Kitárta kapuit a Képtelen kert

Megnyitotta kapuit a taliándörögdi Képtelen kert református udvar a Művészetek völgyében. A házigazdák koncerttel, irodalmi kávéházzal és helyszínbejárással kedveskedtek az első látogatóknak. 

Minden évben szívesen jövök ide, de az udvar ezúttal felülmúlja az előző évek színvonalát! – mondta egy kedves látogató a taliándörögdi református udvar helyszínbejárása végeztével. Egész családjával órákig élvezték a kert vendégszeretetét, pedig egy másik program is legalább annyira csalogató volt számukra. 

Talán nem a legmegfelelőbb szó a „csábító”, mégis találó lehet, ha a Képtelen kert vonzerejéről akarunk beszélni. Ugyan eszünkbe juthat róla egy másik kert, az Éden kertje is, mégsem járunk olyan messze az udvar megálmodóinak eredeti szándékától. Céljuk ugyanis arra a kapcsolatra irányítani a figyelmet, mely hosszú időre legjobb esetben is csak részlegessé vált Isten és ember között, de most nemcsak az elválasztottságról, hanem a közeledésről és a kapcsolat helyreállításáról is szó esik.

„Vágyunk beletekinteni Isten arcába” – mondta Szabóné László Lilla ma délután a Képtelen kert hivatalos megnyitóján, melyre a Művészetek völgye első látogatói is kíváncsiak voltak.
„Amikor megszületünk, arcok vesznek bennünket körül. Ezekről tanuljuk először a szeretet és a békesség vonásait, aztán később a rájuk árnyékot vető szomorúságot és haragot is felismerjük. Idővel megfogalmazódhat bennünk a kérdés: hol van az az arc, ami mindig békességgel és szeretettel tekint ránk, és amelyben igazán magunkra ismerhetünk?”

Ez a tapasztalat minden embert érint, talán ezért lett az istenarc kutatása a kereszténység egyik sarokpontja – tette hozzá. „Amikor lelki szemeinkkel újra megpillantjuk a Teremtő Isten arcát, szívesen megőriznénk ezt a találkozást és megosztanánk másokkal is. Talán emiatt konzerváljuk és szorítjuk keretek közé az Istenről alkotott képünket. Ám képtelenség a konzerválás és a kiábrázolás is. Ezért függ a református udvar kapuján a Képtelen kert felirat.”

Mire ad akkor lehetőséget az a tíz nap, mialatt az ide látogatók mégis képet kaphatnak az Örökkévalóról, a ki- és megismerhetetlen Istenről? Az Isten házába, azaz a templomba betérve történeteket, az igefonal mentén haladva lehetőséget a hamis istenképekkel való leszámolásra, az Ember házában a maszkok levételére, a Kávé házában pedig közvetlen találkozásokra.

A taliándörögdi Képtelen kert református udvar szombattól jövő vasárnapig egész nap várja látogatóit, délelőtt tíz órától egészen este hatig. A templomban minden délben felhangzik egy rövid üzenet „Én vagyok…” címmel. Ezen kívül koncertek, képzőművészeti műhely, gyermekfoglalkozások, utcaszínház és még számos meglepetés várja Önöket! A beszámolókért kövessenek minket!

Képek: Füle Tamás