Felvenni a fonalat

Gyengeségeink állnak a KÖSZI áprilisi életvezetési ifjúsági táborának középpontjában, ahol azt járják körbe, hogyan válhatnának ezek a gyengeségeink erővé.

Életfonal névvel tart életvezetési tábort áprilisban a KÖSZI, azaz a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesülete. A szervezetről és táborairól Karánsebesy Réka, a tábor vezetője mesélt.Mit érdemes tudnunk a KÖSZI-ről?
A rövidítés a Keresztény Önkéntesek Szövetsége az Ifjúságért és Gyermekekért Egyesületet takarja. Evangélikus gyökerekkel rendelkező, de mára ökumenikussá vált szervezet vagyunk, táborszervezőink és animátoraink többféle felekezethez tartoznak. A KÖSZI 2010 óta létezik, de az alapítók már előtte is gyerekek táboroztatásával foglalkoztak, így már több mint húsz éves táborvezetési tapasztalatuk van. Nagyjából száznegyven önkéntesünk van, közülük egy évben általában nyolcvanan táboroztatnak. A tartalmas időtöltés és a közösségépítés mellett fontos célunk, hogy elmélyítsük a programjainkon résztvevő gyerekek értékrendjét. Úgy érezzük, hogy az ifjúságnak igen nehéz eligazodnia a világban, mert annyi inger éri őket, hogy nehéz megtalálni, mi a helyes és értékes. Ebben szeretnénk őket mindenképpen támogatni, ehhez biztosítunk számukra elfogadó és szeretetteljes közösséget. Fontos, hogy közösségünkben mindenki barátra leljen, függetlenül attól, hogy ki honnan jött, vagy milyen az élete.

Milyen táborokat szervez a KÖSZI?
Több tábort is szervezünk különböző korosztályoknak az elsőtől a tizenkettedik osztályosokig. Hat táborunk van egy évben, három nyári és három évközi, előbbiek egyhetesen, utóbbiak négynaposak. Hosszú és alapos felkészülés előzi meg táborainkat: az évközi táborok előtt három, a nyári táborok előtt hat hónappal megkezdi az önkéntesekből álló szervezőcsapat a munkát, akik havonta találkoznak. Utóbbiakat megelőzi egy szervezői felkészülő tábor is, tehát a vezetők kilenc napot vannak a táborban, ebből hetet a gyerekekkel. Hosszú és intenzív kilenc nap ez, de így van idő mindent előkészíteni és felkészülni a táborra. A táborok gyönyörű környezetben zajlanak, az ottalvósok Piliscsabán, a Béthel Evangélikus Missziói Otthonban. Nagyon szeretjük, mert tökéletes táborhely sok kisebb helyszínnel, és a KÖSZI neve mára már össze is fonódott a Béthelével. Van napközis mesetáborunk alsósoknak, melyet Budapesten tartunk egy gyönyörű zöld „szigeten” Zuglóban. Életvezetési táborunk most áprilisban lesz.Hogyan képzeljünk el egy ilyen tábort?
Igen komolyan szervezett táboraink vannak: egyrészt minden perc be van osztva, mindig van valami program. Mindegyik táborunk más tematikájú, a már említett mesetáborunk és életvezetési táborunk mellett van például detektívtáborunk, expedíciós kooperációs táborunk, és mindig igyekszünk valami újat kitalálni. Másrészt megpróbálunk minden lehetőséget számba venni, és van programfüzetünk arra az esetre, hogy ha a vezető mégis elakadna, akkor legyen mihez nyúlni. Nagyjából öt gyerekre jut egy vezető, ami szerintem egy nagyon jó arány. Mindenkinek megvan a kis csapata, és két vezető visz egy csapatot. Az változó, hogy hány fős csapatok vannak, de igyekszünk tényleg mindenkire figyelni, és hogy egyáltalán ne hagyjuk a gyerekeket unatkozni.

Vannak a KÖSZI-nek egyéb típusú programjai is?
A Téli berek évindító hétvégékkel a gyerek- és ifjúsági táborból kinőtt fiatal felnőtteket szeretnénk a KÖSZI-ben tartani, felüdülést hozva a mindennapjaikba. Van kétéves ifjúsági vezetőképzésünk is, amelyet a Szívvel-Lélekkel Alapítvánnyal együtt szervezünk. Ez egy komplex, gyakorlatorientált képzés, a résztvevők ki is próbálhatják tudásukat a napközis táborban. Az utánpótlás kinevelésének legjobb formája, ha volt táborozókból lesznek az új vezetők, mert ők tudják azt, hogy mitől is lesz igazán jó egy KÖSZI-tábor. De a képzésen szerzett tudás máshol is hasznosítható. Mindazonáltal nagy szeretettel várunk minden évben a KÖSZI-n kívülről is új önkénteseket, hiszen ők hozzák be az új szempontokat. Nyaranként alkoholmentes koktélbárunkkal szoktunk keresztény fesztiválokra járni, például a Szélrózsára, illetve a Csillagpontra. Ennek is már több éves múltja van.Mit szokott kínálni a Csillagpont vagy a Szélrózsa résztvevőinek az alkoholmentes koktélbár?
Van egy felállított sátrunk vagy pultunk, ahol különféle alkoholmentes koktélokat készítünk. A koktélbár fő célja azonban, hogy ne csak italt kínáljunk, hanem közösségi teret, ahol beszélgethetünk a fiatalokkal, és ahol esetleg új önkénteseket találhatunk. A kötetlen beszélgetések mellé mindig szervezünk komplexebb szórakoztató és elmélyülős programokat is, ügyelünk a jó hangulatra és a lelki feltöltődésre. Ez tehát minden szempontból illik a Csillagpont vagy Szélrózsa kínálatába, de más fesztiválokon is népszerű szokott lenni. Szeretnénk minél több helyre eljutni vele, de ez a COVID-tól és az aktuális kapacitásunktól is függ, akárcsak a többi programunk sorsa.

