Jobb vezetővé válni

Isten teremtett világában csak azok a vezetők lehetnek hosszú távon eredményesek, akik Isten iránymutatását követik – véli Szalai Zsolt, a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának elnöke. Július 10-ig lehet kedvezményesen jelentkezni az őszi GLS nemzetközi vezetői konferenciára, amely elsősorban keresztyén vezetőknek biztosít lehetőséget arra, hogy a világban fellelhető vezetési gyakorlatokat összevessék a Szentírással.

„Az embereknek olyan vezetőkre van szüksége, akik perspektívát tudnak mutatni, és bele tudják vonni őket Isten tervébe” – fogalmazott Szalai Zsolt református presbiter, a GLS hazai megjelenését támogató Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társaságának elnöke.

Mi a GLS?
A GLS (Global Leadership Summit – magyarul: nemzetközi vezetői csúcskonferencia) a chicagói Willow Creek gyülekezet kezdeményezésére jött létre. „Vezetője, Bill Hybels lelkész felismerte, hogy a keresztyén szolgálatok hatékonysága szempontjából szükséges, hogy a gyülekezeti tagok szert tegyenek a világunkat működtető vezetéselméleti ismeretekre, hogy minden belőlük hasznosíthatót értékrendjüknek megfelelően alkalmazzanak mindennapjaik során” – ismertette Szalai Zsolt.

A magyarországi KEVE Társaság szintén azt a célt tűzte ki, hogy segítse a keresztyén vezetők szolgálatát. Ezért ajánlják a videós kivetítéssel több mint 59 nyelvre és több mint 120 országba eljutó másfél napos konferenciát, amelynek Magyarországon a MOM Kulturális Központ ad otthont. A programban a világ legismertebb és -elismertebb vezetői tartanak előadást olyan témákban, mint a csapatmunka elősegítése, a legelőrevivőbb ötletek kiválasztása és megvalósítása, a kulturális különbségek ellenére is hatékony vezetés, az érzelmi intelligencia hasznosítása vagy a sikeres munkavégzés összetevői. Idén több mint 305 ezer ember kapcsolódik be a műholdas sugárzásba, de azon túl élő dicsőítés és művészi betétek is gazdagítják az adott helyszínen formálódó közösséget.

Biblikus perspektíva
A szakmai tapasztalatok megosztását a szervezők biblikus perspektívába helyezik – mondta Szalai Zsolt. „A legjobb gyakorlatokat osztják meg a vezetés világából, miközben bizonyságtételek hangoznak el azok részéről, akik a vezetéselméleti ismereteket már hosszú távon is sikeresen alkalmazták az üzleti életben, nonprofit missziós szervezetekben vagy gyülekezetekben. Ezek a gyakorlatok általában olyan vezetéssel kapcsolatos irányelveket tartalmaznak, amelyek fellelhetők a Szentírásban – igaz, a világi szférában gyakran nem is tudják, hogy gyökereik sok ezer évre nyúlnak vissza.”

Kedvezményes jelentkezési időszak
Magyarországról negyedik alkalommal közvetítik élőben a GLS nemzetközi vezetői konferencia előadásait, a rendezvényt a KEVE társaság mellett a Magyar Evangéliumi Aliansz és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is ajánlja a keresztyén vezetők figyelmébe. Az október 6-án pénteken kezdődő és október 7-én, szombaton véget érő programsorozat részletei a GLS magyar nyelvű honlapján találhatók. A kedvezményes jelentkezési időszak július 10-ig tart.

Sokat profitáltak belőle
Hogy miért éri meg részt venni a képzésen, arról a honlap is tájékoztat az eddigi visszajelzések alapján. Eszerint a résztvevők a csapatmunka és produktivitás javulása mellett fokozott munkahelyi elégedettségről számoltak be. A konferenciára látogatók úgy vélik, szervezetük sokkal hatékonyabban működik az érthetőbb és tisztább víziónak köszönhetően. Ők maguk is jobban értik és érzik jelentőségüket, és elégedettebbek is ezáltal. Végül, a jelenlévők konkrétan és kimutathatóan tapasztalták, hogy felettesük jobb vezetővé vált.

Sokakat érinthet
„Amikor legalább egy emberért felelős vagyok saját magamon kívül, akkor vezető vagyok” – fogalmaz Szalai Zsolt, aki a KEVE Keresztyén Vezetői Akadémiájának is oktatója. „Ilyen alapon elég széles azoknak a köre, akiknek ajánlom a konferenciát: lelkészek, gondnokok, gyülekezeti vezetők, keresztyén missziók vezetői, és az üzleti szférában tevékenykedő, vezetői feladatokat ellátó keresztyének egyaránt profitálhatnak belőle.”

Vagyis, várják mindazokat, akikben megvan a folyamatos tanulás és fejlődés igénye. A GLS felhívja a vezetők figyelmét arra, hogy miként fejlődhetnek tovább, ismerteti más szervezetek életében ez mit eredményezett, a bizonyságtételek pedig arról szólnak, Isten hogyan változtatja meg a világot a vezetőkön keresztül – tette hozzá.

Kiscsoportok számára is
A konferencia teljes anyaga a helyszínen megvásárolható munkafüzettel együtt, később kiscsoportos összejöveteleken feldolgozhatják az ott elhangzottakat azok, akik egy munkatársi közösséget alkotnak. De a másfél napos konferencia hasznos lehet azok számára is, akik vezetőjük kíséreteként érkeznek, hiszen ha vezetőjük új módszerrel közelítene a közös munkához, azt ők is jobban értenék.

