Különleges termékek az Adna Caféban

Értékes karácsonyi ajándékot szeretnénk? A budapesti Adna Caféban református őstermelők termékeit vásárolhatjuk.

A december elején indult árusítás ötlete egyidős a kávézóval: az Adna nemcsak a Református Drogmisszió kávézójaként szeretne közösségi, kulturális teret adni a belváros szívében, hanem a református gyülekezeti tagok termékeinek is piacot szeretne teremteni. A kávézóba lépve a bejárattal szemben található szekrényből házi készítésű mézet, adalékmentes, szűretlen almalevet, gyümölcsből és fűszernövényből készített szörpöket, lekvárokat és tisztított dióbelet vásárolhatunk.

Erdős Eszter református lelkésznek, a Kallódó Ifjúságot Mentő Misszió Drogterápiás Otthona vezetőjének régi álma valósult meg az árusítással. A gyakorlati megvalósítás Szabóné Varga Gabriella kávézóvezető munkájának eredménye. A termékek árusításával szeretnének példát mutatni, és arra tanítani az embereket, hogy megértsék: nem feltétlenül dél-amerikai cseresznyéből készült lekvárra van szükségünk Magyarországon. Ha a választékot sikerül szélesíteni és a termékeknek biztos piacot tudnak teremteni, ez a régi háztáji mozgalom fellendülését is segíthetné.

A nullkilométeres mozgalom lényege, hogy ki-ki a lakóhelyén élő őstermelőkkel egyezséget köt, így minden héten kap egy dobozt, amibe az adott őstermelő által megtermelt élelmiszer kerül. Nyíregyházán termelői hálózat jött létre önkéntesek bevonásával. A vásárlók előre megrendelhetik az általuk kiválasztott termékeket az őstermelőktől. Az önkéntesek bérelt bolthelyiségben rendezik a beérkező terményeket, amiket dobozokba válogatnak szét. A vásárlók másnap vehetik kézbe a számukra összeállított dobozokat.


Az Adna jelenleg három tiszántúli református őstermelőtől vesz termékeket. Paksi János 2011 óta folytat mezőgazdasági őstermelést, 2015 óta kistermelő.  Az "Üvegbe zárt Hajdúbagos" az általa megtermelt gyümölcsök és zöldségek széles körű feldolgozásával foglalkozik. Kanyó László gelénesi református lelkésztől tisztított dióbél és szűretlen almalé található a polcokon. A debreceni Bazsalikomkertből érkezik a fűszernövényből készített szörp, ami karácsonyi ajándékkiszerelésben akár a fa alá is kerülhet.

A kávézó missziói lehetőségként tekint az árusításra. Azok, akik nyitottak az egészséges táplálkozásra, az Adnában kapható termékek vásárlásával a kávézóban végzett misszióhoz is közelebb kerülhetnek, bekapcsolódhatnak a programokba. Cél, hogy a kávézóban vásárlók valódi értéket lássanak az őstermelők által készített élelmiszerekben.

Az Adna Café hosszú távon gondolkodik az árusításban, ezért várja a református termelők ajánlatait, megkereséseit. Arra kérik a termelőket, írják meg, milyen portékájuk van, milyen mennyiségben és mennyiért adnák. A kávézó arra is nyitott, hogy találkozásra hívja az őstermelőket, ahol bemutatnák termékeiket, megosztanák tapasztalataikat és terveiket egymással és az érdeklődőkkel.

A kávézó facebook-oldala: https://www.facebook.com/adnacafe/

Üvegbe zárt Hajdúbagos

Bazsalikomkert

 

Képek: Somogyi Csaba