Ahogy említetted is, soron következő táborotok az április elsejétől negyedikéig tartó Életfonal életvezetési tábor. Ez miben különbözik a többi tábortól?
Ez a táborunk a hetediktől a tizenkettedikesekig tartó korosztálynak szól, mert komolyabb lelki témákat feszegetünk. Idei témája: “Mi a te gyengéd?”. A gyengeségeinkről fogunk beszélni, illetve arról, hogyan tudjuk a gyengeségeinket erőforrássá tenni. Idén is lesz vendégelőadó, kirándulás, beszélgetések, partijátékok, illetve állomásos feladatsor. Az Életfonal életvezetési táborban kialakítottunk egy új, egész tábort átívelő játékot. A játékban egy kitalált személy életét követhetik nyomon, és a fiatalok döntenek szavazással, hogy a lehetőségek között merre menjen tovább a történet Nagyon intenzívek a programok, a napok, tehát biztos, hogy senki nem fog unatkozni. A szórakoztatás mellett az is fontos, hogy lelkileg feltöltődjenek a gyerekek. Az egymást követő karanténidőszakok után ez rájuk is fér, ahogyan ránk is. Ez a konkrét tábor már 2020 óta kész van, de a járványhelyzet miatt két éve halasztódik. Ideje volt újra felvenni a fonalat. Az Életfonalat.

Előfordulhat halasztás idén is? Ha igen, gondolkodtok-e online alternatíván?
Ezúttal is mindenképpen felelősségteljes döntést szeretnénk hozni, de nagyon reméljük, hogy idén minden rendben lesz. Bár korábban nagyon igyekeztünk online programokat szervezni, de már mindenkinek annyira elege volt az online jelenlétből, hogy ezek később már nem voltak népszerűek. Látjuk a gyerekeken, hogy nincsenek jó lelki állapotban. Mindenki be volt zárva otthonra, alig volt személyes kapcsolatuk, úgyhogy nagyon nehéz időszak volt ez szegényeknek. Segíteni szeretnénk rajtuk, hogy ők is újra felvehessék a fonalat. 

Milyen elővigyázatosságokat követel meg a tábor megtartásától a COVID?
Mindenképpen szülői nyilatkozat aláírásával lehet csak részt venni a táborainkban, ennek van egészségügyi része is, amelyben arról kell nyilatkozni, hogy a gyerek teljesen egészségesen érkezett a táborba. Volt már rá példa, hogy a szülőket csak a kapuig engedtük, a tábor területére nem jöhettek be, és hasonló intézkedésre máskor is lehet számítani. Mindig kezet mosatunk a gyerekekkel, és a programokat is úgy írtuk meg, hogy ne igényeljenek ölelkezést vagy szoros fizikai kontaktust. Ügyelünk a távolságtartásra, minden szükséges előírást betartunk, a szükséges higiéniai készleteket pedig alaposan feltöltjük.

Ha valaki még bizonytalan, hogy jelentkezzen-e, mivel lehetne őt biztatni?
Nálunk könnyű barátokra lelni, és mindig elérhetőek vagyunk egy jó beszélgetésre, vagy ha bárki segítségre szorulna, akkor ott vagyunk neki. Én mindenkit arra bíztatok, hogy jöjjön el és nézze meg. Aki egyszer eljön, az vissza is tér, erről tanúskodik, hogy a résztvevők többsége visszatérő táborozó. Amikor életemben először voltam KÖSZI-táborban, még látogatóként is éreztem ezt a szeretetet és elfogadást. Ez hat éve volt, azóta én magam is táborszervező lettem. Nagyon nagy élmény ez a közösség. A barátaink nem is értik, hogy mit csinálunk, és miért csináljuk, mert ezt át kell élni. A tábor intenzív, élménydús, és több hét feldolgozni, de utána elkísér egy életen át.


Akit érdekel a 2022- április 1-4. között megrendezésre kerülő KÖSZI Életfonal életvezetési tábor, illetve a KÖSZI nyári alsósoknak szóló mesetábora, vagy a felsősöknek és középiskolásoknak szóló detektívtábora, az a www.koszi.net oldalon tud jelentkezni.


Barna Bálint
Képek: KÖSZI archívum