Csodás karácsonyi ajándék

Olyan világ, amelyben szívesen lennénk. Történet, amely felnőttnek és gyermeknek egyaránt szól. Híd, amely segít összetartani a családot, mese, amelynek testi-lelki gyógyulást segítő ereje van.

Nagyapó a hófödte, téli erdőszélen unokájával indul útnak, hogy a közeli kis falu határán található erdészházban az ötven évvel ezelőtti karácsonyi csodáról meséljen. Az unoka gyermeki áhítattal hallgatja, ahogy a mesében szereplő beteg kisfiú egyre közelebb kerül a csodálatos gyógyuláshoz, amelyben erdei állatok, kisfenyő, két szivárványmanó és a mesebeli jótündér is segítségére siet. Közeledik a Szenteste, és a kisfiú egyre jobban vágyik a felépülésre. Meggyógyulhat a reménység, a hit és a szeretet erejével, csodás karácsonyi ajándékként?

Vizsy Ferenc történetének alapja saját gyermekkori élménye. Ötévesen kórházba került, ekkor kapta meg szüleitől élete első mesekönyvét, az Öreg néne őzikéjét. Az író úgy emlékszik erre a roppant nehéz, mégis reményteli időszakra, mint fehér fényben tündöklőre, amelyben a mese a valóságot nem tagadja, hanem elviselhetőbbé, sőt fényesebbé és széppé teszi. Ez a fehérség most megjelent könyvében, A csodák éjszakájában színes álommá vált. A történet igaz meseként él a szerzőben, könyvének küldetése, hogy eszközzé váljon a beteg gyermekek valódi gyógyulásában, amelyhez nélkülözhetetlen a hit, remény és szeretet hármassága.

Vizsy Ferenc évek óta itthoni és más országokban élő magyar kisgyermekeknek mesél. Mesemissziója megannyi gyermeknek szerzett már örömet Mosonmagyaróvár óvodáiban és iskoláiban, határon innen és túl, így jutottak el könyvei Beregszászra, Gyergyószentmiklósra, Sepsiszentgyörgyre. 1975 óta ír, eddig megjelent könyvei: Színváltó novellák, Színjátszó novellák, Drakula kastélyában, A két hangya kalandja és A csodák éjszakája. „Hiszem, hogy a mese híd, amely segít összetartani a családot, hogy az igaz szeretettel mondott mesének testi-lelki gyógyulást segítő csodás ereje van” - írja egyik könyvében.

A most megjelent kötetben olvasható karácsonyi mese hatvan éve érlelődő történet. Hús-vér, nemes szívvel érző emberekről olvashatunk benne, akiknek a gyermekkori álmok tündére és segítői, a klasszikus mesebeli lények kísérik útjukat és fejlődésüket. A történet – mint a mese általában –kortalan: gyermeknek és felnőttnek egyaránt szól. Ahogy Várszegi Asztrik római katolikus püspök fogalmaz a könyvhöz írt előszavában, a mesélés a szellemi együttlét meghatározó formája, a gyermeki lélek egészséges fejlődésének záloga. A mese igaz, tiszta, és a jó győzedelmeskedik benne.

E győzelem dr. Lala (Balogh László) Jó Ember-díjas bohócdoktort, a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány kuratóriumának elnökét is mélyen megérintette, aki ajánlót írt a könyvhöz. „Életem során sok mesét, karácsonyi történetet olvastam már, A csodák éjszakája azonban messze túlmutat az ünnepen. Ha ezt a könyvet a kórházakban fekvő leukémiás gyermekek olvassák, akik nap mint nap a halállal küzdenek, azok azonosulni tudnak a mesével, mert róluk szól. Erőt kapnak a hit, remény és szeretet által, és valóban szükségük van ezekre. Reménységre a gyógyuláshoz, hitre, hogy ez valóban megtörténik, szeretetre, amit a szülők, nővérek, orvosok, a kórházi dolgozók adnak nekik. A mese érdekes, tanulságos történet, a végén olvasható csodálatos fordulat számomra kiemeli a könyvet a többi mesekönyv közül.”

A csodák éjszakája tizenkét fejezetre osztott történet, Bodrogi Éva illusztrátor tizenhárom rajza teszi elevenné, és további tizenhárom fotó színesíti. A mesében olvasható Könnyű Gyermekálmok Tündére teszi a dolgát: hordozza a szeretetet, a gyermeki örömöt, a családi békét – mindazt, amire felnőtt és a szülő is vágyik, és amit örömmel ad át gyermekének, mert így ismét a csodák közelében lehet. Abban a világban, ahol mindannyian szívesen lennénk. Ahogy Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Szövetségének elnöke fogalmaz, Vizsy Ferenc mesét mond, és nagyon jól teszi, mert ahogy mondja, azzal jobbá teszi szívünket, különösen a gyermekét, aki örömmel hallgatja, és a felnőttét, aki élvezettel olvassa azt.

A mesekönyv magánterjesztésben vagy a mosonmagyaróvári Éden Ajándékboltban kapható. A szerző elérhetőségei:
www.vizsyfi.hu - www.facebook.com/vizsy.ferenc - vizsyfi@gmail.com

Képek: duoinfomovar.hu

oldalszám: 112
méret: B5 (176 × 250 mm)
kiadás éve: 2019
ISBN szám: 978-615-5683-27-5
kivitel: keménytáblás, cérnafűzött
ár: 2.500 Ft.