Jobbá tenni az életüket

Idén ismét lesz Csillagpont. A 2003 óta kétévente megrendezett ifjúsági találkozó a református egyház, egyben a reformáció emlékévének legnagyobb, fiatalokat mozgósító rendezvénye, amelyre a határon túlról érkezőket is várják. Június 18-ig kedvezményesen regisztrálhatnak az érdeklődők.

Zsadon Zsuzsa főkoordinátor a Csillagpont tegnapi sajtótájékoztatóján elmondta: 16 országból mintegy ötezer 14 és 35 év közötti fiatal részvételére számítanak a július 25. és 29. közötti találkozón, amelynek ezúttal a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusa ad otthont.

A Csillagpont lelki és kulturális programjainak központi témája idén a reformáció. „A Re:formálj! jelmondat határozza meg a reggeli áhítatok, a főelőadások, a kiscsoportos beszélgetések és a délutáni interaktív programok menetét. Az esti áhítatok után koncertek szórakoztatják az érdeklődőket három színpadon. Kedden a Margaret Island, szerdán a Kelemen Kabátban, csütörtökön Hanne de Vries, pénteken pedig a NAZA lép fel a nagy színpadon.”

Zsadon Zsuzsa elmondta: a legnagyobb Kárpát-medencei református találkozó előkészítésén csaknem 800 fiatal önkéntes dolgozott két éven át 6 munkaágban és 36 munkacsoportban. A szervezők még várják önkéntesek jelentkezését, akik mentesülnek a regisztráció díja alól, és csak az étkezést kell állniuk. A Csillagpontra való jelentkezés előregisztrációhoz kötött, még tart a második kedvezményes jelentkezési időszak. Június 18-ig olcsóbban regisztrálhatnak az érdeklődők a csillag.reformatus.hu oldalon.

„Az idei lesz a nyolcadik Csillagpont, de a számok mögött fontosabb az üzenet” – mondta Szontágh Szabolcs, a Csillagpontot szervező Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője. Mint mondta, már most több ezren jelentkeztek, sokan a diaszpóra-magyarságból és a tagegyházakból. A szervezők azért is biztatnak önkéntességre, hogy a fiatalok merjenek egyre inkább felelősséget vállalni, elköteleződni egy ügy mellett, és hogy a találkozót fiatalok rendezzék fiataloknak.

A lelkész szerint a reformáció sokat használt, mégis nehezen értelmezhető szó. A találkozó ezért olyan kérdéseket is felvet, hogy vajon mindent meg kell-e újítani az egyházban. „Úgy hisszük, nem kell, hanem ami jó, azt meg kell tartani és meg kell erősíteni, a rosszat pedig felül kell vizsgálni. De az a nehéz, hogy ha már megszoktad a rosszat, nehezen jössz rá, mit kell megújítani az életedben.” Ennek átgondolásában nyújtana segítséget a Csillagpont, ahogy annak átgondolásában is, mit adhatna hozzá a mai társadalomhoz egy megújult életű fiatal.

Egység és közösség – ez az, ami áthatja a találkozót – tette hozzá Szontágh Szabolcs. „Az ember életét az határozza meg, hogy egységben van-e Istennel, tudja-e honnan hová tart, és gyakorolja-e a közösséget embertársaival. Sokan lájkolhatják a képeinket, de az életünk nehéz kérdéseiben a valós közösség tart meg.” A lelkész hozzátette: a Csillagponton szó esik arról is, „mit hozott el Jézus, mi a viszonyunk az élet Urához, és hogyan tudunk aktív szereplője lenni saját életünknek, beleértve családi, baráti, gyülekezeti, iskolai és munkahelyi közösségeinket is”.

Az Ifjúsági Iroda vezetője elmondta, az idei előadók között anyaországiak, erdélyiek, felvidékiek és kárpátaljaiak is lesznek, hiszen nem csak beszélni akarnak az egységről, de meg is akarják jeleníteni azt. Szólt arról is, hogy a szervezők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy annak, aki szeretne eljönni a találkozóra, de nem engedheti meg magának az azzal járó költségeket, ne kelljen otthon maradnia. Feladatuknak tartják, hogy elhozzák a határon túli fiatalokat is, akiknek még nagyobb utat kell megtenniük.

