Csodálatos álmok

Miről álmodnak az állatok, és  miről a számítógépek? Vajon miről álmodtak a Biblia szereplői? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin májusi lapszámából.

Májusi számunkban az álmok csodálatos világába pillantottunk be. A magazin hasábjain nemcsak az álmok mibenlétéről tudhattak meg sok mindent a gyerekek, hanem arról is, miről álmodnak az állatok – vagy éppen a számítógép. A bibliai hősök kis és nagy álmai mellett kiderült az is, miről álmodozik egy eszkimó gyerek, vagy aki a Szaharában, netán a Himalája hegycsúcsai között él.

Álmok a festővásznon

A valóságon túl
A festők természetesen formákról és színekről álmodnak. És persze kicsit másként, mint mi, hétköznapi emberek. Ráadásul az álmaikat meg is tudják jeleníteni. Van is olyan festészeti irányzat, amelynek alkotói az álomvilághoz hasonló képeket festenek. Ez a szürrealizmus, ami azt jelenti, hogy a „valóságon túli”. Legjelesebb képviselői a huszadik század elején éltek és alkottak.

 A spanyol Salvador Dalí minden festménye olyan, mintha egy álomban járnánk.

 Pablo Picasso képei néha inkább rémálmokra emlékeztetnek.

Paul Klee és Joan Miró a formákkal és színekkel játszott.

Henri Rousseau úgy festett, mintha egy trópusi őserdőben élne. 

Álmok és a Biblia

Marc Chagall zsidó származású orosz festőművész élete nagy részét Franciaországban töltötte, ám nagy hatással volt rá gyermekkora és az a zsidó közösség, amelyben felnőtt. Élete során újra és újra megfestette gyermekkori emlékeit. Chagall igen jól ismerte a Bibliát, elsősorban az Ószövetséget. Közel száz bibliai témájú festményt és grafikát készített, amelyek jelenleg összegyűjtve a dél-franciaországi Nizzában láthatók. A hatalmas, fal méretű festményeken az Ószövetség könyveinek legfontosabb eseményei elevenednek meg. A kisebb festmények, grafikák, metszetek egy-egy történet részleteit vagy a szereplőket ábrázolják érdekesen, álomszerűen. 

Egy képzeletbeli tárlatra hívunk, ahol Chagall leghíresebb bibliai témájú műveivel ismerkedhetsz meg. Igen ám, de összekeveredtek a feliratok. Megtalálod a festményekhez tartozó címeket?

A Harmat Kiadó családi és párkapcsolati lapja, a Family magazin kistestvéreként a Family CikCakk az elmúlt öt évben kiforrott, egyedi, az ismeretterjesztést a keresztény tartalommal ötvöző stílusa révén méltán vált népszerűvé a kis olvasók és a hitoktatók között. A bibliai igazságokat mai nyelven megfogalmazó, a gyerekek állandó, ugyanakkor mindig változó témáit boncolgató írások az egész család számára hasznos, beszélgetéseket és közös tevékenységeket inspiráló időtöltést jelenthetnek.
Rendelje meg gyermekének, unokájának! www.cikcakk.hu


Csatolt állományok