Az elfelejtett árvákért

Kárpátaljai árva gyerekek megsegítésére rendeznek jótékonysági koncertet az ercsi református templomban ma este. A Kaláka együttes koncertjének teljes bevételét olyan magyar gyerekek ellátásra fordítják, akiket szüleik kórházban hagytak, mert nem tudnak róluk gondoskodni.

Kárpátalján bevett szokás, hogy azokat a kisgyermekeket, akiket szüleik nem tudnak eltartani, állami kórházak gyermekosztályainak gondozására bízzák. „Négy kórház van, ahol otthagyhatják a szülők a gyermekeiket. Le nem mondanak róluk, megmarad a kapcsolat, de a gyerekek kikerülnek a családból, vagy közvetlenül születésük után, vagy pár hónapos, illetve egy-két éves korukban” – számolt be érdeklődésünkre Darvas-Tanácsné Novák Eszter, az ercsi gyülekezet lelkésze. Mint mondta, a papírforma szerint 1500 gyermek tartózkodik kórházi gondozásban jelenleg Kárpátalján, valójában azonban ennél is többen lehetnek.

Az elárvult gyermekek helyzetét két kárpátaljai lelkész, Sipos József tiszaújlaki lelkipásztor és Katona Viktória, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon beosztott lelkésze is szívén viseli. Önkéntes csapatukkal kapcsolatot tartanak az állami kórházakkal, akár hetente többször is látogathatják a gyerekeket. „Kicsit szeretgetik őket, játszanak velük, egyáltalán, kiveszik őket a rácsos ágyból, mert a kórházaknak nincs erre kapacitásuk, hatvan gyerekre jut két nővér. Ellátják ugyan őket, de szeretetet is nyújtani már nem tudnak” – magyarázta a jótékonysági koncertet szervező gyülekezet lelkésze.

A kárpátaljai önkéntesek adományokat gyűjtenek a gyerekeknek, ezeket igazságosan szétosztják a kórházakban. Nekik köszönhető, hogy elegendő tápszer, pelenka, bébiétel, kis ruha és lepedő jut az árváknak. „A gyerekek kétéves korukig maradhatnak a gyermekosztályon, azt követően – ha szüleik jogilag lemondanak róluk – a gyámhivatal elindítja az örökbefogadási folyamatot. Ha nem mondanak le róluk, akkor gyermekotthonokba kerülnek. Ezek azonban kevés kivétellel nem túl ideális környezetet jelentenek a gyerekek számára, kimondott árvaházakról van szó ugyanis.”

Hogy miért kerülnek ilyen helyzetbe a zömmel magyar családok, arról a lelkipásztor azt mondta: az anyagi nehézségek jelentik a legfőbb problémát. „Sokszor nem is arról van szó, hogy az édesanyák nem akarják vállalni vagy felnevelni a gyermeküket, hanem mivel az édesapa eltűnt vagy külföldre ment dolgozni, jobbnak látják, ha a biztos megélhetés reményében a kórházakra bízzák őket, mert ott legalább a fizikai szükségleteikről gondoskodnak: enni kapnak, melegben vannak és lesz mit felvenniük.”

Arra azonban a helyben lakó önkéntesek szerint kevés az esély, hogy a kórházakból az árvaházakba kerülő gyerekek később teljes életet éljenek. „A kárpátaljai lelkészeknek nem régóta van csak lehetősége tenni valamit ezekért a gyerekekért. Szerintük most jött el az a pillanat, mint ami Erdélyben a kilencvenes évek elején, amikor Böjte Csaba elkezdte felkarolni az árvákat, és idővel átfogó megoldást talált helyzetükre. Kárpátalján is szükség lenne valakire, aki képes erre, mert sehonnan nem érkezik segítség. Ha kikerülnek a rendszerből, ezek a gyerekek teljesen magukra maradnak.”

