Égi dallamok a repülőtéren

Karácsonyi énekekkel örvendeztette meg a mit sem sejtő utazóközönséget a Központi Református Kórus a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B Terminálján az idei adventben.

A képzett énekesekből álló vegyeskar a repülőtéri Dona nobis pacem – Adj nekünk békét ökumenikus kápolna előtti galérián sorakozott fel, hogy az adventi időszak nyitányaként lelki útravalóval szolgáljon a hosszú útra indulóknak.

 

A karácsonyi koncert ötlete Krasznai Andrea repülőtéri lelkésztől származott. Mint mondta, nagy lelki éhség van az emberekben, hiszen „a világ, amelyben élünk, a pláza- és a konzumkultúra nem elégíti ki azokat az igényeket, amelyek a lélekből törnek a felszínre, az évek előrehaladásával azonban az ember egyre inkább azt keresi, ami állandó, maradandó.”

A repülőtéri lelkészség az örökérvényűt, az istenit igyekszik minden szinten prédikálni, nem csupán az igehirdetésekben, az esketésekben, a keresztelésekben, a konfirmációkban, hanem az ilyen áldott alkalmakkor is – tette hozzá.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport közkapcsolati igazgatója kérdésünkre elmondta: az imaszobák ma már világszerte hozzátartoznak a nemzetközi repülőterek világához. A ferihegyi kápolna az új SkyCourt épület átadásakor költözött új, látható, mégis a repülőtér nyüzsgő forgatagától jól elkülönülő helyiségbe. „Utasaink és dolgozóink is elvonulhatnak ide, hogy egy kicsit csendben legyenek és lelki felüdülést nyerjenek. Sokakban ott motoszkál az idegesség vagy a félelem, mielőtt repülőre szállnak, és mivel a légitársaságok azt kérik az utasoktól, hogy időben érkezzenek meg a repülőtérre, sokszor bőven jut is idejük a kápolnába visszavonulni. Idén adventben azonban arra is lehetőség nyílt, hogy az ne csak a csendjével, hanem zeneszóval is megajándékozza az utazóközönséget. Nehéz közforgalmi területen bármilyen megállást és figyelmet igénylő művészeti produkciót létrehozni, de az utasok láthatóan pozitívan fogadták a Központi Református Kórus koncertjét.”

Berkesi Boglárka kórusvezető portálunk mikrofonja előtt arról beszélt, repertoárjuk állandó részét képezik a különböző zsoltárfeldolgozások, többek között Kodály Zoltán és Gárdonyi Zoltán művei, ez alkalommal pedig különös hangsúlyt fektettek a hagyományosan karácsonyi énekek előadására. Mint mondta, a Központi Református Kórusba Budapestről és környékéről várják a zenei előképzettséggel, valamint kórusmúlttal rendelkező, a míves éneklés iránt elkötelezett egyháztagokat. További információt a kórusról annak Facebook-oldalán találhat.

Jakus Ágnes
Videó: Füle Tamás, Jakus Ágnes