Egyházmegyei családi nap és főgondnoki találkozó Veresegyházon

Szabadság és igazság tematikájára épülve szervezik meg idén az Északpesti Református Egyházmegye harmadik családi napját, amelyen az éves főgondnoki találkozóra is sor kerül. Az eseményről Nyilas Zoltán esperessel beszélgettünk.

„Táruljon fel a föld, és teremjen szabadságot, sarjadjon igazság is vele!” (Ézsaiás próféta könyve 45. fejezet, 8. vers) – ez az igeszakasz lett mottója és jelmondata az Északpesti Református Egyházmegye harmadik családi napjának, amelyre Veresegyházon kerül sor 2022. szeptember 10-én, szombaton. A rendezvény hátteréről, céljáról Nyilas Zoltán északpesti református esperessel beszélgettünk.

„Elsőként 2017-ben, a Reformáció Évében szerveztünk egyházmegyei központi alkalmat, Pócsmegyeren, amin akkor 53 gyülekezet vett részt. Most, 2022-ben a harmadik családi napunkra készülünk, hálát adva azért, hogy a járványhelyzet miatti bezártság után végre újra szabadon lehetünk együtt. Ennek a rendezvénynek kifejezetten az a célja, hogy minden generációt megszólítsunk és megmozgassunk az egyházmegye immáron 54 gyülekezetében, a gyermekektől kezdve az idősekig. A teljes egyházmegyei korfával közösségben megélhetjük, mit jelent Istennek az igazsága és mit jelent Istennek a szabadítása” – fogalmazott az esperes.

Mivel az északpesti egyházmegye nagy területű, a hozzátartozó egyházközségek csak ritkán tudnak egyszerre mindannyian találkozni egymással. Vannak köztük olyan gyülekezetek, akik önmagukban is tudnak akár többszáz fős családi napot szervezni, más közösségeknek viszont ez az élmény hiányzik. Mindezek együttesen szülték meg azt az igényt, hogy egyházmegyei szinten szervezzék meg a találkozót. „Az ilyen alkalmak arra is lehetőséget teremtenek, hogy a nagyobb gyülekezetek jobban odafigyeljenek a kisebb gyülekezetekre, a kisebb gyülekezetek pedig valóban megéljék nagyobb közösségünk együttlétét, és mindezt mindannyian Isten Igéje körül tegyük meg.”

Természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak, de elsősorban meglévő gyülekezeteiken keresztül szeretnék megszólítani a református testvéreket. Igyekeztek tényleg minden korcsoportnak programot szervezni, így a felnőtteknek szóló lehetőségek mellett lesznek gyermek- és ifis programok is. Nyilas Zoltán szerint a leghangsúlyosabb felnőtteknek szóló programpontnak a kerekasztal-beszélgetés ígérkezik, amelyen Molnár Ambrus lelkipásztor kérdezi majd Tapolyai Emőke pszichológust, Velkey György főigazgatót (Bethesda Gyermekkórház) és Köntös László lelkipásztort, a Református Gyűjtemények igazgatóját. A nap vége fele pedig Tímár Sára Junior Príma díjas énekesnő és zenekara „Ének a határtalanról” című koncertjén vehetünk részt.

A programkínálatnak idén része az egyházmegyei főgondnoki találkozó is, amelyet minden évben szeptemberben tartanak meg, ezért volt most célszerű összevonni a családi nappal. „A főgondnoki találkozót egyházmegyénk főgondnoka, P. Tóth Zoltán szervezi, és elsősorban belső igazgatási ügyeinket veszik napirendre. Tájékoztatást fogunk adni például egyházunk ez évi törvényi változásairól. Ezen a tájékoztatón nemcsak főgondnokként lehet részt venni: mindenkit szeretettel látnak, akit foglalkoztatnak az egyházigazgatási és egyházalkotmányi kérdések.”

Bár a szabadság és igazság tematikájának különös aktualitást ad a szomszédban zajló háború, az esperes leszögezte: ez a témapáros már jóval korábban felvetődött bennük, a Csillagpont „SzabadON” mottójához hasonlóan a karanténidőszak utáni felszabadulás apropóján. „Újra együtt lehetünk közösségben, szabadon, és nekem csak a köszönet és a hála jut erről eszembe. Hálát kell adnunk az Úrnak közösen, egyúttal szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megvalósulásához, elsősorban a veresegyházi testvéreknek, akik házigazdáink lesznek. Nagyon hálás vagyok terveikért, munkájukért, és odaszántságukért.”

A családi nap részletes programjáról az alábbi plakáton olvashatnak, amely szabadon terjeszthető:

Képek: Füle Tamás, Északpesti Református Egyházmegye