„Itt jó helyen vannak”

Református óvoda épül Bicskén. Szeptemberben hetvenöt gyermek veheti birtokba az új épületet – hangzott el a március 26-ai bokrétaünnepen.

Az óvoda megépülésével régi vágya teljesül a Bicskei Református Egyházközségnek, hiszen a gyülekezetnek az iskolák államosítása óta nem volt oktatási, illetve nevelési intézménye. Az óvoda épületének kivitelezése 2021 júliusában kezdődött, és várhatóan 2022 június végére befejeződik.

A Mandulaág Református Óvoda épületét Bicske belvárosában, a helyi oktatási intézmények közvetlen közelében, az egyházközség tulajdonában álló telken húzták fel. Az óvoda három csoportjába összesen hetvenöt gyermeket várnak idén szeptembertől. Minden csoportnak önálló „házat” terveztek a tervezők, így az utcafronton is jól elkülönül a három egység. Az intézményt a huszonegyedik századi követelményeknek megfelelően tervezték: földszintjén találhatók a hatvan négyzetméternél nagyobb csoportszobák, a tágas tornaterem, a gyermeköltözők és mosdók. A kicsik differenciált, egyéni fejlesztését és egészségvédelmét szolgálja az ugyancsak földszinti elhelyezkedésű logopédiai, fejlesztő szoba, valamint a pszichológusi szoba. Az emeleten kap helyet a nevelőtestületi szoba és a könyvtár. Az udvar és az udvari játékeszközök lehetővé teszik a mindennapos szabad levegőn történő nagymozgásokat, játékot, valamint természeti felfedező tevékenységeket.

Az óvodai névválasztás bibliai eredetű: Áron vesszeje kivirágzott, bimbót fakasztott, virágot növelt, és mandulát érlelt. (Mózes negyedik könyve 17. rész 23. vers) A kivirágzó mandulaág jel volt Áron és a nép számára, hogy Áron lesz a kiválasztott nép vezetője.

Az ünnepségen Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke köszöntötte a megjelenteket, és örömmel nyugtázta a gyermekek önfeledtségét:
„Fontos, hogy a gyerekek első naptól kezdve tudják, hogy az egyházi intézményekben, templomokban jó helyen vannak. Noha a világban nagyon sok baj, gond van mostanában, fontos, hogy elhiggyük, hogy az életünk a teremtő Isten kezében van, ő vigyáz az életünkre. A bokrétaünnep fölfelé tekintést jelent. Akkor könnyebb elhinni, hogy Isten vigyáz az életünkre, ha fölfelé tekintünk” – emlékeztetett az egyházvezető. „Tekintetünket először fölfelé – az Istenre –, majd lefelé – a megoldandó feladatra –, végül előre kell irányítanunk, és akkor megtaláljuk a megoldást mindenre” – tette hozzá. Majd arról beszélt: Isten angyalokat küld nekünk, akik nem csak vigyáznak ránk, hanem utat is mutatnak. „Így bízzuk az óvodapedagógusokat is Istenre, hogy jól tudjanak vigyázni a rájuk bízott gyermekeknek, és irányt mutatni nekik. Az, hogy milyen felnőttekké válnak a mai gyermekek, attól függ, mit adunk át nekik Isten szeretetéből.”

Amikor a gyerekekre tekint, gyakran elképzeli, vajon milyen felnőtt lesz majd belőlük – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.
„Minden gyermeknek vannak olyan tulajdonságai, amelyeket csiszolni kell, és olyanok is, amelyeket meg kell erősíteni. Az őket gondozó felnőttek feladata, hogy ezeket a tulajdonságokat jól felismerjék. A felelősségünk, hogy kihozzuk a gyerekekből a bennük lévő értékeket” – hangsúlyozta az államtitkár. Emellett hálát adott azért, hogy az utóbbi időben több, mint ötszáz egyházi – katolikus és protestáns – óvoda újult meg, és kétszáz új óvoda épült. „Az egyháznak ez a szolgálata közösséget hoz létre és közösséget erősít” – zárta gondolatait.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is köszöntötte a megjelenteket, majd gratulált Bicske lakosainak, hogy mertek nagyot álmodni. Kiemelte: egy bokrétaünnepen a legfontosabb feladat a hálaadás. A képviselő Szénási Sándor református lelkész, költő Ember, ne félj! című versének soraival zárta beszédét.

Bálint Istvánné, Bicske polgármestere, Wass Albert-idézettel kezdte köszöntőjét: Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség. „Az építkezéshez fizikai erőforrások – Magyar Falu Program, az MRE Óvodaprogramja, az építők munkája –, a működéshez lelki erő szükséges” – mondta a polgármester, majd megígérte a jelenlévőknek, hogy amennyire erejéből telik, Bicske város vezetése mindenben támogatni fogja a Mandulaág Református Óvodát.

A jelenlévők megtekinthették a Magyar Református Egyház Országos Óvodaprogramjáról készült kisfilmet is. A program részeként a Dunamelléki Református Egyházkerületben tizenhét teljesen új óvoda épül, további hat intézmény pedig megújul vagy kibővül. Országos szinten ez a program hatvanhat óvodát érint. A Bicskei Református Egyházközség által fenntartott Mandulaág Református Óvoda közel 789 millió forintból épül meg.

A püspöki áldást követően a gyerekek segítségével felkerült a bokréta az óvodaépület legmagasabb pontjára.

Képek: MRE Országos Óvodaprogram