„Az Úr vezet majd szüntelen”

Ez az ószövetségi igeszakasz (Ézsaiás 58, 11.) a Református Fiatalok Szövetségének (REFISZ) nyári nagytáborának témája.

A 2018. augusztus 6-12. közötti balatonszárszói tábor idén az eddigi létszámhoz képest jóval több fiatalt vár: egy pályázat segítségével a Közép-Magyarországi Régión kívülről érkező magyarországi fiatalok rendkívül kedvezményes áron tölthetnek el egy teljes hetet a Balaton partján, főszezonban, Istenről, az Ő útjáról hallva, fiatalos és vonzó környezetben. A REFISZ-ről, a nyári táborokról és az idei nagytáborról Kukri Mártát, a szervezet elnökségi tagját, és a Pillanat Média Misszió szerkesztőjét kérdeztük.

„A REFISZ-hez kerülve olyan közösség fogadott be, ahol elfogadtak, ahol nem kellett szégyenkeznem. Túl ezen olyan fiatalok közé kerültem, akik hasonlóan gondolkodnak Istenről, mint én. 2013-ban egy diósjenői missziós napon tapasztaltam meg ugyanezt kicsiben, majd elmentem a nyári nagytáborba, ahonnan visszatérve a barátnőim élményei, az igehirdetések, a REFISZ lelkészének a stílusa mind-mind megragadtak. Az elmúlt öt nyári nagytáborról visszaérkezve, amelyeken részt vettem, mindig kaptam számomra fontos igei útmutatást”.

A REFISZ és a nyári nagytáborok nemcsak a személyes hitre, de a helyi gyülekezeti ifjúsági közösség számára is nagy hatást gyakorolnak.
„A 2013-as táborban hárman is megtértünk a szolnoki ifi tagjai közül. Ez a három fiatal lett az ifjúsági közösség aktív, szolgáló magja. Amikor a tábor után összeültünk, éreztük, hogy nagyon áldott hétnek voltunk a részesei, amit nem biztos, hogy meg tudnánk ismételni, még akkor sem, ha újból megrendeznénk ezt a tábort. Egymás hívogatása által a helyi ifis alkalmakra és a szolgálatra váltunk magunk is szolgálókká, egyre több feladatot kaptunk, egyre nagyobb felelősséget kezdtünk el vállalni az ifiért. Nagyon jó érzést volt, hogy alkalmasnak találtak egy-egy feladatra, megbíztak valamivel és ezt szívesen végezhetem. Egy idő után már önállósodtunk és saját magunk szerveztünk meg egy ifinapot. A szolnoki ifinek tehát egy nagyon jó szolgálói közösséget adott a REFISZ és a nyári nagytáborok.”

Az idei tábor témája az az út, amelyen Isten vezeti a fiatalokat és mindannyiunkat. Isten útja, mint ismeretes, nemcsak kifürkészhetetlen, hanem maga a téma is nagy, összetett.

„Több terület is felmerült az elnökségben, mint pl. a gyógyulás, a párkapcsolat, ezek elég népszerűek a fiatalok között. Végül azért döntöttünk Isten útjának témája mellett, mert most nagyon sok fiatalt, körülbelül 400 résztvevőt várunk a pályázat miatt, ezért arra gondoltunk, hogy egy általánosabb, több embert megszólító témára lenne szükségünk. Hiszen mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogy az életünk fontos döntéseit hogyan tudja úgy meghozni, hogy az maradandóan jó döntés legyen. A tábort elsősorban azoknak a 14-35 év közötti fiataltoknak ajánlanám, akik ismerkednek Istennel, akik számára még ismeretlen Ő – a vezetés, az élet értelmének a keresésére Isten adhatja meg a választ. Bár korunkban minden arról szól, hogy egyedül a saját utunkat járjuk és ne hallgassunk senkire, vágyunk az útmutatásra. Sok új fiatalt várunk, a felfrissülés a REFISZ számára is nagyon fontos.” – vallotta meg Kukri Márta.

A pályázatban azok a fiatalok vehetnek részt, akik még nem kezdték el a 12. osztályt, állandó lakcímük Budapesten és Pest megyén kívül, de Magyarországon belül van. A jelentkezést június 4-ig kell leadni. Azoknak, akik a pályázatban nem vesznek részt, a korai jelentkezési időszak június 5-ig tart, a késői jelentkezés határideje július 2.

Somogyi Csaba

Fotó: REFISZ

Bővebb információ és a jelentkezés a szervezet honlapján.