Csak az tud adni, aki kap

A Dunamelléki Református Egyházkerület idei lelkészhetére 2022. június 20. és 24. között kerül sor Tahiban, a „Sion hegye” Református Konferenciatelepen. Jelentkezési határidő: május 31.

A lelkészi szolgálatot állandóan kísérő veszély az a gondolat, hogy „adnom kell”. Mintha kizárólag a lelkipásztornak kellene például vigasztalást, szeretetet, tanítást és iránymutatást biztosítani a gyülekezetben, ráadásul saját erejéből és mindenkinek a neki megfelelő módon. Ez súlyos lelki terhet róhat ránk, amely akár felőrlődéshez is vezethet.

Viszont szolgálatunk célját inkább így érdemes felfogni: elérni, hogy minden hívő részesüljön a mennyei kincsekben, illetve sáfárkodjon ezekkel. Hitvallásunk a szentek közössége kifejezéssel adja vissza ezt az gondolatot. Ez alatt manapság sokszor csak a gyülekezeti közösséget értjük, de eredeti értelme sokkal gazdagabb, tudniillik a szent dolgokban való részesedés. Első helyen az a gondolat áll, hogy a hívő ember valóságosan részt kap az Úr Jézus által szerzett mennyei kincsekből. Ebből következik a második gondolat, hogy ezek a kapott kincsek továbbadásra szolgálnak. Fontos megértenünk, mit jelent ez a lelkészi szolgálat betöltésére nézve, mind a személyes spiritualitásunk, mind hivatásunk gyakorlása szempontjából.

Ezek a kérdések állnak a középpontban a Dunamelléki Református Egyházkerület idei lelkészhetén. 1987-től haláláig Cseri Kálmán lelkipásztor vezette ezeket a heteket, az ő biztatására pedig azóta is minden évben egyszer találkozhatnak a személyes hitéletükben és/vagy szakmai gyakorlatukban elmélyedni vágyó lelkipásztorok egy nyitott lelkületű és őszinte légkörű konferencián.

Az idei konferencia időpontja: június 20–24.

A szentek közösségéről szóló bibliatanulmányozásokat Marco de Leeuw van Weenen, a Tolnai Református Egyházmegye missziói munkatársa fogja megtartani, majd kiscsoportokban feldolgozzuk az elhangzottakat. Délutánonként három másik érdekes téma kerül terítékre. Életéről és lelkészi pályájáról beszámol Szaszák Imre. A 2005-től folyó missziói munka eredményeként idén januárban missziói egyházközségként megalakult aszódi gyülekezet keletkezését mutatja be Barthos Gergely és a Rápolty lelkészházaspár. A hittanoktatás és a gyülekezetépítés kapcsolatát elemzi Lenkeyné Teleki Mária. Pénteken a záró istentiszteleten Végh Tamás szolgál.

A program 14 kreditpontot ér a református lelkészek továbbképzési rendszerében. A továbbképzési programok között időt biztosítunk személyes elcsendesedésre, pihenésre, vagy akár egy baráti focimeccsre is.

Elsősorban az aktív szolgálatban álló lelkészeket és házastársukat várjuk, függetlenül szolgálati helyüktől és felekezeti hovatartozásuktól. A konferenciadíj 32.500 Ft/fő, amely magában foglalja a teljes ellátást.

A helyszín: „Sion hegye” Református Konferenciatelep, Tahi (Nagykert).

A jelentkezéseket május 31-ig várjuk ezen az e-mail címen: lelkeszhet.tahi@gmail.com

Azok számára, akik nem tudnak személyesen jelen lenni, tervezzük az előadásokat videófelvételek formájában elérhetővé tenni. Erről később fogunk részletesebb tájékoztatást adni.

A szervezők nevében,
Marco de Leeuw van Weenen


Kép: Füle Tamás