AmiKÉPpen a mennyekben

A Művészetek Völgye református udvarának egyik különlegessége az a festőműhely, ahol a látogatók is bekapcsolódhatnak a fakazetták festésébe. Az alkotások a taliándörögdi református templom mennyezetét díszítik majd. Az alkotóműhelyt Votin Dóra festőművész és Szabó György építész vezetik.

A reformáció 500. évfordulóján különleges programokkal, kiállításokkal és alkotóműhelyekkel várják a látogatókat a Művészetek Völgyében július 21. és 30. között. Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválján az alkotóműhelyek mellett istentiszteletek, áhítatok, művészetterápiás foglalkozások, drámaszínpad és performansz is várja a betérőket. A Sufni Caféban a finom kávé és frissítő mellett református írók és költők műveit is kínálják az udvar házigazdái.

A református udvar egyik különlegessége az a festőműhely, ahol a látogatók is bekapcsolódhatnak a fakazetták festésébe. Szabó György építész a Parókia portálnak elmondta, hogy Votin Dóra festőművésszel álmodták meg a kilenc nap tematikáját.
– A reformáció idején lemeszelték a szentképeket és a freskókat, így a laikusok teret kaptak arra, hogy a maguk ízlésvilágával és hitével vonuljanak be a templomtérbe, ebből született meg a fakazetták készítésének hagyománya. A freskók általában a magas művészet termékei voltak, amelyekben megjelent az egyház oktató-nevelő szándéka is. A reformáció idején ez a trend megfordul, hiszen azt vallották, hogy egy-egy ember, illetve közösség hitéből születik meg az egyház, és nem fordítva. Az emberek a fakazettákon keresztül a saját „anyanyelvükön” ábrázolták hitbéli tapasztalataikat és világképüket, megszülettek szimbólumaik. A reformáció előtt a templomok falait díszítő freskókat általában szemmagasságban helyezték el, viszont ahhoz, hogy a fakazettákban gyönyörködhessenek, fölfelé kellett nézni, a menny felé, így született meg alkotóműhelyünk címe is, egy szójáték: AmiKÉPpen a mennyekben – árulta el Szabó György.

A műhely vezetői közös alkotásra invitálják a látogatókat. Összesen kilenc fakazettát festenek, amelyek közül mindennap felkerül egy az aprócska templom mennyezetére, így a Művészetek Völgye utolsó napján válik teljessé az alkotás. Szabó György elmondta, hogy azok is bátran jelentkezhetnek, akiknek nincs tapasztalatuk a festésben, hiszen nem a művészi érték, hanem a közös munka, az elmélyülés a lényeg. Az inspirációt azok a bibliai igék adhatják, amelyben megjelennek a lélek gyümölcsei. Mivel egy-egy fakazettán egyszerre nagyjából öten tudnak dolgozni, kérik, hogy aki biztosan szeretne festeni, jelentkezzen a programra református udvar Facebook-oldalán. A közös festés mindennap délután kettőtől este hat óráig tart.

Az alkotóműhely mellett Szabóné László Lilla invitálja a látogatókat játékra, közös elmélkedésre. A református lelkipásztor elmondta, hogy kialakítanak egy csendes sarkot, ahol a lélek gyümölcseihez kapcsolódó idézeteket olvasgathatnak, és bárki megoszthatja a gondolatait ezekről. Nemcsak fakazettás mennyezetet lehet festeni, hanem apró söralátéteket is, amelyek a mostanában népszerű, felnőtteknek szánt színezők világát idézik.
– Előfordul, hogy valakinek nehéz szavakban kifejeznie, hogy mit jelent számára a türelem, az öröm, a szeretet, a jóság, a hűség, a szelídség, de szimbólumokban, rajzban képes megalkotni gondolatait.

A református udvarban mindennap a déli áhítatkor teszik fel az előző nap elkészült fakazettákat a templom mennyezetére, az ige pedig a lélek gyümölcseiről szól majd kilenc napon át. 

A református udvar Facebook-oldalát idekattintva találja.

A református udvar további programjairól korábbi cikkünkben olvashat, melyből megtudhatja, hogy mit rejt a ládafia a reformáció 500. évfordulóján, valamint olvashat a fotóműhelyről is, melyet a Parókia portál szerkesztőségvezetője, Füle Tamás szervez.