Gyere át a hídon!

Hidat képezni a társadalom és a többi felekezet felé – ez a célja az idei Keresztény Sziget elnevezésű egész napos rendezvénynek, melyre május 27-én, szombaton várják az érdeklődőket a Margitszigeten. Az ingyenes családi-közösségi napon minden korosztály jól érezheti magát, hogy miért, arról a szervezőket kérdeztük.

Egyház, család, média, gazdaság
A keresztény vállalkozókat és cégvezetőket tömörítő ÉrMe Hálózat kezdeményezésére, számos más keresztény szervezet közreműködésével immár harmadszor rendezik meg a Keresztény Sziget elnevezésű találkozót a Margitszigeten május utolsó szombatján, délelőtt tíz órai kezdettel. Az egész napos ingyenes rendezvénysorozat a kisebbeket játékos és sportprogramokkal szórakoztatja, mialatt a felnőttek gondolatébresztő előadásokon, beszélgetésekben vehetnek részt. A pódiumbeszélgetések témája idén az egyház és kereszténység, a család és párkapcsolatok, a média és a nyilvánosság új kihívásai, valamint a gazdaság és a társadalom trendjei köré csoportosulnak.

Nyitni egymás és a világ felé
Bethlenfalvy Gábor, a rendezvény sajtófőnöke kérdésünkre elmondta: a reformáció emlékévében a Keresztény Sziget szervezői különösen fontosnak tartják, hogy minél több keresztyén szervezet felé nyissanak. Mint mondta, napjaink civilizációs problémái közepette a felekezetközi együttműködés egyre nagyobb jelentőséggel bír. Ezért a rendezvénynek két fővédnöke is lesz: Erdő Péter bíboros, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke, valamint Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Ezzel összefüggésben a reformok és hagyományok, a megújulás és értékmegőrzés viszonyának kérdésköre is előtérbe kerül a programok sorában.

A következő lépcsőfok
Makláry Ákos görögkatolikus parókus, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) elnöke kérdésünkre azt mondta: magától értetődő, hogy egy keresztény eseményen a keresztyén család minden gyermeke, minden felekezete jelen legyen. Szerinte minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy megszokjuk: ne legyen kellemetlen beszélgetni olyan kérdésekről, amelyeknek a megítélése nem egyforma a különböző felekezetekben sem. „Minden generációnak feladata, hogy a keresztyének egységén dolgozzon. A mi szüleink fiatalkorukban nem mehettek el egymás templomába, nem köthettek egymással házasságot. Ennek az időszaknak vége, és ez nagyon örvendetes. Most már itt az ideje továbblépni a következő lépcsőfokra, és ez a mi dolgunk.”

Egységes fellépés
Arra a kérdésre, hogy hogyan, az atya azt mondta: „Töltsünk együtt egy napot, szórakozzunk, a gyerekeink játsszanak együtt, ismerjük meg egymást, és beszélgessünk! Ebben a veszélyeztetett európai keresztyén világban nem engedhetjük meg magunknak az izolációt. A Keresztény Sziget jó esély arra, hogy tegyünk ellene, és a párbeszéd folyományaként számos kérdésben együtt lépjünk föl, és legyünk összhangban egymással – erkölcsi kérdésekben, akár tudományos kérdésekben, a keresztyénséget érintő kérdésekben és olyan társadalmi kérdésekben is, mint például a migráció.”

Szemtől szemben
Makláry Ákos hozzátette: számos közös tennivalónk adódik karitatív téren is. Szerinte a keresztyén jószolgálati szervezetek együtt nagyobb hatást fejthetnének ki a Kárpát-medencei magyarság területén éppúgy, mint a háború sújtotta Szíriában vagy akár a harmadik világban. A KÉSZ elnöke szerint a párbeszédre különösen alkalmas a Keresztény Sziget, ahová gazdag programkínálatának köszönhetően sok érdeklődőt várnak vidékről is, így a virtuális eszmecserék helyett szemtől szemben válthatnak szót a résztvevők.

„Gyere át a hídon!”
Tóth József, az ÉrMe Üzleti Hálózat elnöke arról beszélt, meglehet, néha úgy érezzük, a kereszténység elszigeteltté válik, pedig jó értelemben vett szigetet is képezhet a társadalom tengerében: kincses szigetet, amely értékeket rejt magában, és amely hozzáférhető. Ezért is lett az idei rendezvény jelmondata a „Gyere át a hídon!” Az üzletember szerint az egyháznak fel kell készülnie azokra a kihívásokra, amelyek elé két-három évtized múlva néz a társadalom, és már ma választ kell találnia arra a kérdésre is, mi a szerepe a társadalomban. A Keresztény Sziget pódiumbeszélgetéseire olyan értelmiségieket hívnak meg, akik hatással lehetnek a társadalomra – tette hozzá. Tóth József optimista: szerinte a technikai fejlődés a következő évtizedekben időt szabadít majd fel a családok életében, ám mire ez bekövetkezik, az egyház sokat tehet azért, hogy a család értékét erősítse a társadalomban. Többek között a közösségi médiában is, amelynek hatékony használatáról szintén szó esik a Keresztény Szigeten, hiszen mint mondta, felelősséggel tartozunk azért, hogy értékeink szélesebb körben is megjelenjenek.

Jó példák
A szervezők ebben az évben a fiatalokat is meg kívánják szólítani, különösen az egyház és a társadalom jövőképével foglalkozó, valamint a párkapcsolat kérdéskörével foglalkozó pódiumbeszélgetésekkel. Jó példákat is bemutatnának nekik. A Pető Sportegyesület például a Pető Intézet diákjaival együtt közös sportolási lehetőséggel várja a szigetre kilátogatókat.
Domonkos Zsolt konduktor azt mondta: ezzel nem a különbséget, hanem az azonosságot szeretnék megmutatni az egészséges és a nem teljesen egészséges emberek között. „Szeretnénk jó példával szolgálni a fiataloknak, hiszen nem egy keresztyén családban már a várandósság ideje alatt tudták, hogy sérült gyermek fog születni, mégis vállalták, illetve örökbe fogadták őket. A keresztyéni szeretet több, mint az alkalmi jószívűség.”

Ízek, dalok, motorosok
Az idei Keresztény Sziget programkínálatáról a rendezvény honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A gyerekeket a többi közt ugrálóvár, arcfestés, váltófutás és mini bringóhintó, a felnőtteket sör-, bor-, sajt- és kávékóstoló várja. Délelőtt a Mézengúz, este a Holdviola együttesek adnak koncertet. A Pető Sportegyesület programjain mozgássérültekkel lehet közösen sportolni, és látványosnak ígérkezik a hagyományőrző rendőrök és a pálos motoros klub programja is.  A rendezvény minden programja ingyenes, de a részvételhez előzetes regisztrációt kérnek a szervezők a www.keresztenysziget.hu honlapon.
Képek: Dimény András