Jellem ABC

A keresztyén emberek jellemesebbek, mint mások? Alázatosak, szerények, őszinték, bátrak, vagy önhittség azt gondolni, hogy bármivel is jobbak társaiknál? Hogyan lehet békességgel várni egy babát, akire négy orvos is kimondta az ítéletet: nem szabad világra jönnie, mert süketen, vakon, szívelégtelenséggel vagy halva születik meg? Hogyan gondolkodik Dorottya, aki nevében is hordozza, hogy Isten ajándéka?

A közelmúltban jelent meg Somogyiné Ficsor Krisztina első könyve, a Jellem ABC a Biblia alapján. A Julianna Református Általános Iskola lelkésze mielőtt könyvéről beszélne, úgy fogalmaz intézményükről, hogy Budapest szívében található egy kicsi, meleg hangulatú, családias református iskola, ahol közös áhítattal kezdik a hétfőt, majd naponta osztályonként tartják a lelki alkalmakat. Az egyik tanévben a keresztyén jellemábécé címmel tartottak sorozatot, amit nemcsak a gyerekek, hanem a szülők és tanárok is izgalommal vártak hétfőről hétfőre. Volt olyan osztály, ahol a tantermeket is feldíszítették a betűkkel és jellemzőkkel. Végül a szülőkben és pedagógusokban egyaránt megfogalmazódott, hogy jó lenne egy kötetben látni az áhítatokat. A könyvet, amelyet a diákok rajzai díszítenek, az iskola adta ki. A Jellem ABC a keresztyén élet szinte minden területét felöleli, tanulságos és izgalmas olvasmány, benne személyes bizonyságtételekkel, őszinte, igaz történetekkel. Somogyiné Ficsor Krisztina református lelkipásztort, ötgyermekes édesanyát arra kértük, hogy kérdéseinken keresztül adjon némi ízelítőt a könyvéből.

Mi, keresztyének jellemesebbek vagyunk, mint mások, vagy önhittség volna ezt gondolni?

Nagyon fontos kérdést tett föl, de azt kell mondanom, hogy magunktól egyáltalán nem vagyunk jellemesebbek, mint bárki más. Az biztos, hogy keresztyénként küldetésünk, hogy világítsunk, hiszen erre hív minket Isten. A világ pedig figyeli reakcióinkat.

Milyen igény hívta életre a könyvet?

Ahogyan a bevezetőben is említette: a reggeli áhítatok adták a könyv anyagának jórészét. Nagy fejtörést okoz minden szeptemberben valami olyat kitalálni, ami nem ütközik a hittanórák és a bibliaórák tanmenetével, mégis építő újdonság. Így született meg a Jellem ABC.

Számos tulajdonságot felsorol a könyvében: alázatos, békességes, bátor, őszinte, mértékletes, örvendező és még sorolhatnám.  Ez mind-mind jellemezi a keresztyéneket?

Dehogyis! Ez a sok példa csak az Úr Jézust jellemzi, mi pedig folyamatosan alakulunk. A könyvben ötvenöt jellemzőről írok, azokról, amelyek a leggyakrabban előfordulnak a Bibliában. Csodálatos megtapasztalni az Ige gazdagságát, sok kincs van benne, amire meg kell tanítani a gyerekeket, és hagyni, hogy formáljon minket is.

Volt olyan jellemvonás, ami nagy fejtörést okozott, vagy akár meg is gyötörte, amikor írt róla?

Szinte mindegyik! Nem pottyant az ölembe könnyen semmi. Jó értelemben véve harcként éltem meg a könyv írását. Imádságban, harcban, küzdelemben íródott.

Vannak olyan részek, amelyek a szívének különösen kedvesek?

