Koncert a tinikért

Jótékonysági koncertet tartanak a Tinirehab javára a Kálvin téri református templomban február 16-án, pénteken. A koncerten fellép: Pintér Béla dalszerző-énekes, a bevételből a drogrehabilitáción részt vevő kamaszok számára tan- és sporteszközöket, valamint nyári táborokat finanszíroznának.

Megtiszteltetésnek tartja, hogy őt kérték fel a jótékonysági koncertre, hiszen szívesen áll fontos ügyek mellé. Négy gyermeke közül három tinédzserkorú, ezért is tud könnyen azonosulni a gyermekükért aggódó szülők helyzetével – mondta portálunk érdeklődésére Pintér Béla dalszerző-énekes.
„A feleségemmel folyamatosan bennünk van a féltés a gyermekeink iránt, hiszen nem tudjuk az életük minden részletét nyomon követni, és nagyon sokat számít, milyen társaságokba kerülhetnek – éppen milyen vákuum keletkezik az életükben, ami beszippanthatja őket. Amit keresztény szülőkként tehetünk, hogy Istenre bízzuk őket és imádkozunk értük, és természetesen személyesen részt veszünk az életükben.”

Az előadóművész hangsúlyozta: a segítségnyújtásra szakosodott szakemberek sokat tehetnek azért, hogy a jövő generációja ne kallódjon el, a legtöbbet azonban a családjuk teheti értük. „A család az, amely a legfontosabb védőernyőt képezi a gyermek számára, így ez az a gyújtópont is, amely megnöveli a kockázatát a lejtőre kerülésüknek is, ahogy az számos drogfüggőséggel küzdő fiatal életében látszik. A legtöbb, amit tehetünk, hogy megbecsüljük és az értékének megfelelő helyén kezeljük a gyerekeket megtartó és a biztonságukat növelő rendszereket, így a családot is.”

Pintér Béla hozzátette: a jótékonysági koncert amellett, hogy jó célt szolgál, reményei szerint a jelenlévők számára személyes találkozást is jelenthet Istennel. „Szeretnék hangot adni annak, ami a hitem alapja. Ez Jézus Krisztus, az Ő szeretete, és az a reménység, hogy ha valaki elfogadja őt, annak megváltozik az élete. A Biblia beszél arról, hogy Krisztusban nincsen fiatal, idős, férfi vagy nő. Szívek vannak, amelyeket el akar érni Isten különféle eszközökkel, és öröm számomra, ha ezek közül én is egy lehetek. Az üzenet, amit meg szeretnék fogalmazni, hogy nemre és korra való tekintet nélkül mindenkiben ott van az Isten alakú űr, amit csak Ő tud betölteni. Istent pedig élő, személyes bizonyságként szeretném bemutatni azoknak, akik még nem ismerik. Szívesen beszélek arról, engem hogyan változtatott meg, és miért tudok örülni a problémák kellős közepén. Sok múlik azon, hogy a világ legjobb hírét konkrétan, megfogható módon közvetítsük. Gyakran előfordul, hogy tinik is hallgatnak, és amikor személyes példát mondok, akkor mindig odafigyelnek. Ebben a személyességben olyan légkör teremtődik, amelyben Isten dolgozni tud. Az embereknek valójában nem a dalaimra van szükségük, hanem Istenre, ezért az a célom, hogy a dalaim rá mutassanak, ne a stílusirányzatok vagy a közönség-kiszolgálás irányába.”

Az előadóművész azt is elárulta: az, hogy mit hallhatunk tőle a színpadon, nagyrészt a helyszínen dől el. „Mivel nem veszek részt a koncert technikai előkészületeiben, általában nem is látom, kik gyülekeznek a helyszínen. Felkonferálnak, bemegyek, és csak akkor találkozom azokkal, akik eljöttek. A színpadról látom, hány felnőtt és gyermek van ott. Megteremtődik egy miliő, amire igyekszem nagyon érzékeny lenni – ráérezni arra, hogy a jelenlévőknek leginkább mire lenne szüksége lelkiekben. Próbálok Isten vezetésére hagyatkozni a dalok sorrendjét illetően. Igyekszem gyermekdalokat is énekelni, bevonva a gyerekeket is, amit ők nagyon szoktak szeretni. A felnőttek felé pedig egy-egy gondolattal, személyes tapasztalat megosztásával keresem a mélyebb kapcsolódás lehetőségét.”

