Gyerek kezébe való!

Egésznapos gyermekfoglalkozásokat hirdet a budapesti Bibliamúzeum idén nyárra. A papyrustól a pecsétekig címmel július 15., csütörtökre meghirdetett alkalmon a gyerekek megismerkedhetnek a különböző történeti íráshordozókkal, könyvformátumokkal és magával a könyvkötészettel is. Megtudhatják például, mit jelent a tekercs vagy a kódex, és elkészíthetik saját készítésű könyvecskéiket is, amelyeket a keresztyén jelképeket ábrázoló pecsétekkel díszíthetnek. A Somogyi Márk könyvkötő, restaurátor vezette foglalkozásra 7 és 10 év közötti gyerekeket várnak a Kálvin Kamarakertben (1092 Budapest, Ráday utca 1) reggel 8 órára.

Délután a korábbi ismeretekre építve keresztyén jelképekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek. „Megtudhatják, melyik milyen üzenetet hordoz, hol találkozhatunk velük, melyek a protestáns és azon belül is a református jelképek – sorolta Bán Boróka múzeumpedagógus. „A Bibliamúzeumban nekünk is vannak üzenethordozó, ókori pecsétjeink – innen támadt az az ötletünk, hogy mi is próbáljunk üzenetet hagyni a különböző felületeken, hiszen a pecsételés is egy írásforma. A pecsétek használatával vászonzsákokat dekorálunk majd.” A délután 4 óráig tartó foglalkozás mellett mozgásos játék, vetélkedő színesíti a gyerekek napját. A foglalkozásra egyéni jelentkezéseket várnak július 12., hétfőig.

Mesék papírhajtogatással – ez már az augusztus 13., pénteki foglalkozás címe. A gyerekek ez alkalommal a papírral és annak felhasználási módjaival ismerkedhetnek meg. Papírt merítenek, megtervezik egyedi, háromdimenziós, papírhajtogatással készülő bibliai történetüket. A kész alkotásokat különböző technikákkal díszítik. Ennek a napnak a délutánján ugyancsak a keresztyén jelképekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, ezúttal hajtogatott díszzacskókat dekorálhatnak. A két foglalkozás jól kiegészíti egymást, de külön-külön is megállják a helyüket Bán Boróka szerint. Erre a napra augusztus 10., keddig várják a jelentkezéseket.

A szabadtéri foglalkozásokra 10-10, elsősorban alsó tagozatos, írni-olvasni tudó gyermeket tudnak fogadni. A részvételi díj fejenként 2000 Forint, testvérek számára kedvezményesen fejenként 1500 Forint. A gyerekek tízórait és uzsonnát kapnak a helyszínen, a szervezők azt kérik, hideg ebédet otthonról hozzanak magukkal. Bármelyik programra regisztrálni a bibliamuzeum@bibliamuzeum.com e-mail címen lehet.

A nyári szünetben kikapcsolódást és aktív feltöltődést biztosító múzeumpedagógiai foglalkozásokon a gyerekek hasonlóan tölthetik a napot, mint egy napközis táborban. A szervezők kérik, hogy lehetőség szerint a kísérők bízzák gondjaikra a gyermekeket. „Örülnénk, ha nemcsak foglalkoztathatnánk őket, hanem más gyerekekkel is megismerkedhetnének” – mondta Bán Boróka.

A Bibliamúzeum munkatársa a felnőttek számára is ígéretes programmal készül. Református negyed – így is nevezik a Belső-Ferencváros néhány utcáját, hiszen az ott található jó néhány épület összefonódott a református egyház történetével. Az első városi sétára e hét végén, július 10-én, szombaton 4 órakor indulhatnak el az érdeklődők a Kálvin téri Kálvin-szobor elől Bán Boróka vezetésével. A barangoláson szó esik a reformáció 500. évfordulójára készült különleges járólapokról, a Kálvin téri templom történetéről, a budapesti református teológia egykori Török Pál utcai épületéről, a Lónyay utcai gimnáziumról és a valamikor dohánygyárként működő, rendesen a Ráday Gyűjteménynek, a teológiának és a Bibliamúzeumnak is otthont adó, jelenleg felújítás alatt lévő Ráday utca 28. szám alatti épületről. Török Pál és Ballagi Mór munkásságával, valamint a református negyedben található intézmények testvérkapcsolataival, együttműködő partnereivel szintén megismerkedhetnek az érdeklődők.

A megközelítőleg egyórás program nagy sikernek örvendett a Múzeumok Éjszakáján, ezért az e hét végi alkalom mellett augusztus 14-én, szombaton 16 órakor is várják a sétálni vágyókat. Bán Boróka elmondta: a programot ajánlja egyházi kötődésű, az egyház vagy épp Ferencváros múltjáról, helytörténetéről bővebb ismereteket szerezni kívánó érdeklődőknek épp úgy, mint a közelben élőknek, dolgozóknak, a kultúra iránt érdeklődőknek vagy a városi séták műfaját kedvelőknek. Az ingyenes sétákra regisztrálni a bibliamuzeum@bibliamuzeum.com e-mail címen lehet.

Bán Boróka elárulta: a Bibliamúzeum várhatóan 2022 őszén nyithatja meg újra kapuit, addig is szeretnék ápolni a közönségkapcsolatokat. A református negyedbe vezető sétákat idén ősztől középiskolások számára is meghirdetik majd, de várnak református gyülekezeteket, kirándulócsoportokat is.

Képek: Bibliamúzeum