Az igazi hősök

Szuperhősök és a hit hősei, megannyi történet a Bibliában és azon kívül – de vajon milyen inspirációt nyerhet példájukból egy mai fiatal? Erről kérdeztük az Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom tavaszi találkozójának koordinátorát.

„Hiányát érezzük a felelősségvállalásnak mai világunkban, és annak, hogy megvizsgáljuk, kik az igazi hősök Isten szemében. Emberi szemmel nézve lehet, hogy nem tökéletes emberek, de Isten alkalmassá teszi őket a feladatra, amellyel megbízta őket. Találkozónkon azzal a kérdéssel foglalkozunk, hogyan formálódhatunk mi magunk hősökké, azokká az emberekké, akiknek Isten szeretne látni minket” – számolt be Tolnay Ráchel.

„A középiskolás, fiatal egyetemista korosztályra nyomás terhelődik: ha ki akarnak tűnni, ha azt akarják, hogy számítsanak, akkor minél rövidebb idő alatt valami szokatlant kell tenniük vagy valami különlegeset létrehozniuk, amit még senki. Isten szemében viszont az számít értéknek, hogy valaki a bukásaival együtt engedelmesen végigjárja azt a hosszú utat, amire rálépett. Isten ezért gyönyörködik benne, és ezért tudja nagy dolgokra használni. Igaz, az csak utólag látszik, hogy pontosan mire. Utólag kapunk magyarázatot arra is, hogy a nehézségek milyen célt szolgáltak az életünkben, és hogy azért történhettek meg, hogy beteljesedjen, amit Isten elgondolt felőlünk. Az tehát, hogy folyamatos hullámzást élünk meg a saját életünkről való elképzeléseinket vagy akár az Istennel való kapcsolatunkat illetően, valójában nem jelenti azt, hogy nem a hit hőseinek az útján járunk” – fogalmazott a koordinátor.

A népszerűség ára
Az SDG idei tavaszi találkozóját a nyárlőrinci Emmaus Házban tartják április 13., péntek és április 15., vasárnap között. A hétvégére 14 és 25 év közötti fiatalokat, tanáraikat, illetve az SDG korábbi generációit várják. A programokról később adnak tájékoztatást az SDG honlapján, de a szervező annyit elárult, hogy a főeladó Amerika Kapitány magyar hangja, Zámbori Soma színművész lesz, aki Krisztus-követő emberként több pályamódosításon túl van. Miután egy sérülés miatt le kellett mondania álmáról, hogy olimpikon legyen, színész lett belőle, de a kőszínházi színészetnek is hátat fordított, hogy többet lehessen családjával. Ma szinkronizál, vitorlás zarándoklatokat vezet Pál apostol nyomában és egy, a Bibliáról szóló, kreatív ismeretterjesztő sorozat megalkotásában is részt vesz. Tolnay Ráchel elmondta: korosztálya számára azért lehet inspiráló egy hívő alkotó bizonyságtétele, mert a keresztény fiatalok életvitelét saját kortársaik is furcsállják, és gyakran számukra is kérdés, meddig mehetnek el, mit szabad és mit nem, ami a szórakozást vagy a párválasztást illeti. Szerinte az egyik legnagyobb bálvány ma a népszerűség és a hozzá társuló külső megjelenésre fektetett hangsúly, melyeket szintén az elfogadás iránti vágy táplál.

Diákok egymás közt
A találkozó kiváló alkalom arra is, hogy a különböző középiskolai SDG-csoportok találkozzanak egymással – emelte ki a szervező. A református diákmozgalom év közben is buzdítja a hívő fiatalokat önszerveződő keresztyén csoportok megalakítására iskoláikon belül. „Az egyházi iskolába járó diákok ugyan sokat hallanak a Szentírásról és az egyháztörténetről, de szeretnénk arra bátorítani őket, hogy személyesen, akár egymással közösségben is megéljék az Istennel való kapcsolatot. Iskolamissziónk alkalmával egy-egy hétre „beköltözünk” az egyházi iskolák folyosóira, beszélgetünk a diákokkal, bejárunk a hittanórákra, ahol valamilyen számukra érdekes témában interaktív előadást tartunk. Ha igény mutatkozik rá, akkor valamelyik diák vezető szerepet vállal a csoport létrehozásában, azt pedig maguk a diákok döntik el, hogy hetente hányszor, mikor és hol fognak találkozni, hogy kreatív formában tanulmányozzák a Bibliát, imádkozzanak, beszélgessenek vagy csak kikapcsolódjanak együtt. Év közben utazótitkárunk tartja velük a kapcsolatot, részt vehetnek vezetőképzéseinken, nagy találkozóinkon pedig egymással is megismerkedhetnek a különböző diákcsoportok. Sok barátság köttetik ilyenkor.”

AZ SDG tavaszi találkozójára az előleg átutalásával március 18-ig kedvezményesen lehet jelentkezni. További részletek: itt.