Kórházlelkészi szolgálat a koronavírusos betegekért

Lelkipásztorok az októberi rendelkezés értelmében már bemehetnek a koronavírusos betegekhez. Azzal az üzenettel érkeznek, amelyet eszköz, gyógyszer, kezelés nem pótolhat.

Kásler Miklós október 26-i miniszteri levele szerint a haldoklók és a hitéleti támogatást igénylő vírusos betegek számára elérhetővé kell tenni a lelkészi látogatást, e döntés értelmében kórházlelkészeink már a koronavírusos betegekhez is eljuthatnak. Feltétel, hogy a látogatást a betegnek vagy családjának kell kérnie, a lelkipásztorok kizárólag előzetes megkeresés okán látogathatják a betegeket – tudtuk meg Gál Judittól, a Magyarországi Református Egyház Kórházlelkészi Szolgálatának vezetőjétől.

A kórházlelkészek a megfelelő védőöltözetben (fej- és lábvédő, külső köpeny, pajzs stb.) léphetnek be a koronavírusos kórtermekbe, az öltözékeket a kórházak biztosítják. Ezzel párhuzamosan a kórházak mindenkitől, így a kórházi alkalmazottként szolgáló lelkészektől is azt kérik, hogy amennyire csak lehet, csökkentsék a személyes találkozásokat, érintkezéseket.

A kórházlelkészek különféle alternatív módszereket kerestek, hogy az egészségügyi rendeletek megtartása mellett kapcsolatban maradhassanak a betegekkel. Mivel a közös istentiszteletek, áhítatok tiltottak voltak, igés kártyákat, igehirdetéseket juttattak el a betegekhez. Az alternatív módszerek látogatási tilalomban megoldást jelenthetnek, mert kézbe adhatók, meghallgathatók,azonban az egyre súlyosbodó járványhelyzet miatt már a különféle tárgyakat sem lehet bevinni a betegekhez.

A vírusos betegek állapota és a lelki-hitbeli segítségnyújtás iránti igény is nagyon változó, azonban mind a betegeknek, mind az egészségügyi dolgozóknak nagy szükségük van a lelki-szellemi megerősödésre.
„A kórházak erő feletti munkát végeznek, a dolgozók túlterheltek és nagyon fáradtak, de emberséggel állnak helyt. Van, amikor nem értik, a lelkész miért fordul a betegekhez, ez azonban nem rosszindulat a részükről.  Hiszem, hogy Isten igéje élő és ható, elvégzi azt, amit kell, akkor is, ha ennek eredményét nem azonnal látjuk. Ha felolvasok egy szakaszt a Bibliából a beteg mellett, erre mindenki odafigyel, de az igés kártyákat és más eszközöket már nem hagyhatom ott.
Lelkészeink a közösségi média különféle felületein lelki üzeneteket, bátorításokat tesznek közzé, ezt a kórházi dolgozók, családok és betegek nagy örömmel fogadják.  Mindenki érzi, hogy szükség van az áldásra, a lelki megerősödésre.”

Amikor a betegek és a családok kérik a kórházlelkészi segítséget, a lelkészeknek fel kell mérniük, hogy a beteg elérhető-e telefonon, ha igen, akkor inkább ezt a lehetőséget kell választaniuk. A személyes találkozásokat csökkenteni kell, de a kérések folyamatosan és egyre több helyről érkeznek az országban. Előfordul, hogy kórházlelkészeinket inkább látogatóként várnák a hitbeli segítségnyújtás helyett, ők azonban a legnagyobb erőt adó és minden élethelyzetben érvényes üzenetet nem hallgathatják el.

„A járványhelyzet hatalmas próbatétel és kényszerítő erő, mi azonban tudjuk, hogy van, aki hatalmasabb. Újra és újra el kell hangozzon, hogy mi Krisztusnak vagyunk a tulajdonai, Ő az, aki kézben tartja a mi személyes sorsunkat, ezek olyan kapaszkodók, amelyekre mindenkinek szüksége van.Természetesen betartjuk a szabályokat, de az Úr a mi Istenünk – nem a vírus. A kétségbeesésben, bizonytalanságban meglátni és megláttatni a hatalmasabbat – ez a mi felelősségünk. Ez a racionális, kézzelfogható segítséget kereső világban sokszor érthetetlennek tűnik, de attól még valóságosan hat. Ezt az üzenetet visszük el azokhoz, akik a mostani járványhelyzetben is megkeresnek bennünket.”

Az MRE Kórházlelkészi Szolgálat központi elérhetősége:
telefon: +36 1 271 04 98; +36 30 676 56 07
e-mail: korhazmisszio[kukac]rmk[pont]hu 

Képek: haon.hu, Barna Bálint