Elhalasztják a XVI. Harkányi Szabadegyetemet

A jelenleg bizonytalan koronavírus-járványhelyzet miatt a szervezők 2022-re halasztják a rendezvényt.
 

„Hiába a rengeteg befektetett munka, van, amikor egy rendezvény törlése szükségessé válik. Ezekben a napokban, amikor hazánkban is napról napra nő a koronavírus miatti fenyegetettség, át kellett gondoljuk, érdemes-e megtartani a meghirdetett, 2021. november 10-14 között esedékes Harkányi Szabadegyetemet. Felelősségünk teljes tudatában – vigyázva egymás egészségére, különös tekintettel az idősebb honfitársainkra – úgy döntöttünk, hogy ilyen körülmények között nem látjuk annak a lehetőségét, hogy a rendezvény az idei évben is a korábbi évekhez hasonló magas színvonalon megvalósulhasson. A fenti okok miatt arra a kényszerű elhatározásra jutottunk, hogy a XVI. Harkányi Szabadegyetem megrendezését, változatlan tartalommal, arra alkalmas időpontban 2022-re halasztjuk” – írta közleményében a Harkányi Református Egyházközség Facebook-oldalán Horváth Tamás, a szervezésért felelős kuratórium egyik tagja.

A Harkányi Szabadegyetem XVI. alkalmát már tavaly is el kellett halasztani, ezért az eredetileg 2020-ra tervezett Trianon-tematika már másodjára csúszik egy évet a koronavírus-járvány miatt. Bereczky Ildikó baranyai református lelkipásztor és kurátori tag, a rendezvény egyik megálmodója érdeklődésünkre elmondta, hogy nem gondolkodnak online alternatíván, mivel a személyes jelenlét nélkül pont a rendezvény lényege veszne el. Terveik szerint az új időpontról 2022 januárjában döntenek majd, az akkor aktuális kilátások alapján.

A Harkányi Szabadegyetem Alapítvány célja a magyarság lelki, szellemi, kulturális, történelmi, néprajzi, művészeti hagyományainak és értékeinek kutatása, megőrzése és megismertetése; a magyar identitás, a polgári társadalomba való beilleszkedés, az európai és más kultúrák felé való nyitottság gyakorlati haszonnal is járó elősegítése. Mindezen célokat az alapítvány több napos konferenciák, rendezvények, publikációk formájában kívánja megvalósítani – olvashatjuk a hivatalos honlapon.


A Parókia portál már évek óta közöl beszámolókat a Harkányi Szabadegyetem alkalmairól. Ezeket megtalálhatják a „Harkány”, a „szabadegyetem” és a „Harkányi Szabadegyetem” címkére kattintva, illetve portálunk YouTube-oldalán megtekinthetik a korábbi felvételeket.


Kép: a Harkányi Szabadegyetem Facebook-oldala