Csendből szőtt hangszőnyeg

Virágvasárnapi lemezbemutató koncertet ad a HolddalaNap Zenekar Budapesten.

Gondoltunk egy nagyot: mi szép lenne a család felnőtt tagjait hangfürdőben fürdetni, csöndzsákban kilopni egy estére, csendből szőtt hangszőnyegen repíteni fel, és még feljebb!

Dalok ölelésével ringat és gyógyít az elmúlt esztendők tanulságait muzsikába foglaló, elmélyült új zenei anyagunk.

A nagy csend idején s benső csendjeinkben számos új dalunk született: az események feldolgozását segítő, sokszor fájdalmakat tükröző, de gyógyító, vigasztaló, reményt adó kompozíciók. Reflektálnak a környezeti válságra, a felborult életritmusra, a betegségre, gyászra, a kapcsolatokban megtapasztalt fájdalmakra s örömökre, a visszahúzódás dilemmáira, a háborúra s az áhított békére.

Nyolc muzsikus mély barátságából, egymást hangjaikkal is segítő szövetségéből születtek e bensőséges kompozíciók, melyeket e napon, kedves vendégek segítségével e nagykoncerten, s míves kerek korongon is szeretnénk bemutatni!

Gazdag hangszerelés, összetett ritmikai játékok, szólamok s díszítmények színes szálai: hangok varázsszőnyege!

Virágvasárnap reppentsen fel minket a muzsika a békesség s a gyógyulás áldott tereibe!

Muzsikálnak:

Balogh Guszti – ének, gitár
Bolyki Sára – ének
Draskóczy Lídia – hegedű
Gulyás Anna – ének, baglama
Szlama László – ének, koboz, citera, furulya, kaval
Tar Gergely – ütőhangszerek, vokál
Alex Torres (Perú) – gitár, ének
Vajdovich Árpád – nagybőgő, vokál

Közreműködik: a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola 8. osztályának s Waldorf iskolák diákjainak kórusa.

A HolddalaNap Zenekar tagjai a karantén alatt egymást segítették, perui gitárosuk énekesükhöz költözött, s a csendben alkottak. A zenekar is összejárt: heti Világ Virág Estekkel, advent idején napi(!) rendszerességű online koncertekkel igyekeztek kedves közönségükben (s egymásban is) tartani a lelket. E műsoraik nézettsége 30 000 fölötti volt: nyáron sokakkal találkoztak, akiktől azt a megrendítő, s a muzsika szerepét megerősítő visszajelzést kapták, hogy műsoraik kapaszkodót jelentettek számukra a válság idején. Énekesük, Gulyás Anna otthonába befogadott ukrán menekülteket. Az ő elbeszélésük alapján született dal is része a koncert anyagának.

Nyolc magas szintű előadóművész közreműködésével született új lemezük anyaga.

Draskóczy Lídia táncház-díjas hegedűsük; Szlama László, a Zeneakadémia ifjú tanára, Junior Prima díjas kobzos-citerásuk, Balogh Guszti, a roma muzsika prominens képviselője a zenekar tagjai: valamennyien a magyar népzene jeles szakértői. Az ő hagyományismeretük fonódik össze Gulyás Anna énekes-néprajzkutató-mesemondó, a Magyar Zene Háza zenepedagógusának rítusokból merített költői világával, s egészül ki Tar Gergely ütősük s Vajdovich Árpád nagybőgősük sokágú szakmai s kulturális tudásával, valamint Alex Torres zseniális perui gitárosuk univerzumával, s most gazdagodik Bolyki Sára énekes brilliáns tehetségével!

A zenekar zenei világát a magyar és roma népzene hatásai, énektechnikái, tüzes flamencós és balkáni dallamok, keleties ritmusok, virtuóz hangszeres játék autentikus népi hangszereken (koboz, citera, gitár, saz, hegedű, furulya, tapan, daf, derbuka stb.) jellemzi, amelyek együtt alkotnak egy sajátos, ízes, életvidám, ugyanakkor a szövegek által elgondolkodtató, elragadó zenei összességet.

Első albumukat a kritika az év legjobb kiadványai közé sorolta, megjelenése után már hazánkat képviselhettek a 2015-ös WOMEX-et megelőző Fonó Cafén. Tánc a Mindenséggel c. albumuk barcelonai bemutatója nyomán a World Music Chart katalán képviselője az év tíz legjobb lemeze közé rangsorolta az albumot! Az Eucharisztikus Kongresszus nyitó estéjén a Bazilika előtt adhattak nagykoncertet. A Lángoló Gitárok „Kivételes csodák a magyar népzenében" címmel írt írásában az egyik zenekar a HolddalaNap.

A zenekarról az alábbi linkekre kattintva tudhat meg többet:

www.holddalanap.com
www.facebook.com/holddalanap
www.youtube.com/holddalanap

A lemezbemutató koncertet az NKA Halmos Béla Szakkollégiuma támogatja.

A Facebook-esemény ide kattintva található.