Alkotó ember nélkül nincs haladás

Átadták a 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait. Kiemelt dicséretben részesült egy református diák is, tartásjavító táskát tervezett.

A Magyar Innovációs Szövetség évente rendezi meg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt a tizennégy és húsz év közötti korosztály számára. A verseny a műszaki, a természettudományos és a technológiai területekre, valamint a kutatásfejlesztésre fókuszál. Komolyságát mutatja, hogy az első helyezetteket delegálják az Európai Fiatal Tudósok Versenyére, illetve egyikük részt vehet a stockholmi Nobel-díj-átadón és azon az egyhetes szemináriumsorozaton, melyet a friss Nobel-díjasok tartanak az ünnepség előtt. A többi helyezett és a felkészítő tanárok közül néhányan komoly pénzjutalomban részesülnek.

A megméretés mottójaként is értelmezhetőek Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal jelenlegi elnökének szavai: „Alkotó ember nélkül nincs haladás.”

Az idei versenyt 2017 októberében hirdették meg. Százhat pályázat érkezett a felhívásra, ezekből a huszonegy tagú zsűri hatvankilencet javasolt kidolgozásra. Kisebb részük kutatási vizsgálatokat összefogó tanulmány volt, míg a többség új eszközt, eljárást kívánt kifejleszteni. A kidolgozás időszaka alatt a szervezők konzultációkkal, illetve a Szabadalmi Tárba szervezett látogatással kívánták segíteni a továbbjutó pályázókat.

A kidolgozott pályázatokat négy szekcióba osztotta a zsűri. Az Orvostudomány, biológia, kémia, egyéb; Fizika, matematika; Mechanika, elektronika és az Informatika címekkel körülhatárolt területekre estek a vizsgálódások, amelyeket a pályázóknak egy ötperces prezentációban, esetenként angol nyelven kellett megvédeniük.

A döntősök között több első, második, illetve harmadik díjat osztottak ki, illetve a zsűri néhány ötletgazdát kiemelt dicséretben részesített. Első díjas lett Novák Blankának, az egri Dobó István Gimnázium református tanulójának a lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálatáról szóló pályázata. Berzsák Bulcsú, a Baár–Madas Református Gimnázium tizenegyedik osztályos tanulója pedig kiemelt dicséretben részesült.

Bulcsú tartásjavító táskát készített, amelyről a következőket mondta: „Már régebben is gondolkodtam különböző táskákon, de erre a versenyre szerettem volna új ötlettel elindulni. Arra jutottam, hogy nagyon jó és praktikus lenne egy tartásjavító táskát kitalálni, hiszen egyre több gerincproblémás és hanyag tartású ember van. Amikor utánanéztem, hogyan lehet kivitelezni az ötletet, rátaláltam egy hevederre, amely ennek a problémának a megoldására specializálódott, viszont az emberek nem szívesen hordják, mert fehér színű és nagyon látványos. Ezért kezdtem el azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne ezt a megoldást táskára applikálni. A táska praktikus tárgy, mindennap hordjuk. A hevedereket egy-két órás viselésre ajánlják, pont annyi időre, amíg egy táskát viselünk. Úgy csináltam meg a táskát, hogy teljesen méretre szabható legyen. Próbáltam minél dizájnosabb eredményt elérni, mert amelyik táska nem néz ki jól, azt senki nem hordja szívesen.”

A matematika tagozatos diák, mint mondja, szeret fejleszteni és gondolkodni ehhez hasonló terveken. Táskáját a fizikaszakkör vezetőjének segítségével készítette el.

Mivel Bulcsú a pályázati felhívásról egy családi baráttól hallott, cikkünkkel szeretnénk felhívni a református iskolák és diákok figyelmét az évenkénti versenylehetőségre. Egy ilyen megméretés nemcsak díjazással jár, hanem kapcsolatépítésre, egymástól való tanulásra és a tudományos gondolkodás kialakítására is jó alkalom. Hozzásegít az új református értelmiségi réteg fejlődéséhez.

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadóján egy másik fontos lehetőségről is szó esett. Szigeti Ádám leendő innovációs helyettes államtitkár bemutatta az Új Nemzeti Kiválóság Programot, amelynek megpályázására június 13-ig van lehetőség. A pályázatban azon diákok vehetnek részt, akik a 2018/2019-es tanévben kezdik meg egyetemi tanulmányaikat és a középiskolás évekből rendelkeznek tanulmányi, művészeti versenyeredménnyel.