A Bárka, amelyben mindenki elfér

A Bárka tábor szervezői hisznek benne, hogy nincsen reménytelen gyerek, és ha kellő érzékenységgel fordulunk a problémáik felé, mindig akad kiút.

A gyerekek azért hálás társaság, mert őszinték, és a reakcióik tiszták. Amilyen kezdeti megilletődöttséggel viszonyultak az élményekben gazdag programokhoz, de főleg a Balaton vizéhez, az többet mond minden szónál” – mesél Gőbel Gergely projektmenedzser a Bárka Tábor első nyaráról. Meghatottsága egyben megkönnyebbülés is, hiszen a szervezők annak ellenére vágták nagy fába a fejszéjüket, hogy a Magyarországi Református Egyháznak sokéves tapasztalata van már a hátrányos helyzetű gyermekek integrációja terén. Elég csak a tanodaprojektekre gondolni, amely szintén hátránykompenzációs céllal jött létre.

Az idei évben elindult Bárka Tábor ennek a szemléletnek a grandiózus kiterjesztése. A négy nyáron át tartó projekt lényege, hogy ötnapos (hatéjszakás) táborokat szerveznek több turnusban általános és középiskolás tanulók számára az integráció jegyében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Elsősorban az élménypedagógia eszközeivel zajlik a készségfejlesztés: a gyerekek matrózok szerepében, játszva bontakozhatnak ki az őket fejlesztő kormányosok és fedélzetmesterek segítségével. Azaz, a tábor elnevezése egyben utal a tematikára is. Nem véletlen a bárkamotívum használata, mert hiszünk abban, hogy nincs reménytelen gyerek, nálunk mindenki elfér” – magyarázza Gergely.

A projektnek már a megszületése is igen biztató volt. Előzetesen felmértük, mekkora igény mutatkozna egy élménypedagógiai elemekkel gazdagított nyáritábor-sorozatra, egyáltalán van-e esélyünk megtölteni a turnusokat. Ez ahhoz kellett, hogy a pályázatokat elbíráló hatóságnak az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül bizonyítsuk, igenis, van akkora támogatottsága a projektnek, hogy nem lesz gond a négy év alatt hatezerötszáz gyerek táboroztatása. Megkerestük tehát azokat a református fenntartású köznevelési intézményeket, amelyekkel eddig is közösen tevékenykedtünk: a nevelőszülői hálózatot, általános és középiskolákat, illetve a már említett tanodákat. A fogadtatás minden képzeletünket felülmúlta!”

Noha a Bárka ajtaja mindenki számára nyitva áll, az első évben jellemzően csak református kapcsolódású intézmények csoportjai jelentkeztek matróznak. Négy éven át biztosan lesznek még újabb Bárka táborok, ezért aki az első évben nem fért volna be egyik turnusba sem, annak is bőven lesz lehetősége még bepótolni a táborozás nyújtotta élményt. Remélhetőleg a résztvevők elterjesztik majd a jó hírét, és évről évre egyre népszerűbb lesz ez a lehetőség. A szervezők mindenesetre felkészültek a jövőre várható több jelentkezőre.

Az idei táborozók legalább fele hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, ezért végtelen türelem kell ahhoz, hogy megértve az ő igényeiket, rájuk szabott programokkal lehessen készülni és ezeket velük együtt véghezvinni. Ebben segítségünkre vannak azok a pedagógusok, nevelők, akik az év nagy részében foglalkoznak velük településükön, kisebb csoportokban” – mondta Gergely.

Ezek a gyerekek tehát nem teljesen ismeretlen közegbe érkeznek, hanem van számukra fogódzó. Ugyanakkor kilencven százalékuknak ez volt az első – remélhetőleg nem az utolsó! – ilyen intenzív programja a balatoni környezetben. A bentlakásos rendezvények lebonyolításában már többször bizonyított balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferenciaközpont és a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő mindehhez ideális környezetet nyújt, így a Balaton déli partján található két táborhely megfelelő kikötőjévé” válhatott ennek a Bárkának”.

Mindezeken túl azonban a gyerekek többségének szüksége lehet egy példaképre is, akire felnézhetnek. Miután felállítottunk egy mércét, kérdések fogalmazódtak meg bennünk: ki az, aki őszintén adni tudja önmagát a gyerekeknek? Fiatalos, mégis hiteles tapasztalattal tud beszélni az életéről, sorsának nehézségeiről? Kiért rajonganak a gyerekek, akinek a szavára adnak?” – mesélt a dilemmájukról Gergely. A kérdéseket önmaguk és egymás felé feltéve azután viszonylag hamar megtalálták Pápai Joci előadóművészt, aki a Dal 2017 győzteseként és Eurovíziós dalfesztivál szereplőjeként nagy népszerűségre tartott számot. Az ő példája hűen tükrözi, hogy az álmainkat nem szabad feladnunk, bármilyen nehéz is az életünk – erre a gyerekek különösen fogékonyak. Joci minden turnusban vállalt egy délutáni rövid koncertet és egy motivációs beszédet. Látni kell ilyenkor a gyerekek arcát! Óriási lelkesedéssel fogadják, és Joci életének példája, reméljük, nekik is járható út lesz.”

Bár jelenleg is zajlanak a turnusok, ezért a teljes évadot kiértékelni még talán korai lenne; az eddig beérkezett visszajelzések mindenesetre egyértelműen pozitívak mind a részt vevő gyerekek és kísérőik, mind a pedagógusok és önkéntesek részéről. A szervezők saját magukkal kritikusabbak: Még nem nőttük ki a gyermekbetegségeinket, hiszen a Bárka tábornak az idei az első éve, de a programokon részt vevők megértőek. Jövőre már sokkal könnyebb és jobb lesz” – mondja Gergely, aki úgy látja, még sok tanulnivalójuk van, de folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre stabilabb legyen a Bárka.

És hogy személy szerint neki mit adott ez a szolgálat? Ő ezt így fogalmazta meg: Végtelen fáradtságon kívül reményt ad, hogy létezik őszinte szeretettel egymás felé fordulás, érzékenység mások, főleg a gyermekek problémáira – és ezekre a gondokra lehet kiút, van alternatíva. Ezt próbáljuk valamennyi programon megélni.”

Barna Bálint

Képek: Vargosz (reformatus.hu) és Kalandok és Álmok Szakmai Műhely