Kapcsolódásban megújulni

Az Ifivezető Képzés (IVK) idei alkalmának középpontjában a krisztusi alapokból kiinduló megújulás áll. Kasza Edinával, a rendezvény főkoordinátorával beszélgettünk.

Az idei évben március 18-19. között zajlik Magyarország legnagyobb ökumenikus ifjúsági vezetőképző konferenciája, az Ifivezető Képzés (rövidítve: IVK). Az immáron ötödik alkalommal megtartott másfél napos rendezvény intenzív és gyakorlati megközelítésű tréninget ígér mindenkinek, aki érdeklődik a gyülekezeti ifjúsági szolgálat iránt. Témája az Új(ra) alapok, tervezett helyszíne pedig a budafoki Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium (1223 Budapest, Rákóczi út 17-21.). Kasza Edinát, az IVK főkoordinátorát és az Ifjúságépítők Alapítvány munkatársát arról kérdeztük, mire számíthatnak azok a fiatalok, akik részt vesznek az idei eseményen.

Kik szervezik az idei IVK-t és mit kell tudni róluk?
Az IVK-t az Ifjúságépítők Alapítvány szervezi több keresztyén felekezettel és azok partnerszervezeteivel együttműködve. Ennek köszönhetően az idei szervezők is több felekezetből érkeztek. Célunk, hogy minél több keresztyén felekezet a magáénak érezhesse ezt a képzést, ezért dolgozunk rajta ökumenikus keretek között.
Mivel jómagam az Ifjúságépítők Alapítványban dolgozom, róluk tudok részletesebben beszélni. Az Ifjúságépítők számára fontos azoknak a felkarolása és támogatása, akik gyülekezeti ifikben szolgálnak, legyenek akár vezetői, akár más beosztásban. Azért vagyunk, hogy legyen kihez szervezetileg is kapcsolódniuk, és legyen honnan segítséget kérniük. A szolgálatuk segítése mellett motiválni is szeretnénk őket, hogy ne égjenek ki, és ne érezzék azt, hogy egyedül vannak. Nemcsak a nagyvárosokban, de Magyarországon mindenütt, és a határon túli magyarság számára is mindenki számára jelen szeretnénk lenni. Segédanyagokat is készítünk, ennek során szintén sokszor együtt dolgozunk más szervezetekkel. Ilyen együttműködés gyümölcse volt például a Biblia neked kiadvány, amelyről többen is visszajelezték, hogy hasznát veszik. De korábbi kiadványainkról, például a MIZU-kártyákról is pozitív visszajelzéseket kaptunk. Hagyományos és nem szokványos területeken is igyekszünk tehát jelen lenni a fiatalok számára. Szeretünk ismeretlen területekre bemerészkedni, mert szeretnénk mi magunk is növekedni, fejlődni.

Hogyan képzeljünk el egy IVK-alkalmat?
Nagyon intenzív másfél napról van szó, amikor nagyon sok ötletet, gyakorlati tanácsot kaphatnak a résztvevők, olyan információkat, amelyeket beépíthetnek saját életükbe és ifjúsági szolgálataikba, és emellett még lelkileg is fel tudnak töltődni. Péntek délután kezdődik sufni-előadásokkal, műhelyekkel és esti főelőadással, szombat pedig egész napon át tart. Szombat délelőtt főelőadás várható, délután pedig az expót követően rövidebb, 20 perces sufni-előadások, kerekasztal-beszélgetés és műhelyek zajlanak egymással párhuzamosan. Esti programokkal is készülünk, amelyek lehetőséget adnak egymás megismerésére. A korábbi alkalmakon a résztvevők egy része csak a szombati, vagy csak a pénteki napra jött, ezért erre idén is lesz lehetőség. Tavaly rendhagyó módon online kellett megtartanunk az IVK-t, de a korábbiak mind személyes jelenlét mellett valósulhattak meg, és ez terveink és reményeink szerint idén is így lesz.Milyen visszajelzések érkeztek az eddigi négy alkalomról, és ezekből milyen tanulságokat vontak le az idei szervezők?
A korábbi alkalmak résztvevői közül sokak szerint hasznos volt a programok sokszínűsége, nagyon jó volt, hogy kínálkozott lehetőség feltöltődni, jó volt közösen részt venni a dicsőítésekben, a témák aktuálisak és mélyrehatóak voltak és az ajándékoknak is örültek. Népszerűek voltak a gyakorlatközpontú előadások, ezek kapcsán jónak tartották, hogy lehetett kérdezni. De elmondták azt is, hogy sokszor kevés volt az idő arra, hogy kapcsolódjanak egymáshoz, és szeretnék, ha kevesebb lenne a programok közötti párhuzamosság. Ezeket figyelembe véve szervezzük az idei IVK-t. Idén szeretnénk több időt hagyni az embereknek arra, hogy kapcsolódni tudjanak egymáshoz, ezért hosszabb szüneteket hagyunk, meg arra is ügyelünk, hogy ne legyen párhuzamosan túl sok program. Lesz idő és lehetőség mentorokat keresni, és idén is lesznek ajándékok. Ami érték volt a korábbi IVK-kon, az idén is meg lesz őrizve.

