Egy apró ember a szépség Istenéről

Urakkal tele van a végtelenség, de szolga csak egy van, az Isten – a gyermekverseiről is ismert költőóriás művészi világába nyertünk betekintést.

Weöres Sándor megzenésített verseiből állított össze egy csokornyit Gryllus Dániel. A Kaláka Együttes tagja Fabiny Tamás evangélikus püspökkel együtt beszélt a Nobel-díjra is jelölt magyar költőről a Harkányi Szabadegyetemen. Az eseményről portálunk videófelvételt készített a harkányi református templomban, november 11-én.

Gryllus Dániel és Fabiny Tamás személyes élményeikről is beszámoltak: hogyan emlékeznek vissza a költőre, akit Nemes Nagy Ágnes angyalhoz hasonlított, és aki őszintén vallott verseiben a teremtő, szépet, szépséget alkotó Istenről, Jézusról, a Szentlélekről. A felvételen Gryllus Dániel citerajátékán és énekhangján keresztül megelevenedik a költő gyermek- és felnőttkora, a teremtett világ felfedezése, játékosan szép életfelfogása.

Ahogy Weöres Sándor fogalmazott, a jó verset nem evilági hatalom diktálja.
A zene és az evangéliummal, humorral fűszerezett vallomások, üzenetek valóban közelebb hozzák nemcsak a költő művészi világát, hanem magát az embert is, akit egyesek „apró testű óriásnak”, zseninek neveztek, és aki őszintén, nyíltan vallott Jézusról a szocializmus időszakában.

 

Somogyi Csaba

Képek és videó: Füle Tamás, archiv