Orsolics Zoltán Zénó, a Tinirehab szakmai vezetője kérdésünkre elmondta: a református egyház Kallódó Ifjúságot Mentő Missziójának ráckeresztúri drogterápiás intézményének tinirészlegén jelenleg 8, átlagosan 14-15 éves fiatal vesz részt a bentlakásos terápián. A február 16-ai jótékonysági koncert bevételét a gyorsan amortizálódó, ám a terápia során fontos szerepet betöltő sportszerekre, taneszközökre, társasjátékokra és más fejlesztőeszközökre fordítanák. „Több mint két éve működik a Tinirehab, ez alatt az idő alatt mintegy 80 fiatal megfordult nálunk. Nagy a fluktuáció, ennek az az oka, hogy sokan családi, iskolai vagy más intézményi nyomásra jönnek, és csak egy-két hónapot töltenek nálunk. Ám később gyakran mégis visszatérnek hozzánk. Azt látjuk, hogy aki végigcsinálja a terápiát, az jó eséllyel talpon tud maradni. A Tinirehab sokszor valódi bázist jelent azoknak a fiataloknak, akiknek zűrösek a családi körülményeik. Ebben segítséget jelent a fővárosi Válaszút Misszió is, ahová jelenleg is öt tinédzserkorú fiatal jár utógondozásra.

A Tinirehab OEP-finanszírozással működik, a terápián érvényes tb-kártyával rendelkező fiatalok vehetnek részt. Az állami támogatás mellett némi szociális és kis mértékben egyházi támogatással tartja fenn magát az intézmény. A jótékonysági koncert célja mégsem csupán az ott folyó munka anyagi támogatása. „Szeretnénk megmutatni magunkat az érdeklődőknek, és kicsit formálni az emberek szemléletét: ma Magyarországon vannak 18 év alatti kábítószerfüggők, akiknek nagy segítséget jelent ez az intézmény. Másrészt a finanszírozásunkat a rezsiköltségekre és a bérekre fordítjuk, fejlesztésre nem sok pénzünk marad. Éppen ezért segíthetnek sokat a pályázatok, illetve a jótékonysági koncert. Fontosnak tartjuk, hogy legyenek eszközök, amelyekkel a srácok és a kollégák tudnak dolgozni. A fiatalok terápiája mellett önszorgalomból vállaltuk tanodarendszerű oktatásukat is, ezért szükség van térképekre és egyéb szemléltetőeszközökre, munkafüzetekre, iroda-felszerelésre, ami folyamatosan kell hogy frissüljön és bővüljön. Szeretnénk labdákat, focimezeket vásárolni, hiszen gyakran veszünk részt focikupákon, ez is a terápia része. Ragaszkodunk ahhoz is, hogy évente háromszor elvigyük a fiatalokat táborozni: gyalogtúrára, kenutúrára és egy csendes hétre, aminek missziós célja van. Ezek sokat adnak a srácoknak, így előre is köszönjük mindazoknak, akik támogatásukkal hozzájárulnak céljaink megvalósításához.”

A jótékonysági koncert időpontja: 2018. február 16., péntek, este 6 óra, helyszíne: Kálvin téri református templom (1091 Budapest, Kálvin tér 7). Az MRE KIMM Tinirehabját támogathatja a koncert előtt megváltott támogatói jeggyel. 

Pénzadomány az Alapítvány részére:
Református Rehabilitációs Alapítvány
CIB Bank Érd: 10700574-22446709-51100005

Adó 1 százalékos felajánlás:
18492415-1-07
Református Rehabilitációs AlapítványBorítókép: innen (Hernád Gáza/ nlcafe.hu)