Csodálatos kenyérszaporítás

„Képeket festeni az evangéliumhoz olyan, mint az ég és a föld közé állni, és a képi világ lenyomatával jelezni, hogy Aki öröktől van, nem olyan nyilvánvaló – de itt van.” A Bibliamúzeum új időszaki kiállítása Karátson Gábor festőművész Márk evangéliuma ihlette akvarelljeit mutatja be.

A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint címmel nyílt kiállítás a budapesti Bibliamúzeum kiállítótermében.

„Jézus az életem centruma, nélküle létezni sem tudnék. Semmire sem megyek a teologikus gondolkodással” – írta Karátson Gábor festőművész (1935–2015) A csodálatos kenyérszaporítás című művében. A kiállítás kurátora, Timár Gabriella múzeumigazgató köszöntőjében úgy fogalmazott: „Karátson Gábornak más út adatott a keresésben, és más eszköz a megértésben. Kik fogják megnézni az ő akvarelljeit? Azok, akik társra lelnek a megértés utáni vágyban; azok, akik nem fogják érteni azt, amit látnak a színek és vonalak többször is áttörölt, többször is újraírt finomságában; aztán azok, akik nem biztos, hogy ki tudják mondani, hogy Jézus az életük centruma, ugyanakkor jól értik a teologikus gondolkodást. Minden megtörténhet. Reménység szerint leginkább az, hogy majd mi is a kezünkbe vesszük az Írást, és vágyunk megérteni azt. Talán megszólal bennünk az az imádság is, hogy Uram, hadd értsem meg a te Igédet, mindazt, amit el akarsz mondani.”

„Karátson Gábor munkái képek a nyílt titokról, a tudós tudatlanságról, az elrejtett nyilvánvalóról, a felfoghatatlan egyértelműről” – fogalmazott Bogárdi Szabó István református püspök megnyitó beszédében. Felidézte, amikor egy rendezvényen a művész odalépett hozzá, és arról beszélt, mennyire lenyűgözi a vizsolyi biblia szövege. A püspök szerint Karátson Gábor ezzel a gesztussal annak a meggyőződésének adott hangot, „hogy képeket festeni az evangéliumhoz olyan, mint az ég és a föld közé állani, és a képi világ lenyomatával jelezni, hogy Aki öröktől van, nem olyan nyilvánvaló – de itt van. Hogy régi szöveghez folyamodni és betűhíven papírra vetni, vagyis újra leírni olyan, mint a csoda közvetlen megértése. Végül sajátos módszerrel alkotni, feltételek nélkül itt, ma, a vizualitás korában, amikor mindent felfal a kiábrázolás őrülete: olyan, mint helyet hagyni a szemlélő képzelet számára az ürességnek, ahol éppenséggel nincs elrejtve semmi, hogy előléphessen a minden – olyan ez, mint a gyógyulás.”

A püspök hozzátette: Karátson Gábor látomásai csak szemlélődés révén tárulnak fel számunkra; figyelem és átadottság nélkül puszta példázatok maradnak. „Idővel és alázattal sejtjük meg, hogy ezek itt – az ő szavával élve – színes árnyékai annak, ahogyan az ég és a föld találkoznak. Akvarelljeinek áttetsző színei a rögzített szövegbe, a textusba kapaszkodnak, ami egyszerű alázatra vall: oda kell hajolni a képhez, a textus fölé, és térdet kell hajtani a kereszthalálig alázatos, dicsőségben feltámadó Megváltó előtt.”

A csodálatos kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei Márk evangéliuma szerint című tárlattal párhuzamosan két másik is megnyílik a közeljövőben. Az Országos Evangélikus Múzeumban a Máté evangéliumához, a Németajkú Református Egyházközség Hold utcai templomában pedig a Lukács evangéliumához készült akvarellsorozat tekinthető meg. A kiállításokhoz számos társrendezvény kapcsolódik.

Adventi kísérőrendezvények a Bibliamúzeum kiállítótermében:

Budafoki William Byrd Énekegyüttes adventi koncertje
december 9-én, szombaton 10 órától

KARÁCSONYRA VÁRVA – KARÁTSON
Adventi kézműves foglakozás gyerekeknek Karátson Gábor akvarellképei között
(Előzetes bejelentkezés szükséges.)
Foglalkozásvezető: Hartmann Éva
december 9-én, szombaton 10.30-tól 12 óráig

További kapcsolódó programok:

Magyar Kultúra Napja
Vizsolyi Biblia – Kovácsné Pázmándi Ágnes könyvtáros előadása a Műemlékkönyvtárban
2018. január 22., hétfő, 15 óra

Hogyan készült? A Vizsolyi Biblia Márk evangéliumának első oldala a nyomódúcon.
A Bibliamúzeum nyomdagépénél Jánváry Zoltán grafikusművész.
2018. január 22., hétfő, 15.30 óra

Finisszázs
Kenyérszaporítás – Karátson Gábor akvarelljei között
Foglalkozás óvodások és kisiskolások részére
(Előzetes bejelentkezés szükséges.)
Foglalkozásvezető: Hartmann Éva
2018. február 10., szombat 11 óra

Szemadám György festőművész szubjektív tárlatvezetése
2018. február 10., szombat 15 óra

Mády-Szabó Eszter csellókoncertje
2018. február 10., szombat 16 óra

Hogyan készült? A Vizsolyi Biblia Márk evangéliumának első oldala a nyomódúcon. A Bibliamúzeum nyomdagépénél Jánváry Zoltán grafikusművész.
2018. február 10., szombat 16.45 óra

Nyitvatartás
A kiállítás 2017. október 26-tól 2018. február 10-ig, hétfőtől péntekig 10 óra és 19 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg a Bibliamúzeum kiállítótermében.

A kiállítás helyszíne:
A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma
1092 Budapest, Ráday u. 28.
Tel.: 06 1 218 0266/161
e-mail: bibliamuzeum@bibliamuzeum.com,
honlap: www.bibliamuzeum.com

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósulhatott meg.

 

Képek: Füle Tamás

Karátson Gábor akvarelljei

Csatolt állományok