De már most is égető szükség van a támogatásukra. Katona Viktória lelkipásztor a legnagyobb közösségi oldal egyik lelkészfórumán kérte kollégái segítségét.
Mint írta, az egyházi intézmények Németországból és Hollandiából kapnak támogatást, de az állami intézményekben nagy hiánnyal küszködnek Kárpátalján. A felhívásra reagálva az ercsi gyülekezet és lelkipásztorai április elején kezdtek gyűjteni a határon túli magyar árváknak. „Néhány hét alatt verbuválódott egy 600 fős, főleg anyukákból álló csoport a Facebookon, akik csomagokat küldtek vagy hoztak a gyülekezetünkbe. Az akcióhoz csatlakoztak külföldön élő magyar anyukák, baba-mama csoportok és több gyülekezet is. Egészen tegnapig raktároztuk az adományokat, majd miután rendszereztük őket, kedden reggel elindult az adományokkal teli kamion az ukrán határ felé. Százötvennél is több zsáknyi ruha, játék, tisztálkodószer, babaápolási kellékek, etetőszék, kis motorok, udvari játékok, pelenka, tápszer, bébiétel és vény nélkül kapható gyógyszer alkotja a szállítmányt, amelyből jut mind a négy kórházi gyermekosztályra, egy óvodába és egy gyermekotthonba is. Hatalmas mértékű összefogásnak lehettünk tanúi, emellett sokan pénzadományokkal is segítettek az elmúlt időszakban. A szerda esti koncert teljes bevételét is az árváknak juttatjuk el, a pénzből főként gyógyszert és infúziót fognak vásárolni nekik.”

Az ercsi gyülekezet nem először szervez gyűjtést határon túli gyerekeknek. A lelkipásztor elmondta: kisebb adományokkal korábban is támogattak moldvai és gyimesi csángó gyerekeket, az iskolakezdésre táskákat, tanszert és magyar nyelvű könyveket juttattak el nekik. A kárpátaljai árvák támogatását is szeretnék folytatni. Terveik szerint az ottani lelkészek segítségével létrehoznának egy alapítványt, de a tárgyi adományok gyűjtését is folytatnák. Legközelebbi akciójukat nyár végétől szeretnék meghirdetni, amikor látják, miből mennyi fogyott, mire van a legnagyobb szükség. Darvas-Tanácsné Novák Eszter szerint, aki maga is nyolcgyermekes édesanya, tápszerből, bébiételből és pelenkából folyamatos utánpótlásra van szükség.

Hogy mennyire megoldatlan az Ukrajnában élő árva gyerekek ügye, az mostanában kezd igazán látszódni – tette hozzá a lelkész. „Elsősorban magyar gyerekekről van szó, lehetnek köztük, persze, vegyes házasságokból születettek is. Kárpátaljára azonban egyre több árva gyerek kerül a háború sújtotta Donyeck térségéből is. Ők édesapjukat veszítették el a harcokban, sokuk édesanyja pedig külföldre menekült, magára hagyva a gyermekét. Számuk növekedésével a közeljövőben egyre nehezebb lesz a kárpátaljai árvák ellátása” – vélekedik.

A kárpátaljai árvákat segítő megmozdulás következő lépéseként Tíz példázat címmel adnak jótékonysági koncertet a Kaláka művészei az ercsi református templomban ma (június 7., szerda) este 7 órától. A koncert különlegessége, hogy itt mutatják be először a Sumonyi Zoltán által versbe szedett jézusi példázatokat, melyeket Gryllus Dániel zenésített meg. A műsorban fellép a Kaláka két tagja, Gryllus Dániel és Becze Gábor, valamint Smidéliusz Gábor és Huszák Zsolt. Az adományok elhelyezésére a templomi perselyben van lehetőség. Aki nem tud elmenni a koncertre, de szeretné támogatni a kárpátaljai árvákat, a gyülekezet számlaszámára küldött szabadon választott összeggel megteheti: Ercsi Református Missziói Egyházközség, Ercsi és Vidéke Takarékszövetkezet 57700012-10161481. A közleménybe a Kárpátalja szót kell írni. A koncert helyszíne: ercsi református templom, 2451 Ercsi, Dózsa György út 32.

A szervezők minden jó szándékú embert szeretettel várnak. 

Kép: feol.hu