Egyházi zene a polgári világban

„A mi üzenetünk, hogy a kórusművek által közvetített evangélium jusson el mindenhová és mindenkihez az országban.” Az I. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozón jártunk.

Kilencedik kerületi egyházi kórusok hangversenyét hallgathatták meg tegnap este a zenekedvelő érdeklődők az a Dunamelléki Református Egyházkerület székházának dísztermében. A hagyományteremtő céllal rendezett I. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozón hat katolikus, illetve református kórus lépett fel. Műsorukban kórusművek, zsoltárfeldolgozások, kánonok, népi és gregorián dallamok is szerepeltek az egyházzene különböző korszakaiból és ünnepköreiből. Az est zárásaként a hat kórus közösen elénekelt egy ír himnuszt.

A „torkukban van”
Bódiss Tamás, a Kálvin Kórus karvezetője kérdésünkre elmondta: az összkar által énekelt mű az új református énekeskönyvbe szánt egyik dallam, ami hamarosan meg is jelenik. „Magyarországon még csak ifjúsági körben hallottam, hogy énekelték, de nem ifjúsági stílusú ének” – jegyezte meg.

Mint mondta, erre az alkalomra valamennyi kórus saját repertoárjának legkülönlegesebb darabjaiból válogatott: amelyeket leginkább szeret, amelyek a leginkább a „torkában vannak”, és amelyek a kar profilját is bemutatják. A Kálvin Kórusról szólva elárulta: karnagyként régi törekvése, hogy azok az egyházi kórusok, amelyek gyülekezeti kórusok is egyben, valamiképpen épüljenek be a liturgiába, vagyis a gyülekezeti éneklést erősítsék. „Ez többnyire nem úgy történik nálunk, hogy a vasárnapi istentiszteleten van jelen a kórus, hanem úgy, hogy heti egyszeri alkalommal egy olyan istentiszteleten énekel, ahol az igehirdetés mellett az éneké a főszerep. Ezeken a csütörtök esti alkalmakon azok a kórustagok is jelen tudnak lenni, akik egyébként másik gyülekezetbe járnak. Nem koncertekre készülünk tehát vagy műsorokra, hanem ezekre a zenés istentiszteletekre, és azt a repertoárt keressük, ami e keretek között jól megszólalhat és témájában is illeszkedik az alkalomhoz.”

Mindenkihez jusson el az evangélium
Böszörményi Gergely, a találkozó szervezője elmondta: a rendezvény célja a közös zenei és énekkincs megismertetése és megszólaltatása mellett az azonos értékrenden alapuló együttműködés felmutatása volt. A találkozó emellett lehetőséget teremtett arra is, hogy a karnagyok és a kórustagok ízelítőt kapjanak egymás munkájából, valamint felvehessék a kapcsolatot egymással és a közönséggel is.

„Bár ez helyi kezdeményezés, a szándék túlmutat kereteinken: mottónk, hogy előbb-utóbb minden budapesti kerületben és hazánk összes városában legyen szakrális kórustalálkozó. Ferencváros polgármestere egyébként maga is énekel a Szená-Torok nevű parlamenti kórusban, és a Református Zenei Fesztiválon néha ő is ott áll a Nemzeti Múzeum lépcsőjén a Kárpát-medencei egyesített kórussal. Közösen ötlöttük ki a Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozót is, ami nem minden előzmény nélküli. A II. kerületben tizenhét alkalommal tartottak ilyen rendezvényt, de Miskolcon és több más városban is van már hasonló kezdeményezés. A mi üzenetünk, hogy a kórusművek által közvetített evangélium jusson el mindenhová és mindenkihez az országban.”

Böszörményi Gergely hozzátette: reményeik szerint jövőre világi kórusok is csatlakoznak a Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozóhoz. „Református kórusok egymással még csak-csak találkoznak, és esetleg beszélgetnek, de a református és baptista, vagy a baptista és katolikus kórusok már nem nagyon találkoznak. Az is egészen biztos, hogy nem csak az egyházi kórusokban vannak hívő emberek. Ha a világi kórusok hajlandók Bachot, Kodályt, Mendelssohnt, zsoltárokat, dicséreteket, tehát egyházi vonatkozású és témájú énekeket, műveket énekelni, akkor köztünk a helyük.”

Az I. Ferencvárosi Szakrális Kórustalálkozó fellépői: a Patrona Hungariae Katolikus Központ Leánykara, a Károli Gáspár Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának Női kara, a Forrás Baptista Gyülekezet kamarakórusa, a Kálvin Kórus, a Nagyvárad téri Református Egyházközség Kórusa, a Szent Kereszt Plébánia Énekkar és a Központi Református Kórus. A hallgatóság a Református Zenei Fesztiválon ismét hallhatja őket május 25. és 27. között.

 

Képek: Füle Tamás