Állami kitüntetésben részesült Magay Tamás professzor

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Magay Tamás lexikográfus, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára.

Az emberi erőforrások minisztere a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, március 12-én adta át a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjakat. Kásler Miklós kiemelte: a díjazottak hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült prof. dr. Magay Tamás lexikográfus, a Károli Gáspár Református Egyetem nyugalmazott egyetemi tanára, aki az angol–magyar kétnyelvű lexikográfia óriása, több mint ötven szótár írója és szerkesztője, továbbá a Károli Gáspár Református Egyetem Angol Tanszékének iskolateremtő alapítója, a magyar és keresztyén értékek rendíthetetlen képviselője.Magay Tamás 1957-ben kapcsolódott be az Akadémiai Kiadó szótárszerkesztési munkálataiba, a kiadónál eltöltött több mint három évtized során Országh László jobbkeze, majd szerkesztőtársa lett. Lexikográfusi pályája során több mint ötven szótárt szerkesztett, amelyeknek terjedelme meghaladja a harmincezer oldalt. Generációk nőttek fel az Országh–Magay-féle, az Akadémiai Kiadó által gondozott angol–magyar kis-, közép- és nagyszótáron. Lexikográfusi munkásságával párhuzamosan Magay Tamás azt is bebizonyította, hogy nem csak kiváló szótárszerkesztő, hanem kiemelkedő elméleti tudós is: előbb megszerezte a kisdoktori, majd később a kandidátusi fokozatot, 1996-ban pedig habilitált.

Az Anglisztika Intézet, a tavaly fennállása 25. évfordulóját ünneplő Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar második legnagyobb és egyben egyik legeredményesebb intézete, amelyben nagy szerepe van Magay Tamás alapítói és korábbi tanszékvezetői munkásságának. Az általa bevezetett „Lexikológia és lexikográfia” tárgyat a magyarországi egyetemek angolos képzései között egyedülálló módon a KRE BTK-n folyamatosan oktatják mind az anglisztika alapképzési szakon, mind pedig az angol nyelv és kultúra tanára osztatlan tanárképzési szakon.

Magay Tamás eddig számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült. 1997-ben megkapta a nívós angliai Verbatim Award-ot, és még ugyanebben az évben az Országh László-díjat. 2001-ben iskolateremtő tudós pedagógusi munkásságát Apáczai Csere János-díjjal ismerték el. 2007-ben a Károli Gáspár Református Egyetem a Pro Universitate kitüntetésben részesítette. Szintén rangos szakmai díjjal ér fel az, hogy a világ legnagyobb és egyik legjelentősebb lexikográfiai projektjének, az Oxford English Dictionary-nek külső konzulenseként a szótár magyar vonatkozású anyagainak megbízhatóságáról gondoskodik.

A szótárszerkesztés sorsát és jövőjét szívén viselő Tanár Úr az utánpótlásról is gondoskodott, hiszen sikeresen vezetett lexikográfiai témájú PhD-disszertációt, illetve a 2000-ben újraalakult, a Magyar Tudományos Akadémia I. Osztálya Nyelvtudományi Bizottságához kötődő Szótári Munkabizottságnak is évekig elnöke volt. A lexikográfia történetével, elméletével és jelenlegi kihívásaival foglalkozó „Lexikográfiai füzetek” sorozat több számának is a szerkesztője.

Sok szeretettel gratulálunk a kitüntetéshez!


Forrás: KRE.hu