Konferencia a gyülekezetek megújulásáért

Sokat beszélünk gyülekezetplántálásról, ugyanakkor hazánkban nagyon sok gyülekezet megújulásért kiált. A Vitamin konferencia ebben szeretne segítséget adni.

A Kecskeméti Református Egyházközség ad otthont az április 25-i Vitamin konferenciának. Az országos, felekezetközi rendezvény első alkalommal várja a gyülekezeteket azzal a céllal, hogy lelkileg megújuljanak, külföldi és hazai példákból tanulhassanak, és a megerősödött közösségekben lelki ébredés és növekedés induljon el. A konferenciáról Weiner Zoltán kecskeméti beosztott lelkipásztor beszélt portálunknak.

„Minden gyülekezet életében különféle szakaszok vannak, az indulás általában intenzív időszak, amit megfáradás követhet. A Jelenések könyve elején nagyon széles palettáját látjuk ennek jeleinek. Egy helyen arról olvashatunk, hogy a megtéréskor, a gyülekezet elindulásakor tapasztalt első szeretet elmúlik. Másutt arról van szó, hogy a közösség langyossá, használhatatlanná vált Isten számára. Az a küldetésünk, hogy a világ világossága legyünk, amikor kikerül a misszió a fókuszból, amikor nem másokért, hanem saját magunkért élünk, akkor valódi megújulásra van szükség. A gyülekezetek Jézus Krisztus elhívott közösségei, ha az evangéliumot valami más váltja fel, akkor Jézusnak jogos a panasza velünk szemben.”

Weiner Zoltán és Balog Kata főszervezők részt vettek a European Leadership Forumon (ELF), amit minden évben Lengyelországban szerveznek azzal a céllal, hogy az európai keresztény gyülekezeteket segítsék. Az ott tapasztaltak arra inspirálták őket, hogy Magyarországon is szervezzenek olyan szakmai fórumot, ami egyszerre ad gyakorlati és lelki segítséget a gyülekezetek megújulásához.
„Az ELF nemcsak szakmai ismeretek ad, hanem kitűnő találkozási lehetőséget is biztosít vezetőkkel, lelkészekkel, gyülekezeti tagokkal. A résztvevők felfrissülhetnek, tanulhatnak, kapcsolatokat építhetnek, és nem utolsósorban személyesen találkozhatnak Istennel. A fórum egyik választható témája a gyülekezeti megújulás. Sokat beszélünk gyülekezetplántálásról, arról, hogy szükség van új közösségekre, ugyanakkor hazánkban sok olyan gyülekezet létezik, amely megújulásért kiált. Ez nem megy végbe egyik napról a másikra, és az aktív részvételünket igényli. Ez a konferencia lépést jelenthet a változás útján.”

A konferencia neve a gyülekezeti revitalizációból jön. „A vitaminok a Bibliából vett erősítők. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindig tudjuk szeretetben megbeszélni a problémákat, szükség van Isten tükrére, a külső látásra, motiváló ötletekre. Ha mindig szeretetteljesek lennénk, nem lennének válságban a kapcsolataink sem, és a gyülekezetek megújulására sem lenne szükség.”

A Vitamin konferenciára azokat a fiatal és idősebb gyülekezeti tagokat, vezetőket, lelkészeket és szolgálókat várják, akik elkötelezettek saját közösségük iránt. Cél, hogy minden résztvevő a saját szolgálati területén kapjon szakmai és lelki segítséget. „A vezetők kiemelt szerepben vannak a megújulás folyamatában, de nem csak tőlük függ, hogy az adott gyülekezet képes-e a változásra. A konferencián lehetőség nyílik gyülekezetek és szolgálati területek szerint feldolgozni a különféle témákat. Nagyon fontos, hogy lássunk más közösségeket, ahogy a saját gyülekezetünk problémáit is látnunk kell. Fel kell tennünk a kérdést, hogy egymásért vagy egymás ellen végezzük azt a missziót, amit eredetileg Jézus bízott ránk.”

A konferencia főelőadója David Brown, aki három gyülekezetet alapított, jelenleg egy megújuló közösséget pásztorol. Több egyházi és missziós szervezet vezetőségének tagja, rendszeres előadó evangélizáció és gyülekezeti megújulás témában többek között a European Leadership Forumon és a Geneva Bible Institute-ban. „Ő nagyon érzékeny, tapasztalt vezető, aki nem azért jön, hogy mindent jobban tudjon nálunk. Konferenciánkat nem azért szervezzük, hogy recepteket adjunk, sokkal inkább a Bibliából vett támpontokkal, példákkal akarjuk rávezetni a gyülekezeteket, hogy saját problémáikra találják meg a választ.”

A tervezett program szerint David Brown több blokkban tart előadásokat, az ott elhangzottakat egyéni vagy kiscsoportos formában dolgozzák fel a résztvevők. „Cél, hogy ne csak jó érzésekkel menjenek el, hanem konkrét segítséget is kapjanak. Szeretnénk, ha nemcsak külföldi, hanem hazai példákat is látnánk: olyan egyházunkon belüli és kívüli lelkészeket, vezetőket szeretnénk megszólaltatni, akik a hagyományos gyülekezetek megújulását kísérik és élik át.”

A konferencia a tervek szerint délelőtt 9 órától délután 6 óráig tart. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, amit ezen az oldalon lehet megtenni. A Vitamin konferencia Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/450055779216550/