Betlehemi csillag

 „Betlehemi csillag” néven országos adománygyűjtést hirdet a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a rendszeres áramkimaradásokkal küzdő kárpátaljaiak számára biztosított lehessen az ünnep fénye. December 20-ig gyűjti a gyertyákat és elemlámpákat a szeretetszolgálat, a hónap végéig pedig anyagi felajánlással is lehet csatlakozni a programhoz, melynek bevételével a határon túli templomok világítását tenné lehetővé a szervezet karácsony ünnepén.
 

Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború következményeként rendszeressé vált Ukrajnában, így Kárpátalján is a közüzemi szolgáltatások akadozása, az előre tervezett és a váratlanul jelentkező áramszünetek egyaránt megnehezítik a mindennapokat. A családi háztartások jellemzően nem rendelkeznek áramfejlesztőkkel a villanyáram pótlására lekapcsolás idején, és a közvilágítás hiányának következtében megnőtt az esti órákban bekövetkező balesetek száma a teljes sötétség miatt.

A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború kitörésének első napja óta segíti nemcsak a hazánkba érkező menekülőket, hanem a Kárpátalján maradókat is. A határon túli konzultációk eredményeként év végéig országos adománygyűjtést hirdet „Betlehemi csillag” elnevezéssel az egyházi karitatív szervezet, mely kettős célt szolgál: a tárgyi adományokból a családok, idősek otthonának hiánypótló megvilágítása válik elérhetővé, a pénzügyi adománygyűjtés eredményéből pedig akkumulátoros, nagy teljesítményű lámpákat vásárol az alapítvány, hogy karácsony ünnepén mind a 108 kárpátaljai református gyülekezetben biztosított lehessen a templomok világítása az istentiszteletek idején.

Tárgyi adományként gyertyákat és elemlámpákat gyűjt a Magyar Református Szeretetszolgálat, melyeket december 20-ig várnak budapesti és debreceni központi irodáikban. A rendkívül szoros gyűjtési határidő hátterében az áll, hogy az összegyűlt felajánlásokat még az ünnepet megelőző napokban eljuttatják a szervezet munkatársai Kárpátaljára, akárcsak a templomok megvilágítását biztosító lámpákat is. Az adománygyűjtéshez tetszőleges összeg felajánlásával is lehet csatlakozni egészen év végéig az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint a szervezet 10702019-85008898-51100005 számlaszámára történő utalással. Közleményben kérik feltüntetni: Betlehemi csillag.