Elstartolni a hit útján

Miért élünk? Mi értelme a szenvedésnek? Mi van a halál után? Az élet nagy kérdéseivel foglalkozik a gazdagréti gyülekezet IfiAlpha-kurzusa, amelyre ezúttal a jó beszélgetésekre legfogékonyabb korosztályt, elsősorban a középiskolásokat várják. A közös étkezéssel, előadásokkal, kreatív feladatokkal és jó beszélgetésekkel töltött esték résztvevőihez e hét péntekig még lehet csatlakozni.

Az IfiAlpha egy fiataloknak tervezett programsorozat, amely felszabadult légkörben segít felfedezni a keresztény hit alapjait. Alpha kurzust a világ minden táján és minden keresztény felekezetben tartanak templomokban, bárokban vagy éppen kávézókban. Így tesz a gazdagréti református gyülekezet fiatalokból álló csapata is, akik péntek esténként hét héten át a gyülekezet által üzemeltetett Start Caféba invitálják a 14–20 közöttieket.
„Az IfiAlphára jöhet bárki, aki szeret gondolkodni az életről, kérdései vannak a keresztyénségről, aki nyitott másokra, szereti a közös gondolkodást, a jóízű vitákat, és persze a közös étkezéseket. Köztünk felszabadult, elfogadó légkör vár mindenkit, hiszen bárki őszintén felteheti a kérdéseit, anélkül, hogy megbélyegeznék” – mondta érdeklődésünkre Ablonczy Áron, a gyülekezet beosztott lelkésze.

Noha egyházi szervezésű programról van szó, a hátteret biztosító csapat épp olyan fiatalokból áll, mint akiket meghívnak ezekre az estékre. „Egy kávézóban vagyunk, street food kajákat eszünk, videós vetítés van, mannequin challenge videókat készítünk a vendégekkel közösen, az alkalom elején játszunk, és már a belépőket olyan hangulat és zene fogadja, amit ez a korosztály kedvel. A terem közepén egy csocsóasztal van, és az ifiseink saját sütijei, szörpjei szerepelnek a menüben.”

Az ifiAlphán a rövid előadások után lehetőség nyílik kiscsoportos beszélgetésekre is. „Az előadások felvételről mennek. Két angol fiatal járja be a világot, közben beszélgetnek, és minden húszperces videóban feltesznek három kérdést a járókelőknek. Ezekről a kérdésekről beszélgetünk mi is az asztalok körül. Szó esik Jézus személyéről, kereszthaláláról, feltámadásáról, az imádságról, a bibliaolvasásról, a Szentlélekről, a Sátán támadásairól és a hitünk megéléséről is” – számolt be a lelkész.
Ablonczy Áron úgy véli, a fiataloknak sokkal több offline, vagyis személyes találkozásra és kapcsolatra lenne szüksége, ezek kialakítására még sincs igényük vagy erejük. Pedig szeretnének tartozni valahová – nemcsak az online térben. „Ha azt érzik, hogy valahol elfogadják őket, úgy, ahogy vannak, akkor az számukra alapértékké válik, és kötődnek ahhoz a helyhez. Az első alkalom után ezt láttam a vendégeinken. Egyszerre igénylik az őszinteséget és az elfogadást, a beszélgetést és a felszabadultságot, szeretnének kibontakozni. És végül, van igényük az evangéliumra is, mert az igazi örömhírben, Jézus váltságában ezt kaphatják meg. Köztünk hallják az evangéliumot, mi pedig imádkozunk értük. Ennek önmagában ereje van, és nekünk ez elég. A Lélek olyan, mint a szél, arra fúj, amerre akar, és mi ezt nem tudjuk, csak szemléljük. Isten mindenütt jelen van, de azt reméljük, hogy itt rendel is.”

Az együtt töltött hetek alatt az IfiAlphás csoport igazi csapattá formálódhat, ezzel pedig beérhet a gyümölcse annak a tudatos szolgálatnak, amelynek célja a közösségteremtés és a lelki otthon felkínálása a gazdagréti fiatalok számára – tette hozzá a lelkész. Már a Start Cafét is azért nyitotta meg a református közösség, hogy találkozási lehetőséget teremtsen a szomszédos mechatronikai szakközépiskola diákjainak. „Most is hívtuk, bátorítottuk őket, hogy csatlakozzanak hozzánk, sőt, részben miattuk is indult az IfiAlpha. Szerettünk volna nemcsak nekik szolgálni, de el is mondani nekik az evangéliumot az ő nyelvükön. Ide a keresztyén diákok is meghívhatják azokat a barátaikat, osztálytársaikat, akiknek már régóta szeretnének a hitükről beszélni, megmutatni ezt a közösséget."

A gazdagréti IfiAlpha második alkalma e hét pénteken kezdődik este 6 órától. A program egy közös étkezést, egy rövid előadást és azt követően beszélgetést foglal magába. A szervezők péntekig fogadják az újonnan csatlakozni kívánó érdeklődők jelentkezését. Jelentkezni ezen a linken lehet.

Kapcsolódó cikkünk:

Kávé iskola előtt
Megnyílt a gazdagréti református gyülekezet ifjúsági kávézója, a Start Café. Egy szakközépiskola szomszédságában adták át a gyülekezeti ház egyik különnyíló termében kialakított, korszerű kávézót. A református gyülekezet reggelente az iskola előtt álldogáló fiatalokat hívná be kávéra, süteményre.