Fénylő világosság

Elmélyülésre és feltöltekezésre hívnak az idei adventben Udvardi Erzsébetnek, a fény festőjének alkotásai. A budapesti Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeuma és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény közös időszaki kiállítása november 24-én, szerdán nyílik. Szubjektív tárlatvezetéssel, adventi koncerttel és gyerekeknek szóló kézműves múzeumpedagógiai foglalkozással is várják az érdeklődőket.

Mint annyi más festőművészt is, a Balaton látványa Udvardi Erzsébetet is megigézte. A tó ihlette a csillogó ezüst és aranyfüst használatára, amely jellegzetes vonása természeti, bibliai és irodalmi témájú festményeinek. Szakrális fényábrázolása egyedülálló a magyar festészetben, munkái az isteni gondviselésbe vetett mély hitéről, a tiszta ragyogásról beszélnek. A Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész alkotásai megtalálhatók a nagy közgyűjteményekben, a Magyar Posta pedig több alkalommal is az ő festményeit alapul véve készítette karácsonyi és húsvéti bélyegeit, amelyek több millió példányban keltek el.

A budapesti Bibliamúzeum 2013-ban rendezett utoljára Udvardi Erzsébet képeiből kiállítást. A műalkotások ez alkalommal is Badacsonytomajból, az Udvardi-képtárból érkeznek. Ám mivel a Ráday utcai épület átépítés alatt áll, ezúttal a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény ad helyet a tárlatnak – számolt be Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője. Az adventi kiállítás címe a János evangéliuma kezdő soraiból vett idézet: A világosság a sötétségben fénylik.

„Már tavaly, a járvány első hullámai után az volt az érzésünk, hogy jó lenne az életünket beárnyékoló sötét tónusok mellett a világosságról is beszélni. Ezért esett a választásunk Udvardi Erzsébet utolsó korszakának alkotásaira, amelyek meghatározója a fény. A művésznő idős korában egyre inkább a hitében megélt isteni fényt akarta kifejezni, anyaghasználatában is erre törekszik. Valaki, aki életében először látta kiállítását, mesélte, hogy ámultan nézte, hogy ragyogtak a képei. Egyszer csak a teremőr megszólalt: bocsánat, zárunk, leoltotta a villanyt és minden sötétbe borult. Ez a látogató meglepetten vette észre, hogy Udvardi Erzsébet képei a kapott fénnyel élnek igazán. Adventben is az az üzenetük, hogy csak akkor tudunk világítani, ha egy rajtunk kívül álló fény ránk vetül, és mi továbbtükrözzük azt.”


Még az Udvardi-képeket jól ismerő kurátorokat is sok meglepetés érte a mostani tárlat képeinek válogatása során – árulta el Timár Gabriella. „Ilyen volt a Fagy című festmény a jégből kiáramló színekkel és jó néhány akvarell is. Udvardi Erzsébet Bernáth Aurél osztályába járt a Képzőművészeti Főiskolán, olyan, korán hírnévre szert tett festőművészekkel együtt, mint Csernus Tibor, Kokas Ignác és Konok Tamás. Ő maga később bontakozott ki, de nem valamelyik izmus képviselőjeként. Megmaradt annak, aki volt: hitét a képeiben vallotta meg, és ebben örömét lelte. Nagy nyugalom volt benne – nem a népszerűség érdekelte, hanem töretlenül a maga világából alkotott. Visszatükrözte a felülről jövő fényt, és munkája nyomán ez a ragyogás a mai napig eléri a képek szemlélőit is. Ahogy egy portrébeszélgetésben vallotta: a festés szolgálat és imádság számára. Olyan tevékenység, amikor a lélek szavak nélkül imádkozik.”

A kiállítás ennek szellemében hívja elcsendesedésre, megállásra a látogatókat. „Ez azonban nem az a fajta megállás, ami bezár, hanem ami belső gondolatokat próbál kibontani bennünk, és irányt adna a gondolatainknak a fény forrása felé. Ezúttal a ragyogó, ezüstös téli képekből láthatunk majd többet, de a képeken az angyal és a betlehemi történet is megjelenik. A tárlathoz kapcsolódó kézműves múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig a gyerekek elkészíthetik saját messiásváró koronájukat is.”

A kiállítás nyitva tartása
„A világosság a sötétségben fénylik” (János 1,5) című kiállítás a november 24., szerdai megnyitótól kezdődően 2022. január 22-ig, keddtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között ingyenesen látogatható a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény kiállítótermeiben.
December 24. és 2022. január 3. között a tárlat zárva tart.
A kiállítás nyitva tartási idejében Udvardi Erzsébetről készült filmek tekinthetőek meg a vetítőben.

A kiállítás kísérőprogramjai:

A kiállítás megnyitója
2021. november 24. 17 óra
A vendégeket köszönti: Timár Gabriella
A kiállítást megnyitja: Bán Boróka művészettörténész

Beszélgetés
december 4., szombat 11.00 óra (közreműködik: Timár Gabriella lelkész, múzeumvezető és Udvardi Anna, a gyűjtemény gondozója)

Szubjektív tárlatvezetés
2022. január 22., szombat 10.30 óra

Advent, nem csak gyermekeknek
2021. december 4., szombat 10 órától 14 óráig
Program:

  • budafoki gyermekkórus adventi koncertje
  • Timár Gabriella lelkész, múzeumvezető és Udvardi Anna, a gyűjtemény gondozója beszélget Udvardi Erzsébetről és a kiállított képekről.
  • Kézműves múzeumpedagógiai foglalkozás: megismerkedünk Udvardi Erzsébet képalkotásának egyedi technikájával. Ez alapján elkészítjük saját ékszereinket, és Messiást váró aranykoronánkat.
  • A kiállításhoz összeállított érdekességek segítségével önállóan egészíthetjük ki ismereteinket Udvardi Erzsébet alkotásairól, munkásságáról.

A kiállítás helyszíne:
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel utca 15. felől)
Tel.: +36 (1) 218-7420
E-mail: info@ferencvaroskalauz.hu, bibliamuzeum@bibliamuzeum.com

További információ: www.bibliamuzeum.com és a múzeum Facebook-oldala.