Elérkeztünk a határig?

Ma este mutatják be a gyülekezet megújult orgonáját a Fasori Református Templomban. Az orgonaavató hangverseny 18 órakor kezdődik, a hangszert Pálúr János szólaltatja meg. Az orgonaművész szerint az Angster orgona visszahozza az eredeti játékélményt.

Tizenhat évet várt a gyülekezet az új orgonára. Nemcsak a fasoriak, hanem számos magánszemély, és szervezet gyűjtött azért, hogy európai színvonalú, jól csengő orgona szólalhasson meg a templomban. A százhárom éves Angster orgona több mint 13 éven át tartó felújítását és bővítését a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte. Pálúr János orgonaművész azt mondta, hogy az eredeti hangszer visszanyerte a 20. század közepén elveszített, 1913-as hangképét.
– Olyan orgona született, mely hazánkban először visz el egy Angster orgonát az orgonaépítészetnek abba a történelmi időszakába, amely magát az építőmestert is maradandóan inspirálta. Ma is meghat Angster Józsefnek Párizsból Pécsre költözése azzal a különleges szándékkal, hogy „megírja" a magyar orgonatörténet – mi már tudjuk – leggazdagabb fejezetét. Talán nem meglepő, hogy amikor családommal Párizsból hazaköltöztünk, teljes mértékben tudtam azonosulni Angster törekvéseivel. Mára többszörösen meggyőződtem arról, hogy a két élményanyag felerősödve adta meg orgonafelújításunk fő szakmai irányait. A Cattiaux műhellyel való együttműködés valódi francia stílusú hangzást adott a hangszerhez. Hányszor tapasztaltam már, hogy egy szép orgona hangzását mindig egy jó gondolatmenet építi fel, mely esetünkben gyönyörűen tükröződik a hangszerből. Hasonló gondolkodásmód szervez egységgé egy szimfonikus zenekart és kelt döbbenetes hatásokat a hallgatókban – véli az orgonaművész.
Magam, aki zeneakadémiai tanulmányaim idején folyamatosan szembesültem azzal, milyen esélytelen egy új orgona elképzelése idehaza, hálatelt szívvel tapasztalom, hogyan cáfolt rá minderre Isten csodatétele. Arról van szó, hogy az istentiszteleti zene, a magyar orgonaépítés, az orgonaművész-képzés, kultúránknak minden idevonatkozó területe korszakhatárt lép át a fasori orgonával, hiszen ez a hangszer alapvetően megadja a lehetőségét annak, hogy amink van, az mostantól ne rejtett erőforrás maradjon. A hosszú időn át működő tízregiszteres kisorgona teljesen átformálta a látásmódomat, megújította improvizációs stílusomat, és rávezetett arra, hogyan lehet folyamatosan új lehetőségekre lelni, ha már úgy tűnt, elérkeztünk a határig – tette hozzá Pálúr János.

Az orgonaavató napok március 8-án, kedden zárulnak. 16 órától az érdeklődő református lelkipásztoroknak mutatja be a hangszert az orgonaművész, majd 18 órától kezdődik a hangverseny. Pálúr János azt reméli, hogy aki végighallgatja a koncertet, többet megért majd az orgonaművészet lenyűgöző szépségeiből.