Idén az Új(ra) alapok címet kapta a központi téma. Hogy született meg ennek az ötlete és mit is jelent pontosan?
Sokat beszélgettünk arról, ki milyen hiányt lát saját közösségében, ifijében. Ennek során különböző háttérszervezetekből érkezettek oszthatták meg egymással személyes tapasztalataikat. Felismertük, hogy minden szolgálónak és vezetőnek felfrissülésre van szüksége, ráadásul a járványhelyzet miatt megváltozott világunkban új alapokra, új tervekre, új ötvözésekre, új szolgálókra, új szokások kialakítására van szükség a fiatalok megszólítása és kísérése érdekében. Ez alapján ismertük fel, hogy újra az alapokhoz kell visszatérnünk, újra Jézus Krisztushoz kell megújulásért fordulnunk. Ennek szeretnénk inspirációs forrásává válni. Nemcsak a programok lehetnek ennek eszközei, hanem azáltal, hogy több idő jut a személyes kapcsolódásokra, egymástól is sokat tanulhatunk arról, hogyan tudunk Istenhez kapcsolódni. Erre ad lehetőséget a dicsőítés is. Ebben a kapcsolódásban meg lehet újulni.Miért pont a szőlőtő lett ennek a szimbóluma?
Jézus a szőlőtő és mi a szőlővesszők. Ebbe vagyunk gyökereztetve és ebbe térünk vissza. A Bibliában a szőlő mint jelkép többször is előfordul, elég csak az új bor és az új bortömlő példázatára utalni. Új bort nem tölthetünk a régi tömlőbe, mert széthasad, így nekünk is szükségünk van új utak és megoldások keresésére a megújulás során. Vannak dolgok, amelyek terén újra, változásra van szükség, de eközben kérnünk kell Istent, hogy Őbelőle fakadjon az új is. Neki kell megmutatnia, merre menjünk tovább, hogyan haladjunk, melyek azok az alapok, ahová visszatérve felfrissülten kereshetjük a közös célokat és eszközöket.

