Bibliatársulatok az ukrajnai menekültekért

Az idei Bibliavasárnapra árnyékot vet az ukrajnai válsághelyzet, ezért máshová kerülnek a hangsúlyok. A Magyar Bibliatársulat tagjai ukrán kollégáikkal együttműködve segítik a menekülteket.

A Magyarországi Református Egyházban március első vasárnapja minden évben Bibliavasárnap. Bevezetése a Szentírás terjesztéséért hazánkban is sokat tett Brit és Külföldi Bibliatársulat 1804. március 7-i alapításának századik évfordulójához kapcsolódik. Bibliavasárnapokon az adományok a magyar nyelvű Biblia szövegének gondozását, kiadását és terjesztését segítik, ezért a Magyar Bibliatársulat Alapítvány ilyenkor arra szokta kérni a keresztyén testvéreket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák ezt a szolgálatot. Az idei évben azonban az ukrajnai válsághelyzet miatt máshová kerültek a hangsúlyok.

Pecsuk Ottó református lelkésztől, a Magyar Bibliatársulat főtitkárától megtudtuk, hogy az Ukrán Bibliatársulattal való együttműködésüknek komoly múltja van, amelynek egyik gyümölcse a 2017-ben megjelent kétnyelvű Ukrán––magyar Újszövetség.

„Annak idején közösen adtuk át ezt a kiadványt az ukrán kollégákkal a beregszászi püspöki hivatalban, de mára csupán 100-150 példányunk maradt. Küldtünk belőle a Református Szeretetszolgálatnak az Alagi utcába és Debrecenbe is. Katona Viktória és Iszlai Gergely koordinátorok segítettek az elosztásukban” – mondta portálunknak.

„Most azon dolgozunk, hogy ebből az Újszövetségből könnyebben osztható János evangéliuma füzeteket gyártsunk, és azokat osszuk szét a menekültek között. Az Ukrán Bibliatársulattól pdf-formátumban kaptunk ukrán nyelvű gyermekkönyveket és bibliai szövegválogatásokat, ezeket is kinyomtatjuk és eljuttatjuk a menekülteknek. Kevés az ukrán nyelvű lelki irodalom, alig van ukrán Bibliánk, így valami gyorsabb megoldást kellett kitalálni. Most is ezen dolgozunk.”

Emellett folyamatos kapcsolatban állnak az Ukrán Bibliatársulattal, a tőlük kapott képek és értesülések egy részét pedig megosztják a Bibliajárat Facebook-oldalon.
Az alábbiakban az ott megjelent posztokból idézünk:

Február 28. – „A Bibliatársulat minden tagja biztonságban van, nem uralkodott el a pánik rajtuk, hanem bíznak a Mindenható erejében. Ugyan a kijevi Biblia Ház egészen közel van a frontvonalhoz, a Bibliatársulat vezetői, Oleksandr Babiychuk és Anatoliy Raychynets ott tartózkodnak és hallják a fegyverek ropogását. Elmondásuk szerint imádságokra és Bibliákra van szükségük, mivel az emberek sokkal nagyobb mértékben szeretnének az elmúlt napokban Bibliához jutni.”Március 2. – „Az Ukrán Bibliatársulat és a Bibliatársulatok Világszövetsége ezekben a nehéz napokban is igyekszik segíteni. A Bibliatársulat dolgozói ételt, gyógyszereket, Bibliákat és egyéb hitéleti kiadványokat szállítanak a háború elől menekülőknek, vagy a kórházakban, illetve ideiglenes menekülttáborokban élőknek.”Március 3. – „Az Ukrán Bibliatársulat a háborús helyzet nehézségei ellenére igyekszik kitartani és segíteni. [...] Kijevben pedig, ahol a Bibliatársulat székhelye is van, az ukrán elnök kérésére a Szent Szófia székesegyházban imádságra gyűltek össze az egyházi vezetők. A közös imádságot külföldi és belföldi tudósítók is egyaránt közvetítették, a Bibliatársulat egyik vezetője pedig a 31. Zsoltár verseit olvasta fel a Bibliatársulat legújabb fordításából.”
 Imádkozzunk közösen a szenvedőkért és a béke megvalósulásáért!
Képek: Magyar Bibliatársulat, Ukrán Bibliatársulat