A sajtótájékoztatón részt vett Lábas Viki, a Margaret Island énekese is, aki fel is lépett zenekarával. Mint mondta, hálásak a felkérésért, és szeretnének pozitív üzenetet sugallni a fiataloknak. „Szeretem, ha a dalok mesélnek helyettünk. A dalok pedig rátalálnak azokra az emberekre, akikre már az indulásunkkor is gondoltunk.” Tiszta örömzenét játszanak, a barátaival indultak egy kis szobából – mesélte, zenéjük pedig ma már fesztiválok és koncertek nagy közönségéhez szól, ami a kapcsolódás alkalmait jelenti számukra. „Minél nagyobb a nyomás rajtunk, annál jobbak és összeszedettebbek lehetünk, hogy kéz a kézben haladjunk előre” – fogalmazott az előadó.

Nagyon meglepte a meghívás és a Csillagpont szervezői részéről tapasztalt bizalom, hiszen még egyetlen kereskedelmi rádió sem játssza a dalaikat – mondta Mező Misi énekes, aki a Csillagponton fellépő, több zenekar tagját egyesítő NAZA képviseletében szólalt fel. A zenész arról beszélt, hogy Isten egyengeti az útját, mert a megfelelő emberekhez irányítja, és olyanokkal dolgozhat együtt, akik gazdagítják az életét. „Isten pedig mindenki számára elérhető, nem lejárt lemez, ahogy a reformáció sem. Hiszen társadalmi és egyéni szinten egyaránt meg kell újulnunk ma is.”

Személyesen és szeretettel hirdetné az Igét a több ezer fiatalból álló hallgatóságnak – osztotta meg portálunkkal Bella Violetta győrszemerei lelkész, akit a Csillagpont nyitó és záró áhítatára kértek fel.
Mint mondta, kihívás ennyi ember előtt beszélnie, hiszen kis gyülekezet lelkésze, prédikációiban pedig tudja, kikhez szól. De van elképzelése arról, ezúttal hogyan tegye. „A dalszövegek, a költészet, a magasztos, elvont, általános megfogalmazások helyett az egészen hétköznapi élethelyzetek teszik megragadhatóvá azt, amiről a lelkész beszél. Elvont fogalmak helyett személyes, naprakész történetek és az ezekhez kapcsolódó érzések mozgósítják talán leginkább a mostani fiatalok figyelmét. Ezek teremtenek közösséget, amelyben együttérzés, -gondolkodás és rácsodálkozás születhet.”

Bella Violetta szerint a fiatalok számára nagy kérdés az is, kinek és minek lehet még hinni. „Folyamatosan szembesülnek a valóság egy-egy szeletével, álhírekkel, torzításokkal, és a rengeteg közlés immunissá és közönyössé teszi őket. Sokszor annak a keresését is feladják, hogy mit érdemes még egyáltalán meghallgatni vagy elolvasni. Feladatunk áttörni valahogy ezen a közönyön, és felmutatni valamit, ami nemcsak jól hangzik, de tényleg jobbá tudja tenni az életünket, ehhez pedig személyes tapasztalat és bizonyosság is szükséges.”

A dunántúli lelkipásztor szólt arról is, hogy a katolikus többségű országrészben sokszor kicsinek és egymástól is elszigetelve érzik magukat a református gyülekezetek. „Az ottaniak számára evangélium, amikor a televíziós közvetítésen látják, hogy ennyi fiatal van az egyház közelében, akik eljönnek egy fesztiválra. Azzal szembesülnek, hogy nem mindenütt hatvan feletti az átlagéletkor, és nem koptak el még egészen a hívő emberek. Ezért szeretnek minden olyan tömegrendezvényt, rétegtalálkozót, ahol összekapcsolódhatnak másokkal. Az ifjúsági találkozók végképp reményt adnak nekik. Ezért is szoktam is kérni a gyülekezetünk idősebbjeinek imatámogatását, hogy kérjék Istent: ezek a fiatalok érezzék jól magukat, de ami még több: a Lélek is munkálkodjon bennük.”

Képek: Dimény András, Vargosz/ reformatus.hu