Kárpátalja műemlék templomai Csillaghegyen

„Kárpátalja műemlék templomai” címmel tart előadást Deschmann Alajos építészmérnök a Budapest-Csillaghegyi Református Egyházközség gyülekezeti termében.

Még fel sem bomlott a Szovjetunió, de már 1990-ben megjelent Deschmann Alajos építészmérnök, műemléki szakértő könyve „Kárpátalja műemlékei” címmel. A kiadvány címoldalán Csetfalva református temploma látható, amely a mostani előadás plakátképére is rákerült.

A határon túli nemzetrészek közül a Kárpátaljai magyarokról tudunk a legkevesebbet, hiszen a második világháború után a Szovjetunió csatolta el, hogy ezzel mintegy hídfőállást létesítsen a Kárpát-medencében. Az itt élő magyar lakosság, - akiknek nagyobb része református vallású a ma napig -, a szovjet uralom kezdetétől szinte hermetikus elzártságba került a magyarság többi részétől.  

Az orosz – ukrán háború szomorú aktualitása irányította most a figyelmet Kárpátaljára, melynek kevésbé ismert, gazdag templomépítészeti örökségével ismerkedhetünk meg a Csillaghegyi Esték sorozat keretében szervezett előadáson.

Szeretettel várják az érdeklődőket!