Egyedül odabent

Bencsik B. Orsolya kisregényét február 10-én, 16 órakor mutatják be a kecskeméti Katona József Könyvtárban.

„Minden együtt van, ami kell. Egy különös, zegzugos, ódon ház, egy fiatal lány, aki telepatikusan érintkezik a macskájával, egy kortalan, titokzatos nagybácsi és persze a háttérben újabb, még titokzatosabb, nyugtalanítóbb karakterek színre lépésével, fölsejlik egy még nagyobb titok... Minden olyan, mint egy különös álomban, ahol a végén még az is kétségessé válik, hogy egyáltalán ki is az, aki álmodik. Ezek a legfontosabb hozzávalók, amelyekből Bencsik B. Orsolya kikavarja egyedi ízű és zamatú regényét.”

− irja Galuska László Pál irodalomtörténész, a mű lektora a kisregény  fülszövegében.

Az Egyedül odabent valóban egy álomszerű történet, (egyik) főszereplője a huszonhat éves Hanna, aki az elbeszélés elején Tádeusz nevű cicájával nagybátyja házába költözik. A nagybácsiról azonban nem tudunk meg semmit, rejtély marad, hogy mi a teljes neve, hány éves, és mivel foglalkozik. Otthona padlásán pedig olyan valamit rejteget, ami Hanna számára elsőként talán vonzónak tűnik, ám felfedezése komoly veszélyt rejt magában.

A ház az én értelmezésemben lélekszimbólum: tele van olyan ajtókkal, amik mögé nem merünk benézni, nehogy valami nemkívánatosra bukkanjunk. Érezzük, hogy jó lenne kidobálni a rejtett zugokban bujkáló limlomokat, de valamiért nem takarítunk eleget, nem is veszünk tudomást a minket körülvevő káoszról. Aztán elkezdünk ösztönösen, kapkodva takarítani, miközben kacatnak nyilvánítunk mindent, ami hasznunkra lehetne, és kihajítjuk az ablakon. A mesém erről a furcsa, nehezen értelmezhető felhalmozásról és selejtezésről szól.

Az Egyedül odabent az első komolyabb terjedelmű írásom, mely az Underground Kiadó gondozásában jelent meg, magánkiadásban. Akinek felkeltettem az érdeklődését, az az Underground webshopjának felületéről rendelheti meg a könyvet. Örömhír, hogy a nyomtatott példány mellé hamarosan elkészül az e-book változat is. Rövidebb alkotásaimmal, novelláimmal, folytatásos elbeszéléseimmel az Odabent – Mesés történetek tárháza című blogomon találkozhatnak az olvasók.

A könyvbemutató 2018. február 10-én, 16 órakor lesz a kecskeméti Katona József Könyvtárban, s remélem, hamarosan egy budapesti bemutatkozásra is sor kerül, a regény borítójának tervezőjével, Bíró Erikával közös szervezésben.

Szeretettel várok minden érdeklődőt!


Bencsik B. Orsolya