Himnusz a 130. zsoltár dallamára Csillaghegyen

A csillaghegyi református gyülekezet rendhagyó Himnusz-énekléssel emlékezik meg a Magyar Kultúra Napjáról a vasárnapi istentiszteleten, amelybe most az élő közvetítés segítségével online is be lehet kapcsolódni.

Csillaghegyen minden istentisztelet a nemzeti imádság éneklésével zárul. Így lesz ez a 2020-ban januárjában, a Magyar Kultúra Napját követő vasárnapon is. Azzal a különbséggel, hogy akkor Kölcsey Ferenc Himnuszának összes versét éneklik, a 130. genfi zsoltár dallamára.

Nem köztudott, de a Himnusz verssorainak szótagszáma pontosan megegyezik a Szenczi Molnár Albert fordításában énekelt zsoltár szótagszámával. Az összes versszak minden sora szépen illeszkedik a genfi zsoltár dallamához. Kölcsey reformátusként a Debreceni Kollégium diákja volt, bizonyosan jól ismerte és énekelte is ezt a fontos és közismert zsoltárt.

Vasárnap a hirdetésekben Szentmártoni Szabó Géza irodalomtörténész (a gyülekezet tagja, aki elsőként hívta fel a figyelmet erre az egyezésre) fogja röviden pontosítani a Himnusz és a zsoltár dallama, valamint szövege kapcsolatát.

Szeretettel várunk mindenkit a közös élményre és éneklésre! Most online is be lehet kapcsolódni. A Facebook eseménynél segítségként megtalálható Kölcsy Ferenc versének szövege a zsoltár dallama alá rendezve.

A Facebook eseményt itt találja >>>


Be lehet kapcsolódni a templomban,
a közvetítés alatt a Csillaghegyi reformátusok Facebook oldalán, illetve a Csillaghegyi Református YouTube csatornán.