Gyümölcsöző életek

Mire tanít a szolgálat? Adakozzon-e egy diák? Hogyan lesz a közönségből közösség és szolgálócsapat? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk a Református Fiatalok Szövetsége idei téli konferenciája előtt, melynek témája a gyümölcstermés.

A gyümölcstermő élet a témája a REFISZ idei téli konferenciájának, amelyet ezúttal Kisújszálláson tartanak február 24., péntek és 26., vasárnap között. A háromnapos találkozóra szerte az országból várják a főként 14 és 20 év közötti fiatalokat.

A szolgálat fontos szerepet kell hogy betöltsön ennek a korosztálynak az életében – vélik a konferencia szervezői –, és nemcsak az e témakörről szóló igei útmutatásról gondoskodnak, hanem arról is, hogy a résztvevők a helyszínen is gyakorolhassák, mit jelent a szolgálat. Elvük, hogy a fiatalok ne csak élvezői, hanem alakítói is legyenek a közösségi találkozásoknak és a szervezet missziójának is ötleteikkel, kreativitásukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal. Ennek elősegítése érdekében a REFISZ többek közt saját szolgálói listát is vezet, amelyre folyamatos a jelentkezés – tudtuk meg.

Kukri Márta, az ifjúsági szervezet egyik tagja elmondta: egyre több a túlterhelt fiatal, ezért a REFISZ amellett, hogy igyekszik buzdítani kortársait a szolgálatra, arra is szeretné felhívni figyelmüket, hogy Istent elsősorban nem a teljesítmény érdekli. „Manapság minden arról szól, hogy hogyan teljesítsünk az iskolában, a sportban, egyéb elfoglaltságainkban. De Isten nem a teljesítményt, hanem a szíveket nézi. A szolgálat arra nagy lehetőség, hogy aki azt végzi, teljes szívvel kiállhasson egy számára fontos ügy mellett."

Ez az odaadás pedig azokat is gazdagítja, akik tettek valamit másokért. „A szolgálat egyik gyümölcse az, hogy közben új kapcsolatok születnek. Mi, a REFISZ-ben hétvégente missziós napokra megyünk. Ilyenkor az ország minden részéből megismerünk fiatalokat, akikkel biztos, hogy később összetalálkozunk valahol. Amikor a hétvégénket áldozzuk egy-egy szolgálatra, az sokat tanít az időbeosztásról is. De a szolgálat gyümölcse az alázat is, mert amikor például az ember kiscsoport-vezetést vállal, akkor ahelyett, hogy rangnak és hatalomnak fogná fel a lehetőséget, ő az első, aki mondjuk, felveszi a szemetet a földről. Ha pedig olyan feladatra kérnek fel, amire úgy érzed, hogy egyáltalán nem vagy alkalmas, akkor Isten megtanít bízni magában, te pedig megtanulsz Istenre hagyatkozni.”

Idén is sok olyan fiatalt várnak a REFISZ téli konferenciájára, akik ha nem is az ifjúsági szervezetben, de gyülekezetükben, ifjúsági csoportjukban végeznek valamilyen szolgálatot. A találkozón szó esik majd az adakozásról is, amelyről a szervezők úgy vélik: a fiatalok körében nincs nagy hagyománya, pedig szerintük ez is egyfajta szolgálat, amelye akár egy diák is vállalkozhat. A konferencia idei főelőadója Veres Péter lelkipásztor, a résztvevők az előadásokat követően kiscsoportos beszélgetésekben dolgozhatják fel a hallottakat. Délután szabadidős tevékenységek közül választhatnak, esténként pedig csapatjátékok és teaház várja őket. Kukri Márta elmondta: a REFISZ-konferenciák nagy értéke az együtt töltött idő és a nagy beszélgetések – a résztvevők közül is ezeket várják a legtöbben.
Jelentkezési határidő és az előleg befizetésének határideje: február 16., csütörtök.

A téli konferenciával kapcsolatos további részletek a találkozó honlapján olvashatók. A programra jelentkezni ugyanitt lehet.