Visszatalálni az útra
„Jelentős vezetői válság tapasztalható szerte a világon, ennek pedig az az oka, hogy a világi vezetők értékrendje meglehetősen eltér Isten értékrendjétől. Ha elfogadjuk, hogy Isten teremtett világában élünk, akkor valószínűleg nem működnek jól a dolgok, ha nem Isten iránymutatása szerint történik a vezetés. A GLS lehetőséget biztosít arra, hogy a világban fellelhető vezetési gyakorlatokat összevessük a Szentírással. Keresztyénként gyakran merítünk ugyanis világi környezetben létrejött jó gyakorlatokból. Ezeket a Biblia tükrében megvizsgálva dönthetünk arról, hogy kell-e bármit módosítanunk rajtuk, vagy elég csak a saját értékrendünket hozzátennünk” – magyarázta a presbiter. Szerinte a GLS arra is felnyithatja az üzletemberek szemét, hogy keresztyénként is lehetnek sikeres vállalkozók.

Ha nem tudod hová, akkor mindegy, merre
Az igazi sikerek pedig a tartós eredmények – hangsúlyozta. De nemcsak az üzleti szférában, hanem a gyülekezeti életben is fontos érteni ahhoz, hogyan érdemes egy csapatot felépíteni. „Végiggondolhatom azt is, hogy például korlátozó vagy inkább ösztönző vezető vagyok-e, és mit tehetek azért, hogy változzon a hozzáállásom. Szükség van vízióra is, hiszen anélkül nem tudja a csapat, merre halad, és azt sem, hogy elérte-e a már kitűzött célt. Az Alíz Csodaországban című történetben van egy tanulságos jelenet. Alíz odamegy a macskához, és tőle kér eligazítást, hogy merre menjen tovább. A macska azt feleli: az attól függ, hová akarsz eljutni. Mire Alíz: mindegy. Erre a macska: akkor mindegy, merre indulsz el. Nem tudom elképzelni, hogy egy szervezet vízió nélkül hogyan lenne képes funkcionálisan működni. Sok gyülekezetnek az a problémája, hogy nincs képe arról, hogy hová szeretne eljutni, csak beleáll a napi rutinba, ezért ellaposodik. Az egyházi jövőkép kialakítása pont azt célozta volna meg, hogy a legfontosabb területeken számot vessünk azzal, hová akarunk eljutni. Természetesen, a vízió megfogalmazása nem az egyház víziójának a megfogalmazása, hanem Istené. Hiszen, Istennek van küldetése, és ahhoz van egyháza. A mi számunkra az a kérdés, hogy tudunk beállni Isten küldetésébe, mi a mi elhívásunk azon belül, mindazt pedig milyen célok mentén tudjuk megvalósítani. A célok konkrét és mérhető célok kell, hogy legyenek, ezek inspirálnak, és ezek alapján tudható, hogy ott vagyunk-e már, ahol szeretnénk tartani. Fontos, hogy a cél meghatározása Isten bevonásával történjen, imádkozva és közösségben, hiszen egyetlen embernek sincs akkora bölcsessége, hogy egymaga képes legyen meghatározni azokat.”

Az evangélium ereje
Bár a GLS profi szakértők tudását teszi elérhetővé, szemléletének középpontjában nem a profitmaximalizálás áll – hangsúlyozta az üzletember. „Tavaly egy keresztyén börtönigazgató tett bizonyságot, aki Amerika legkeményebb börtönének lett a vezetője. Többszörös gyilkosokat tartanak ott fogva, akiket tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Rendszeres a börtönön belüli erőszak. Ez a férfi viszont egyszerűen annyit tett, hogy bevitte az evangéliumot a rácsok mögé. Ma már ott tartanak, hogy a fogvatartottak közül kezdtek néhányan prédikálni társaiknak. Ilyen ereje van az evangéliumnak, és ekkora jelentősége egy vezetőnek, aki felismeri, mivel változtatja meg az emberek életét.”

Szalai Zsolt azt mondta, az evangéliumközpontúságnak az üzleti életben is fontos szerepe van. „Akár egy vállalkozást is képes megváltoztatni az evangélium, hogy ne a profitorientáltság legyen a fő cél, hanem figyeljen oda környezetére is, és legyen fenntartható. Egyre erőteljesebben kirajzolódik szerte a világon, hogy tartós eredményeket a szolgáló vezető tud elérni bármilyen szervezetnél. Az az ember, aki nem önmagát favorizálja mint vezető, hanem a környezetét próbálja felemelni, mert fontosabb számára a szervezet küldetése, mint a saját karrierje.”

Az üzletember hozzátette: a külföldi példák hallatán nem érdemes legyinteni azzal, hogy nálunk másképp működnek a dolgok. „Meglepő módon az emberek nagyon hasonló motivációkkal cselekszenek a világon mindenhol, még ha a körülményeink teljesen mások is.” A konferencián rendszeresen adnak elő dél-amerikai, afrikai és ázsiai vezetők, akik mint mondta, rendkívül érdekes tapasztalatokról számolnak be. „A hallgatóságban ülő vezetők felelőssége, hogy a jó példákat adaptálják saját kultúrájukra. Mindenhonnan tanulnunk kell, nem elfeledve, kihez tartozunk.”