Első lépés a szabadulás útján

Keresztyének önkéntes munkáján és társadalmi felelősségvállaláson alapul a Börtöncursillo nevű mozgalom, amely immár ötödik éve szervez büntetés-végrehajtási intézményekben lelki programokat.

A cursillo (jelentése: rövid tanfolyam) nevű mozgalomban gyökerezve, börtönszolgálatra vállalkozó keresztények részvételével 2014-ben indult útjára Magyarországon a Börtöncursillo, mely a hazai büntetés-végrehajtási intézményekben, velük együttműködésben szervez háromnapos lelki programokat a fogvatartottaknak. A több felekezet részvételével zajló program alapja a keresztény hit, célja pedig – a társadalmi felelősségvállaláson, a reintegráció elősegítésén és az empatikus odaforduláson túl – az, hogy lehetővé tegye a fogvatartottaknak a személyes találkozást Istennel, segítse őket hitük megtalálásában, a belső szabadságot és az önmagukért vállalt felelősséget kijelölve első lépésként a szabadulás útján.

Azt a világszerte általános tapasztalatot, hogy a büntetésük alatt kereszténnyé váló emberek sokkal sikeresebben tudnak visszailleszkedni a társadalom szövetébe, és sokkal kisebb eséllyel válnak visszaesőkké, a Börtöncursillós Titkárság itthon is szeretné még inkább tapasztalhatóvá tenni.

Épp ezért szervezi meg 2019. április 25–29. között a balatonszárszói református továbbképző központban a Cursillósok a Börtöncursillóért című szakmai hétvégét, ahol előadások és lelki programok bővítik a börtönszolgálatra vállalkozók eszköztárát és kovácsolják még szorosabb közösséggé azokat a világi keresztényeket, akik elhívást éreznek arra, hogy a társadalom perifériájára szorultakkal megismertessék az evangéliumot.

A hosszú hétvége kiemelt pontja lesz a történelmi egyházak két püspökének részvételével zajló kerekasztal-beszélgetés.

Bűn, bűnhődés, megbocsájtás – kerekasztal-beszélgetés

Résztvevők: Székely János katolikus püspök és Steinbach József református püspök

Dátum: 2019. április 26., péntek, 15:00

Helyszín: Balatonszárszó, SDG Családi Hotel és Konferencia-központ, 8624 Balatonszárszó, Csárda utca 41.

A hétvége további programjai során  a résztvevők előadást hallhatnak többek között a cursillo küldetéséről, a börtön belső világáról, a periférián élők szociális helyzetéről, tanúságtétel szól majd a börtönszolgálatról, misszióról és evangelizációról, sőt, szabadult fogvatartottak is beszámolnak személyes élményeikről. A szakmai hétvége alapját a lelki programok, istentiszteletek, szentmisék és közös imádságok adják, és sor kerül majd játékokra, zenei programokra is.


A cursillóról és a börtöncursillóról az alábbi honlapokon tudhat meg többet:

www.cursillo.hu

www.bortoncursillo.hu

A börtöncursillóról 2018-ban dokumentumfilm is készült Isten a rácsok mögött címmel: