Félelmeink, és aki legyőzi őket

Bizalmi légkör nélkül nem tudunk félelmeinkről beszélni, ehhez kölcsönös őszinteség, megértés szükséges. A Református Fiatalok Szövetsége ezt a légkört törekszik megteremteni téli találkozóján. A szervezet harminc éve tapasztalja: Isten Lelke valóban legyőzi a fiatalok félelmeit.

Debrecenbe hívja a 13-30 év közötti fiatalokat a Református Fiatalok Szövetsége (REFISZ), ahol a szervezet téli találkozójára kerül sor február 22-24. között. A helyszín a Svetits Katolikus Gimnázium és Kollégium, ahova a szervezők kétszáz-kétszázötven résztvevőt várnak. Az idei év több, a rendszerváltáskor létrejött vagy újjáalakult szervezet számára fontos jubileumot jelent, ez alól a REFISZ sem kivétel. A téli találkozóról és a harmincadik születésnap megünnepléséről Rácz-Schliszka Gábort kérdeztük.

Valódi félelmek
A REFISZ elnöke szerint a szervezet vezetősége mindig azt éli át, hogy a Szentlélek közösen vezeti az elnökségi tagok, szervezők gondolkodását és szívét, amikor a találkozók, táborok központi témáját határozzák meg. Mint mondta, ez a téli találkozóra is igaz, hiszen a félelem és a keresztyén életmód közötti kérdések komolyan érintik és foglalkoztatják a fiatalokat, erről beszélnünk kell, és fel kell tudnunk ajánlani a segítségünket felnőttként.

„Azt látjuk a kamaszokon, hogy komolyan félnek az elutasítottságtól, attól, hogy nem fogadják el őket azoknak, akik valójában. Félnek továbbá a kiközösítéstől, személyiségük megvetésétől. Sokszor próbáljuk azt mutatni felnőttként, hogy nincsenek félelmeink, ez azonban hiteltelenné tehet minket a szemükben. Sok családban komoly gondokat okoznak az anyagi problémák, és ez szintén megjelenik a tinédzserek életében. Valós félelem lehet továbbá már gyermekkorban a haláltól való rettegés, ez a fiatalokat is érintheti, komolyabban és gyakrabban, mint ahogy mi, felnőttek gondolnánk.”

Krisztus Lelke és a szabadság
Rácz-Schliszka Gábor szerint a REFISZ harminc éve teremt valódi bizalmi légkört a fiatalok számára, visszajelzéseik alapján ezt ők maguk tapasztalják meg. Igaz, egy hétvége nem alkalmas arra, hogy ez a légkör teljesen kiépüljön, de a szervezet erre törekszik, és kerüli a fiatalok feletti ítélkezést.

„Félelmeink nagyon mélyen érintik lelkünket és egész valónkat. Maradéktalanul nem lehet teljes bizalmi légkört teremteni hétvégi találkozón, de célunk, hogy ez minél inkább megvalósuljon. Ebben az őszinteség és a hitelesség fontos szerepet játszik. A fiataloknak látniuk kell: nekünk is vannak félelmeink és ezt vállaljuk előttük. Szeretem a REFISZ-ben, hogy nem törvénylistákkal terheljük őket, hanem azt valljuk: Krisztus Lelke szabadságot ad nekünk. Vezetőként akkor vagyok őszinte magammal, ha kimondom: félek, nem vagyok tökéletes. Elfogadtam és megtapasztaltam Isten kegyelmét, erről beszélek másoknak, ez adhat nekem és másoknak is szabadságot a félelmektől.”

Megszámlálhatatlanul sok áldás
Harmincadik születésnapjára a szervezet istentisztelettel, tisztújító közgyűléssel készül, ennek tervezett időpontja április 7. A Református Fiatalok Szövetsége 1989 virágvasárnap előtti vasárnapján, több száz fiatal részvételével tartotta alakuló gyűlését a ceglédi református nagytemplomban. Hogy a REFISZ kifejezze: a fiatalokat Krisztushoz kell vezetni és gyülekezeti szolgálatra kell hívni, jubileumi ünnepségét nem külön, hanem egy adott gyülekezet vasárnapi istentiszteletének részeként tervezi – tudtuk meg a szervezet elnökétől.

„Nagyon hálásak vagyunk ezért a harminc évért, Isten valóban felkarolta szervezetünket. Nem a jóságunk, tehetségünk miatt, hanem kegyelemből. Személy szerint az elmúlt tíz évre látok rá, és megszámlálhatatlanul sok csodát, áldást éltem és éltünk meg ezalatt. Ez alapján egyértelmű számomra, hogy nem kell aggódnom vezetőként a jövővel kapcsolatban, nyilván vannak még kérdések, megoldásra váró problémák. Tudjuk, a teljes szeretet kiűzi a félelmet – van hova fejlődnöm, mert vannak félelmeim. Ugyanakkor bátorít, hogy egyre több rátermett, valóban odaszánt szívű önkéntesünk van, akik felelősséget vállalnak a saját gyülekezetük mellett és után a REFISZ missziós tevékenységében is.”

A REFISZ téli találkozójára itt jelentkezhetsz. A kedvezményes jelentkezés határideje (befizetéssel együtt) január 31. A végső jelentkezési határidő (befizetéssel együtt) február 11.

 

Képek: Somogyi Csaba, REFISZ