Harcra hívattak

„Nem kényelmes életre kell készülnünk, hanem harcolnunk kell. A boldogság nem abban rejlik, hogy nem vállalunk harcokat, hanem abban, hogy küzdünk és győzünk Jézus Krisztus által.”

Mintegy 200 fiatal vett rész a Református Fiatalok Szövetségének (REFISZ) Téli Találkozóján a Kecskeméti Református Gimnáziumban. A találkozó a keresztyén élettel járó harcokra fókuszált, amelyet a résztvevők bő két napon keresztül dolgoztak fel áhítat, előadás, istentisztelet és kiscsoportos beszélgetés formájában. Nemcsak a tanítás, a hitbeli megerősödés és Isten közös dicsőítése volt a cél, a táncháztól kezdve a teaházon, sportoláson keresztül a városnézésig számos szabadidős programra nyílt lehetőség. A Téli Találkozóról és a REFISZ céljairól Korsós Tamás elnökségi tag, a dunaharaszti református gyülekezet beosztott lelkésze mesélt portálunknak.

Csak Krisztus erejével
A REFISZ országos találkozóin, nyári táboraiban sok-sok lelkigondozói beszélgetés zajlik, a Téli Találkozó témáját a beszélgetések alapján választották ki.
„A középiskolás és egyetemista korosztály rengeteg lelki harcot vív, ezekből a saját bezárkózottságuk miatt keveset osztanak meg. Nekik szeretnénk elmondani, hogy Krisztus azért jött a világba, hogy a sátán munkáját lerontsa, ezért keresztyénségünk egyik fő célja az óemberrel és a sátánnal szembeni harc. Győzni csak Krisztus erejével lehetséges, ezt a fiatalok is érzik és segítségért kiáltanak. Küzdenek az önképükkel, szüleikkel, identitásukkal, ezért különösen fontos, hogy ne a megbélyegzésre figyeljenek, hanem ismerjék fel azt a személyiséget, amit Jézus lát bennük.”

A REFISZ nyári táboraiban különösen hangsúlyos az evangélizáció és a megtérésre hívás, a téli találkozók inkább a tanításra fókuszálnak. Ami a táborban megszületett a résztvevőkben, azt a találkozó segíti a kibontakozásban.
„A péntek esti áhítatot Fodor Attila, a szervezet egykori elnöke tartotta. Mint mondta, a harc azzal kezdődik, hogy Krisztus a megtéréssel meghív bennünket a vele való közös életre. Kapcsolati feszültségeink valódi célja a széthúzás és a gyűlölködés, ezt egyértelműen a sátán generálja az emberek között, aki a bennünk lakó bűnt használja fel és erősíti. A mi vezérünk Krisztus, aki küzdelembe hív, de sokszor azért esünk el, mert a saját erőforrásainkra támaszkodunk, és nem keressük a minden sötétséget legyőző Krisztust. Komolyan kell vennünk, hogy szellemi támadásoknak vagyunk kitéve, ez ellen önmagunkban képtelenek vagyunk védekezni. Nagyon sokan megmondják, kik legyünk, de egyedül Isten tudja valójában, kik vagyunk és kivé kell válnunk. Mindig arra kell figyelnünk, amit Jézus mond nekünk.”

Az új ruha és az új személyiség
A Téli Találkozó főelőadója Hankóczi Gergely őrnagy, a kecskeméti repülőbázis tábori lelkésze volt. „Hiteles keresztyént ismerhettünk meg személyében, aki a testi és lelki harcokban is edzett. Mint mondta, sok az átfedés a katonai harc és életforma és a keresztyén életmód között. Sokszor az engedetlenségünk miatt bukdácsolunk a hitben, de Krisztus nem erre hív minket. Ha elfogadjuk, hogy Ő a fővezér, akkor teljesítenünk kell a parancsait – ahogyan a hadseregben sem kérdés, hogy akarjuk-e teljesíteni a parancsokat. Nem mindig értjük ezeket, de elhisszük, ő átlátja a stratégiát és tudja, mi miért és mikor történik. Engedelmességre és alázatra van szükségünk akkor is, ha nem minden paranccsal értünk egyet.”

„Hankóczi Gergely a kanadai alapkiképzéséről is beszélt, arról, hogy az egyik leghangsúlyosabb feladat a civil személyiség leépítése és a katona személyiség felépítése volt. Nemcsak testi kiképzésről és edzésről volt szó, hanem a katona mint identitás felépítéséről is. Nagyon bátorító volt számomra, amikor párhuzamot vont a Krisztus-követéssel: keresztyénként le kell építenünk és el kell hagynunk az óemberi természetünket, és fel kell építenünk a Krisztus katonájának személyét. Ezt valójában csak Krisztus képes megtenni. A katonáknak minden reggel tartanak eligazítást, megbeszélik az aktuális feladatokat. Nekünk is meg kell kérdeznünk, Krisztusnak mi a rendelése az adott napra. A tábori lelkész katonai egyenruhában szolgál, minden uniformis kifejezi, hogy a katona melyik hadsereghez tartozik. Nekünk is új, tiszta ruhára van szükségünk, amit Krisztustól kapunk, ezzel kell kifejeznünk hovatartozásunkat.”

A kiscsoportos feldolgozások során kiderült: a résztvevőket mélyen megérintették az elhangzottak. „Krisztus követése nemcsak örömöt és békességet hozhat az életünkbe, hanem megküzdendő harcokat is – nehéz volt ezzel szembesülnünk. Nem kényelmes életre kell készülnünk, hanem harcolnunk kell. A boldogság nem abban rejlik, hogy nem vállalunk harcokat, hanem abban, hogy küzdünk és győzünk Jézus Krisztus által.”

Szolgálni
A több mint harminc éve működő szervezet nem elvonni akarja a fiatalokat az egyháztól és a gyülekezetektől. A cél ennek ellenkezője: megszólítani és Krisztushoz vezetni a konfirmált korosztályt, hogy hitben megerősödve térjenek vissza saját gyülekezetükbe, erősítsék annak ifjúsági közösségét és szolgálatot vállaljanak a gyülekezetben.
„Tizenhat kiscsoportban dolgoztuk fel az elhangzottakat, nagyon örülünk, hogy sok fiatalt tudtunk bevonni a találkozó megszervezésébe és lebonyolításába. Közösségben voltak, megosztották, kivel és mivel harcolnak, szembe mertek nézni Isten hívásával és az ezzel járó harcokkal. Ezt gyümölcsnek látjuk és hisszük, Isten megáldotta a fiatalok odaszánását, reméljük, ebben megerősödve térnek vissza saját közösségeikbe.”

A REFISZ következő országos programja az április 19-i REFISZ Hála nap, amelyre már lehet jelentkezni ezen a linken.

A tavaszi és nyári programok közül érdemes ellátogatni a 
május 23-i Tavaszi Zsongásra Albertirsán, valamint a nyári táborra Balatonszárszón, augusztus 3-9. között. A szervezet a tavaszi félév során missziós utakat is szervez, ezek elsődleges célja, hogy lendületet vigyenek egy-egy ifi életébe vagy újraindítsák az adott közösséget.
Részletekről a szervezet honlapján és facebook-oldalán olvashatsz.

Képek: Dobó Attila, Puha Dorottya Éva

Kapcsolódó cikkünk:
Egyenruha és palást
Bibliaórát, filmklubot tart, de nem a parókián. Evangélizál, de nem egyházias közegben. Ő az a megszólítható lelkipásztor, aki együtt kúszik-mászik a rábízottakkal, testi-lelki épségükért is felelősséget vállal – ha kell, a fegyverek erejével.