Célba értek az adományok

Iskolatáskákkal, tanszerekkel, valamint nyári táborokkal is segítette az  elmúlt hónapokban a Magyar Református Szeretetszolgálat a nehéz helyzetben élő gyermekeket Kárpát medence-szerte. A tárgyi adományok hazánkon kívül Kárpátaljára, Erdélybe és Horvátországba is  eljutottak, a napközis és ottalvós táborok során pedig több mint 2000 gyermek lett élményekkel  gazdagabb, köztük hazai és határon túli magyar, illetve háború elől elmenekült fiatalok. 

 

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is meghirdette „Radírozzuk ki a különbségeket” címmel nyári  tanszergyűjtő akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. Idei célkitűzésként azt határozta meg az  alapítvány, hogy legalább – az MRSZ adományvonalának hívószámára utalva – 1358 nehéz helyzetben élő  gyermeket segíthessen iskolatáskával, valamint a szükséges tanszerekkel. A tárgyi adománygyűjtéshez  magánszemélyek, cégek és gyülekezetek egyaránt csatlakoztak, de augusztus első hétvégéjén országszerte  áruházi gyűjtőpontokon is lehetett találkozni a szeretetszolgálat munkatársaival. Szeptember első napjaiban  lezárultak az adományosztások, és az eredeti célt is felülmúlva összesen 1652 diákot tudott támogatni a  keresztyén karitatív szervezet. Az adományok nemcsak Magyarországon nyújtottak segítséget a családoknak,  de Kárpátalján 130, míg Erdélyben és Horvátországban 100-100 tanszercsomag lett átadva a nehéz  helyzetben élő iskolások számára. A támogatott diákok döntő többsége alsó tagozatos kisgyermek volt, de  150 középiskolás fiatal is részesült tanszeradományban, valamint 85 nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban  élő tanuló is. 

A tanszeradományok mellett élményekkel még több gyermeket gazdagított a Magyar Református  Szeretetszolgálat. A fővárosban három napközis tábor, valamint a Felzárkózó Települések program 21  településén összesen 43 tábor valósulhatott meg a nyár folyamán, melyeken több mint 1500 gyermek  vehetett részt ingyenesen. Ezekben a táborokban a bibliai történetek és egyházi énekek megismerése mellett  a sporté, a kreativitásé és a kézműveskedésé volt a főszerep, de a szabadidős programok között szerepelt  strandolás, focikupa, illetve a Pénzmúzeum, Bibliamúzeum és a felnőttek világába bepillantást nyújtó MiniPolisz bejárása is. 

A napközis táborok mellett nemzetközi támogatásnak köszönhetően három ottalvós tábort is szervezett a  Magyar Református Szeretetszolgálat Fonyódon, Szigetszentmártonon és Balatonfüreden, melyeken  összesen 182 fő vehetett részt, köztük a hazai rászoruló fiatalok mellett háború elől elmenekült gyermekek  és szüleik is. A szabadidős programok mellett a nyelvtanulás is nagy hangsúlyt kapott az ukrán és magyar  gyermekek közös táborában, valamint mentálhigiénés szakemberek is foglalkoztak a fiatalokkal. A hazai nyári  táborok mellett 8,5 millió forinttal támogatta a Szeretetszolgálat kárpátaljai gyermektáborok  megszervezését is, melynek köszönhetően 450 hátrányos helyzetű, árva vagy félárva gyermek feledkezhetett  meg néhány nap erejéig az őket körülvevő nehézségekről.