Ausztrál nap a Lónyayban

A Lónyay Utcai Református Gimnáziumban évek óta tartó hagyomány, hogy valamelyik őszi napon egy idegen ország kultúráját jelenítjük meg az iskola falai között. Jártunk így már Kanadában, az Egyesült Államokban, Csehországban, Japánban, sőt Észtországban is, idén Ausztráliára esett a választásunk.

Az épületet már napokkal korábban ellepték a koalák és az eukaliptuszágak, színesebbnél színesebb plakátok mutatták be az ország érdekességeit, látványosságait, a nagy napon pedig a megszokott csengőhang helyett ausztrál dallamok jelezték a tanórák kezdetét és végét.

Az angol nyelvi munkaközösségnek sikerült elérnie, hogy Brittany Clarke, a bécsi Ausztrál Nagykövetség munkatársa is ellátogasson hozzánk a jeles esemény alkalmából. Brittany nem csupán érdekes prezentációt tartott hazájáról a nyelvtagozatos osztályok számára, de a délutáni versenyt is ő nyitotta meg, valamint a győztesek okleveleit is ő adta át.

A napot ugyanis, szintén a hagyományokhoz híven, egy országismereti vetélkedő zárta, melyre a lónyays diákokon kívül öt másik református iskolából érkeztek versenyzők: Gödöllőről, Vácról, Felcsútról, illetve két budapesti iskolából, a Benkő István, valamint a Demjén István Református Gimnáziumokból. A diákok egy előzetes feladat keretében elkészítettek egy-egy Ausztráliához köthető tárgyat, illetve az elkészítés folyamatáról prezentációt is gyártottak. Jobbnál jobb pályaművek érkeztek, nehéz helyzetben volt a zsűri a pontozáskor. A versenyt követően, az eredményhirdetésre várva, a lónyays alkalmi kórus, Ábrám Endre énektanáruk zongorakísérete mellett előadta az ausztrál himnuszt, amit egy játékos zenefelismerő kvíz követett.

Végül elérkezett a várva várt eredményhirdetés: a versenyt Gödöllő egyik csapata nyerte, második helyen azonos pontszámmal végzett a Demjén, valamint a Vác egy-egy csapata, a jelképes dobogó harmadik fokára pedig a Benkő diákjai állhattak fel.

Köszönjük Fehér-Stróber Katalin tanárnő mint főszervező és minden munkatársa munkáját, valamint valamennyi versenyzőnek a befektetett energiát és részvételt!

Szöllőssyné Paszternák Natasa
Képek: Bicsák Boglárka, Hevesi Gábor Bánk

 

Ausztrál nap a Lónyayban