Talán a bizonyságtételek a legkedvesebbek. Számos szülő osztotta meg velünk életének egy fontos részét, valamint sok családi történet is olvasható a könyvben, a gyerekeim is sokat tettek hozzá. Virág például a szabadságról írt, és ebben benne vannak egy kamasz harcai. Ezt írja: „A fiatalok szabadok akarnak lenni. Szabadok a szülői felügyelet alól. Szabadon azt csinálni, amit csak akarnak. Kipróbálni mindent, drogokat, cigit, alkoholt. És nem csak kipróbálni, hanem használni is azokat. Ezt tapasztaltam a gimnáziumi éveim alatt. Mindenkit megkísértenek ezek a gondolatok. De ezekre is szabadon nemet lehet mondani. Én mindig úgy éreztem, hogy szabad vagyok nem megcsinálni, kipróbálni ezeket. Mert amint már kipróbálod, azzal megfelelsz valaki másnak. A barátaidnak például, akik biztattak, hogy próbáld ki. És megkötözötté válsz, nem szabaddá, mert mindennap használod. Egy leszel a sok közül, akik már mindezt megtették.” Négy év után született meg ez a bizonyságtétel.

Ön pedig Dorottya lányuk születéséről írt…

A történet előzménye, hogy egy évig feküdtem élet és halál között agyvelőgyulladásban. A végén már sem enni, sem járni nem tudtam, nem ismertem meg az embereket. Isten azonban kihozott ebből a betegségből, amire az orvosprofesszorok is azt mondták, hogy csoda. A gyógyulás után rubeolafertőzést kaptam, de ekkor már vártuk a második babánkat. Az orvosok nagyon veszélyesnek ítélték meg a helyzetet, négy orvoshoz is elmentünk, akik mind azt mondták, hogy nem szabad megtartanunk a babát, mert betegen születik majd: vak, süket vagy szívbeteg lesz. Azt nem pontosan értettük,  miért nem vették tudomásul, hogy egy beteg gyereket is elfogadnánk és felnevelnénk. Ez nem etikai, hanem egészségügyi kérdés - mondta az egyik orvos, aki az abortusz mellett kardoskodott. Keresztyén szülőkként egyértelmű volt számunkra, hogy nem vállalhatjuk az abortuszt. Egyik oldalon ott voltak az orvosi vélemények, de a másikon ott volt velünk Isten igéje. És megszületett Isten ajándéka, Dorottya, aki teljesen egészséges. Az ő történetéről a könyv Békesség című fejezetében írok, hiszen ahogy most is mesélek a történetéről, csak a békesség, a megnyugvás jut eszembe, ami betöltötte azt a kilenc hónapot, amíg rá vártunk.

Ha valaki a kezébe veszi a Jellem ABC-t, ilyen és ezekhez hasonló történeteket olvashat, ennek ellenére azt hangsúlyozta, hogy bár ez nem bibliaolvasó kalauz, mégis napról napra kézbe vehető. Kiknek ajánlja, és hogyan olvassuk?

A könyv alapja, hogy heti hét áhítatot tartalmaz ötvenöt héten keresztül. A kötet célja, hogy eljutassa az Igéhez az olvasóját és segítse a bibliaolvasást. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt ajánlom, akár pedagógusoknak is, mert nagy segítség lehet a reggeli áhítatoknál is.

Amikor olvasok egy jó könyvet, ami megérint, mindig azt érzem, hogy soha nem leszek már olyan, mint a könyv olvasása előtt. Mit gondol, az ön könyve milyen változást hozhat az olvasói életében?

Pontosan így vagyok ezzel én is. A Jellem ABC olyan könyv, amit többször is le lehet emelni a könyvespolcról, és számos helyzetben segíthet, adhat útmutatást. A fiam igazolt focista, és az egyik meccsen azt mondták neki, hogy bátortalanul játszott. Mondtam neki, milyen jó lenne most elővenni a könyvet és olvasni a bátorságról. Ezt csak azért mondtam el, mert szeretném éreztetni, hogy bármilyen helyzetben elővehető, folyamatosan lehet és érdemes olvasgatni.

Fekete Zsuzsa
Képek: Füle Tamás

A Jellem ABC című könyvet Budapesten a Bibliás Könyvesboltban is megvásárolhatják a 9. kerület Ráday u. 28. szám alatt.