Az idei programkínálat milyen eszközökkel támogatja meg ezt a megújulást?
A főelőadások során körbejárjuk a megújulás elméleti alapjait, a többi program során pedig közösen keresünk gyakorlati válaszokat arra, hogy milyen eszközökkel valósítható meg ifjúsági közösségünk Krisztusból kiinduló megújulása. Tizenhat sufnival fogunk készülni, ezek most is rövid, húszperces, gyakorlati szemléletű frontális előadások lesznek, mint korábbi alkalmainkon. Ezután tizenkét egymással párhuzamosan futó műhely közül lehet választani, amelyek során jobban el lehet merülni a témában, és amelyeken több a lehetőség a kérdezésre is. Új műfajjal is próbálkozunk idén: a storytelling jellegű előadással, ahol az előadók személyes példák és történetek által tehetnek majd hitvallást az alapokhoz való visszatérés gyakorlati hasznáról. Lesz kerekasztal-beszélgetésünk, amelyre különböző felekezetekből hívtunk és hívunk előadókat. Szeretnénk ebben is a változatosságra ügyelni.Azok számára is tartogat érdemi újdonságot az idei IVK, akik a korábbi alkalmakon már részt vettek?
Igen, hiszen kiemelten ügyelünk arra, hogy a sokrétűség mellett aktuálisak is legyünk. Olyan főelőadókat választottunk idénre, akik még nem tartottak főelőadást, és több olyan témát és programot behozunk, amelyek eddig hiányoztak a kínálatból. Az újdonságok mellett viszont igyekszünk reflektálni visszatérő részvevőink korábbi igényeire. Előveszünk olyan témákat is a korábbi alkalmakról, amelyekre annak idején sokan nem fértek be, pedig szerettek volna. Ezeket nyilván nem változatlanul, hanem aktualizálva tesszük vissza a repertoárba. A közös alaphoz való visszatérés és a kapcsolódásban való felfrissülés pedig mindig mindenki számára egyformán fontos marad, ezért bízunk benne, hogy ennek is lesz vonzereje.

Mennyire befolyásolhatja az idei IVK megtartását az aktuális járványhelyzet, és mit lehet kezdeni ennek a kiszámíthatatlanságával?
Folyamatosan követjük az aktuális járványhelyzetet, és ennek függvényében tervezünk. Szeretnénk személyes jelenléttel járó rendezvényt tartani, ezt hirdettük meg és kommunikáltuk mindenki felé, de ha a legrosszabb forgatókönyv valósulna meg, és az aktuális törvényi szabályozás ezt nem tenné lehetővé, akkor készek vagyunk online alternatívát felkínálni. Azonban akkor is figyelembe vesszük az aktuális járványhelyzetet, ha személyesen találkozhatunk. A biztonság kedvéért a szokásosnál kisebb létszámot engedélyezünk és oltási igazolvány meglétéhez kötöttük a részvételt. Aki ez utóbbival nem rendelkezne, hozhat 72 órásnál nem régebbi, negatív eredményű PCR tesztet is. Mivel iskolaépületben tartjuk az IVK-t, ez is további szempontokat jelent az elővigyázatosság terén.Kiknek a jelentkezését várjátok?
Újakét és régi motorosokét, vidékiekét és városiakét, önkéntesekét és főállású szolgálókét egyaránt. A jelentkezési sorrendben betelő 300 fős létszámkereten és az oltási igazolvány vagy 72 órásnál nem régebbi negatív PCR teszt meglétén túl nem szeretnénk szigorú korlátokat felállítani. Felső korhatár sincsen. Eddigi tapasztalataink szerint általában 16 éves kortól szoktak jelentkezni, bár többen vannak a 18 év felettiek. Viszont mindenkinek előzetesen regisztrálnia kell. Már elindult a jelentkezés, és február tizedikéig fog tartani. Várunk mindenkit, aki szolgál, és érdekli az ifi. Idén ugyanis azokra is gondoltunk, akik még nem ifivezetők, de szeretnének ilyen jellegű szolgálatot vállalni a jövőben. Ha nem tudják, hogyan kezdjék el, az IVK nagyon jó lehetőség arra, hogy erre válaszokat kapjanak. Megismerhetnek más ifivezetőket, akikkel tapasztalatokat tudnak cserélni, és velük együtt élhetik meg, mit jelent a Krisztusban való egymáshoz kapcsolódásban megújulni.


Az idei IVK-val kapcsolatos tudnivalók:

  • Időpont: 2022. március 18-19.
  • Helyszín: Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium (1223 Budapest, Rákóczi út 17-21.)
  • Jelentkezési határidő: 2022 február 10.
  • Regisztráció: https://ifivezetokepzes.com/regisztracio-2022/Barna Bálint
Képek: Ifjúságépítők Alapítvány