Ládafia Utazó Múzeum

A Ládafia Utazó Múzeum programunk lehetőséget kínál arra, hogy azok a diákok is bepillantást nyerjenek  a múzeumban őrzött értékekbe, akik a városi múzeumoktól távolabb működő iskolákban tanulnak, akik számára a kiállítások rendszeres látogatása nehezen oldható meg. Múzeumpedagógusaink felkeresik az érdeklődő intézményeket, és ott tartják meg a kínálatunkból kiválasztott vagy előre egyeztetett témájú foglalkozásokat.

A foglalkozások a kecskeméti Ráday Múzeum állandó gyűjteményében található műtárgyakra építve dolgozzák fel az egyes témaköröket. A témától függően műtárgyakat, másolatokat, bemutatóanyagokat viszünk a helyszínre, melyeket a gyerekek és a pedagógusok megnézhetnek, megtapinthatnak, tanulmányozhatnak, így lehetőségük nyílik a foglalkozás témájához kapcsolódó műalkotások közvetlen megfigyelésére, felfedezésére és a róluk való gondolkodásra. A bemutatókat virtuális múzeumi sétával kezdjük, majd a témákat korszerű oktatási módszerekkel/eszközökkel, interaktív táblai bemutatókkal tesszük érdekesebbé.

Célunk, hogy az iskolások érdeklődését felkeltsük a múzeumok iránt, hogy a Ráday Múzeum kincseinek megismerésén keresztül válhassanak múzeumlátogató, múzeumot érdeklődve megtekintő felnőtté.

Az Utazó Múzeum kínálta múzeumpedagógiai foglalkozás helyszíne lehet osztályterem, könyvtár vagy klubhelyiség, ahol a résztvevő tanulók számára kényelmesen biztosítható az ülőhely, az asztal és valamennyi mozgáslehetőség is. Célszerű, ha működőképes interaktív tábla is rendelkezésre áll, de ennek hiányában elegendő a kivetítésre alkalmas falfelület is a bemutatóhoz, szükség esetén munkatársaink biztosítják a projektort, laptopot is.

Foglalkozásaink részletes leírása legörgetve, a csatolt állományok között tekinthető meg.

Amennyiben érdeklődnek munkánk iránt vagy szeretnének megrendelni foglalkozást intézményükbe, lehetőleg legalább két héttel a tervezett időpont előtt e-mailban vagy telefonon jelezzék munkatársunk számára.

Kriston-Bordi Zsuzsanna múzeumpedagógus
Tel.: +36 30 515 4587, +36 76 486 226
E-mail: radaymuzeum.info@gmail.com

A Ládafia Utazó Múzeum bemutatkozása

A múlt év decemberében a Kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskolába hívtak minket csendes napjukra, igazgatónőnk a felsős diákok számára készült előadással, mi a kisiskolásoknak terveztünk múzeumpedagógiai foglalkozást, a múzeum kincseinek virtuális bemutatásával, játékos feladatokkal.

Felkészülés közben újra és újra körbejártuk a kiállítást, hogy a legérdekesebb tárgyakat tudjuk majd megmutatni a gyerekeknek. A kiállításban szereplő gyülekezeti ládák előtt állva pattant ki az ötlet, hogy milyen jó lenne, ha nekünk is lenne egy ládánk, amibe bepakolhatnánk a kincseinket, és elvihetnénk azokat bemutatni az iskolákba.

Az ötlet pillanatok alatt kibontakozott, és elindult a megvalósulás felé.

A láda hozta a nevet: Ládafia, és kialakult a terv is, hogy mit szeretnénk tenni.

Ha már megvolt a terv, kellett egy logó, melyet Mikulás Kata álmodott meg, és Zalatnay Pál öntött végső formába.

És szükségünk volt még egy ládára, melyet kéréseinket figyelembe véve Vass-Eysen Ervin építész tervezett meg, és Kocsis Ferenc asztalosmester készített el.

A következő kérdés az volt, hogy mi legyen a ládában? Ahhoz, hogy terveinket megfelelően támogassa, meg kell töltenünk kincsekkel, megfogható, tanulmányozható műtárgymásolatokkal.

Ötvös Nagy Ferenc ötvösművész kollégánk azonnal az ötletünk mellé állt, és gyönyörű tárgymásolatokkal örvendeztetett meg minket.

Az iskolák számára kínált foglalkozásainkat úgy válogattuk össze, hogy azok kapcsolhatóak legyenek az érvényben levő kerettantervek témaköreihez, a különböző tantárgyak szakóráihoz. Ajánlatunkat úgy állítottuk össze, hogy pontosan meghatároztuk, hogy melyik tantárgy, melyik évfolyam óráihoz kapcsolódhat a múzeumos óra.

Első évadunk a tanév 2. félévétől, azaz mostantól indul, témajavaslataink között a múzeumhasználati ismeretektől a bibliai ásványokig széles a paletta.

A bemutatókat virtuális múzeumi sétával kezdjük, melyhez Gilly Áron kiváló fotói nyújtanak segítséget, majd a témákat korszerű oktatási módszerekkel/eszközökkel, interaktív táblai bemutatókkal tesszük érdekesebbé.

Ládánkban olyan eszközök is helyet kaptak, melyeket a régi ládákban biztosan nem találhattunk meg, számunkra azonban nagy jelentőséggel bírnak.

Ilyenek például

  • egy adathordozó, melyen a múzeum virtuális lenyomatát vihetjük magunkkal,

  • a virtuális valóság szemüveg, melynek segítségével a témakörhöz kapcsolódó helyszíneket járhatnak be az virtuális múzeumlátogatók

  • az interaktív gömb – mellyel interaktívvá tudunk varázsolni akár egy fehér falat is, ahol aztán remekül lehet játszani, tanulni.

Múzeumunk éves programját, foglalkozásaink részletes leírását a csatolt állományok alatt tekinthetik meg. Várjuk az érdeklődő csoportok jelentkezését!