényeiknek megfelelően választhatnak közülük. A kis létszámú csoportok elhelyezésére alkalmas galyatetői központon épp átalakítási munkálatokat végeznek: felújítják a szálláshelyet és kápolnát építenek a hozzá tartozó közösségi terekkel. Idén ősszel el is készülhet a jelenleg 25 fő befogadására alkalmas komplexum. A második ütemben új étkezőt és közösségi teret (csoportszobákat) alakítanak ki, a szálláshelyet pedig további 25 férőhellyel bővítik.

Továbbra is a galyatetői a legkevesebb férőhellyel bíró konferencia-központ, az egyéni és kiscsoportos elvonulások igényeire szabva. Nem csupán a férőhelyek határozzák ugyanis meg a létesítmények kialakítását, hanem a lelki szükségletek is. Egy évtizedek óta tapasztalt hiányra adna választ a kerület vezetése azzal, hogy Galyatetőn Imádság Háza néven olyan központot hoznak létre, ahová lelkipásztorok, presbiterek, gyülekezeti tagok – köztük pedagógusok vagy egészségügyi dolgozók is – visszavonulhatnak, csendben, elmélyülten időt tölthetnek Istennel. Ehhez segítséget is kaphatnak a lelkészek kísérésében, lelkigondozásában nagy tapasztalattal bíró Fekete Márton lelkipásztor személyében. A még kidolgozás alatt álló tervek között szerepel az egyéni csendesség és a kísérő beszélgetések biztosítása. A hegyi levegő és az erdő közelsége is hozzájárulhat a testi-lelki felüdüléshez.

A tahi Sion Hegye konferencia-központ
Mostanra a tahi konferenciaközpont felújítása is szükségessé vált. Szeretnék egész éves nyitvatartásra alkalmassá tenni, ehhez téliesíteni kell az épületeket.

A jelenleg 90 férőhelyes szálláshelyet a jövőben 100-150 fő befogadására alkalmassá bővítenék, így a legnagyobb gyülekezetek is igénybe vehetnék programjaikhoz. Megfelelő számú szekcióterem és egy nagyobb étkező kialakítása is a tervek között szerepel. Családbarát fejlesztésekre is szükség lenne a jövőben, többek között játszóteret is szeretnének kialakítani. Az elképzelések között szerepel, hogy részben ifjúsági táborhelyként is szolgáljon a konferencia-központ.

A mátraházi konferencia-központ
A mátraházi konferencia-központtal kapcsolatos távlati célok közt szerepel többek közt a zsúfolt étkező bővítése és szekciótermek kialakítása. A cél egy 80-100 fő befogadására alkalmas központ kialakítása, melyet egy nagyobb bővítéssel és felújítással lehet elérni – vetette fel Szabó Márton.

A beruházási főigazgató beszámolt arról is, hogy a visszajelző interjúkban felvetődött egy háromszáz fős, vízparti ifjúsági és gyermektáborhely igénye is. Nyilas Zoltán északpesti esperes javaslatára felmérik a gyülekezeti, megyei és kerületi szálláshelyeket, hogy a testi-lelki feltöltődést kereső gyülekezeti tagok rátalálhassanak a számukra legmegfelelőbb szálláshelyekre.

Ifjúsági Ház nyílik Kákicson
Kiss Géza (1891–1947) és az Ormánság néprajzi és szellemi örökségének megismertetése céljából az egyházkerület felújíttatta a kákicsi templomot és a hozzá tartozó parókiát. Az egykori lelkészlak épületében kialakított emlékszobában a Kiss Géza Ormánysága című állandó kiállításon mutatják be az érdeklődőknek a néprajzkutató lelkipásztor életét és korát.

A valamikori csűr épületét ifjúsági szállássá alakították: egy fiú- és egy lányszoba 9-9 ággyal, csoportkísérő-szoba, konyha és vizesblokkok kaptak helyet benne. Az emlékházban a gyülekezeti terem mellett két csoportszoba, vizesblokkok és egy kisebb konyha állnak rendelkezésre. Itt 12 pótágy is elhelyezhető, így a létesítmény akár harminc fős ifjúsági csoport és két kísérő fogadására is alkalmas. A kirándulók kerékpártúrákra is vállalkozhatnak az Ős-Dráva Nemzeti Parkban.

A kákicsi emlékházat és ifjúsági házat 2024. június 8-án adják át, így a szálláshelyet már a nyári időszakban is birtokba vehetik az ifjúsági és gyülekezeti csoportok. Szállást foglalni a fenntartó Sellyei Református Egyházközség kapcsolattartójánál, Patakné Máthé Anikónál lehet a +36 30 349 73 28-as telefonszámon vagy a sellyeirefegyhazszallasok@gmail.com e-mail címen lehet. A Kákicsi Ifjúsági Ház címe: 7958 Kákics, Petőfi Sándor utca 25.

Esperesi kollégium
Az egyházkerületi beruházások ismertetése után folytatódtak az esperesek beszámolói a ciklus első három évéről. Takaró András délpesti esperes, püspöki főtanácsos javaslatot tett egy országos esperesi kollégium létrehozására. Mint mondta, az esperesek jól ismerik a gyülekezetek életét, felhalmozott tudásukat, tapasztalatukat pedig szívesen megosztanák a Zsinat Elnökségi Tanácsával.

Közelgő egyházkerületi események
A tanácskozáson szó esett a közelgő egyházkerületi eseményekről is.

  • ­A baranyai, a tolnai és a somogyi egyházmegyék, valamint a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház az idén harmincéves Pécsi Református Kollégiummal együtt ünnepli a magyar református egység napját Pécsett 2024. május 22-én a Kodály Központban rendezett ünnepi hangverseny alkalmával.
     
  • Az újonnan – először – megválasztott dunamelléki presbitereket az egyházkerület vezetősége találkozóra – lelki napra – hívja a Budapest-Fasori Református Egyházközség templomába 2024. június 22-én.

Az egyházkerület kiemelt eseményeiről portálunkon is beszámolunk.

Képek: Füle Tamás
Tahi kép: Sereg Krisztián

Esperes-főgondnoki értekezlet 2024. április 15.