Az orgona - a hangszerek királynője

Ez jut eszébe mindenkinek erről a különleges hangszerről. Tiszteletet parancsoló, impozáns méretei, zenekarral vetekedő, nagy teret betöltő hangzása folytán vívta ki rangját. Ám ez a különleges hangszer nem könnyen tárja fel titkait. A templomlátogató külsőre csak néhány fényes sípot lát, mely úgy néz ki, mint egy ékszerdoboz és legtöbbször nem látja a hangszert működésbe hozó orgonajátékost sem.

A február és március hónapban sorra kerülő „Orgona titkai” című programsorozat lehetőséget ad arra, hogy felnyissuk az ékszerdoboz tetejét, belenézzünk az orgonaszekrénybe, megismerjük az összetett szerkezet működésének lényegét. Láthatjuk az orgonistát is és feltehetjük neki a kérdéseinket, például: Hogyan működik ez az összetett szerkezet? Hány billentyűje, hány sípja van?

Kerületünk egyik történelmi nevezetessége a Kálvin téren álló református templom (Pest első református temploma), mely két évvel ezelőtt belülről teljesen megújult. A történelmi emlékhelyként is számon tartott épületben 2014 decemberében – egy évvel a teljes belső felújítást követően – megszólalt a 185 évvel ezelőtt épült, eredeti állapotában helyreállított műemlék orgona. A művészi és liturgikus célokra egyaránt jól használható, a templommal egyidős hangszerben különleges korabeli szerkezeti és technikai megoldások láthatók, az orgona hangja pedig még régebbi korok: a barokk hangzásvilágát közvetíti felénk.

A hangszert Homolya Dávid nemzetközi orgonaszakértő, valamint Bódiss Tamás orgonaművész, egyházzenei vezető szólaltatja meg.

Magyarország legnagyobb, a reformkorban épült, de eredeti késő-barokk hangzású orgonája ismerhető meg tehát a Kálvin téri templomban. A meghirdetett alkalmakon kívül külön egyeztetett, napközbeni időpontokban is tartunk bemutatatóval egybekötött koncertet, elsősorban időseknek és oktatási intézmények tanulóinak.

A sorozat kiemelt eseményei:

 • Február 15-én, szerda este 6 órakor Homolya Dávid orgonaszakértő mutatja be hangszerünket, majd Borsányi Márton csembaló- és orgonaművész az alábbi műveket szólaltatja meg:

  Matthias Weckmann Toccata in d
  Johann Pachelbel: Ciacona in D no 1
  - Vom Himmel hoch, da komm ich her no 1
  - Ciacona in D no 2
  - Vom Himmel hoch, da komm ich her no 2
  J.S. Bach Fuga in g 542/2

 • A február 12-én, vasárnap este 6 órakor kezdődő igehirdetéses orgonaesten Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész és fia: Kiss Benedek Máté a „Virtuózok” tavalyi döntőse furulyán játszik.

  Program:
  1. J. Pieterszoon Sweelinck (1562-1621): 140. zsoltár (orgona variációk) 
  2. G. F. Händel (1685-1759): a-moll szonáta Larghetto és Allegro (furulya-orgona)
  3. J. S. Bach (1685-1750): Nun danket alle Gott BWV 654 (orgona) 
  4. Jacob van Eyck (1590-1667): 33. zsoltár (furulya variációk) 
  5. J. S. Bach: g-moll fantázia és fúga BWV 542 (orgona) 
  6. G. Ph. Telemann (1681-1767): f-moll szonáta Triste és Vivace (furulya-orgona)
  7. Ernst Krähmer (1795-1837): Magyar Rondó (furulya-orgona)
 • A március 12-én, vasárnap este 6 órakor kezdődő igehirdetéses orgonaesten Ruppert István, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára Bach tanítványainak orgonaműveiből játszik.

 • Március 18-án, Bach születésnapjához legközelebbi hétvégén fővárosunkban harmadszorra rendezik meg a „Bach mindenkinek” programsorozatot, melynek keretében köztereken, aluljárókban, vásárcsarnokokban szólal meg a nagy barokk komponista zenéje. E napon is tartunk nyilvános orgonabemutatót, este 6 órai kezdettel pedig a napot a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének orgonatanárainak Bach-koncertje zárja.

Orgonánkról bővebb információ az alábbi linkre kattintva érhető el.

A 9.tv által készített hangszerbemutató ide kattintva tekinthető meg.

Eseményeinkről Facebook-oldalunkon találhat híradást.

A Ferencvárosi Önkormányzat támogatásával megvalósuló eseményekre a belépés ingyenes.