„Legyen egy hely”

A Jánoshalmi Református Misszió és a Jánoshalmi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közös közösségi házát avatták föl augusztus 27-én szombaton. Az ünnepségen igét hirdetett Hegedűs Béla dunamelléki főjegyző, Balogh Róbert, a misszió lelkésze pedig hosszabb távú terveibe is beavatott.

Roma és Református Közösségi Ház – olvashatjuk a szombaton felavatott közösségi tér bejáratánál. A tágas, frissen festett, felújított házban gitár- és szintetizátorkísérettel roma gyülekezeti énekek szólnak, a folyamatosan érkező vendégeket üdítővel és kávéval kínálják, a kertben pedig már jókora bogrács alatt rotyog a tűz. Megtudjuk: a gyülekezet asszonyai cigánykáposztát főznek a vendégeknek: az édeskáposzta és a paradicsomos szaft mellé csirke- és disznóhús is kerül bele bőséggel.

Hamarosan kezdődik is az ünnepség, Balogh Róbert, a település lelkésze apostoli köszöntéssel indítja az alkalmat, majd Hegedűs Béla, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdeti az igét. A Dániel könyvének hatodik fejezetéhez kapcsolódó igehirdetésében az oroszlánok között éjszakázó Dániel próbatételéről beszélt, és hangsúlyozta: az életet mentő Úr ugyanolyan közel van hozzánk, akik bízunk benne, mint a prófétához, mert aki hozzá ragaszkodik, azt nem hagyja el, arról gondoskodik. Arra is kitért, hogy a mi hitünk a környezetünkre is hatással van: Dániel túlélése után nem a próféta maga tett először bizonyságot, hanem az addig hitetlen Dáriusz. Ez a közösség is akkor marad meg és gyarapszik, ha hitben jár, lássuk meg Őt, a közösségben, a családban – zárta godolatait az esperes.

Ezután Horváth Zoltán, a település roma önkormányzati vezetője köszöntötte a megjelenteket és egy-egy ajándékkal lepte meg Zöldi Györgyöt, a kiskunmajsai cigány önkormányzat vezetőjét, Ajtai Tibort, a Cigány Önkormányzatok és Civil Szervezetek Országos Szövetségének vezetőjét, Kiss György jánoshalmi képviselőt, nemzetiségi tanácsadót és Kolompár Györgyöt, Horváth Zoltán helyettesét, segítőjét. Külön kifejezte háláját Balogh Róbertnek, aki, mint fogalmazott „segített a lelki nyugalmunk megtalálásában az Úr Jézus segítségével”. Mint mondta, közös vágyuk volt, hogy „legyen egy hely a cigányságnak végre”, és ez most együttes erőfeszítéssel megvalósult.

Balogh Róbert, aki tavaly a Genfi Egyetemen végezte el a teológiai mesterszakot, 2015 decembere óta látja el jánoshalmi szolgálatát. Ez alatt az idő alatt – meséli – a kéthetente egy istentiszteletből heti kettő lett, és egyre gyarapodó létszámmal elindult a református hittanoktatás is. Idén tavasszal már tizenhárman konfirmáltak, köztük Horváth Zoltán, a helyi roma önkormányzat vezetője és családja. „Hamar egymásra találtunk, és megszületett a gondolat, hogy közösen segítsük valahogy a helyi cigányságot. Elnök úr és családja a gyülekezet motorjaivá lettek, sok-sok embert ők hívtak el, és a közös munka eredménye ez a közösségi ház is."
A lelkész elmondta, hogy a korábban igencsak lelakott állapotú roma önkormányzati épület felújítása a HEKS svájci protestáns segélyszervezet támogatásával és a gyülekezeti tagok közel kilenc hónapon át tartó önkéntes munkájával valósult meg. A roma önkormányzat és a református misszió közös épületébe számos közösségi programot terveznek: délutánonként az iskolásoknak a gyülekezet önkéntesei segítenek korrepetálással, de a pályázati pénzből sikerült készségfejlesztő, logikai játékokat, csocsót is szerezni, valamint rendszeresen lesz filmklub is. Heti rendszerességgel lesz bibliaóra, ahol az istentiszteleten elhangzott igét szűkebb körben, részletesebben lehet megismerni, a tinédzserekkel pedig külön, szintén önkéntesek által tartott alkalmakon foglalkoznak majd, különösen a korai gyerekvállalás és az oktatásból való kiesés megelőzését helyezve a fókuszba.
A megnyitó hivatalos része Édes Árpád, kiskunhalasi református lelkész áldáskérésével fejeződött be az Efézusi levélből vett igével: „Krisztus lakjék szívetekben a hit által, a szeretetben meggyökerezve és megalapozva képesek legyetek felfogni minden szenttel együtt: mi a szélesség és hosszúság, magasság és mélység, és így megismerjétek Krisztus minden ismeretet meghaladó szeretetét, hogy Isten mindent átfogó teljességére jussatok.” Ezután azonban még megcsodálhattuk a hittanos gyerekek hagyományőrző cigánytánc-bemutatóját, majd bőséges ebéd következett. A cigány recept alapján készült zöldségleves és a cigánykáposzta is szépen fogyott, a hatalmas adagokból azonban azoknak a gyülekezeti tagoknak is maradt, akik a munkájuk miatt nem tudtak eljönni.

Ebéd közben Balogh Róbert a hosszabb távú terveibe is beavatott. „Holisztikus misszióban gondolkodunk, több szociális programunk is folyamatban: a Református Szeretetszolgálat vetőmagprogramjában is részt vettünk, most pedig a Szegénységellenes Hálózattal együttműködve egy brikettprogram is alakul, ami a téli fűtésgondokon enyhítene, olcsó fűtőanyagot előállítva. És ha Isten megsegít, szeretnénk egy baba-mama klubot is elindítani.
Azt is szeretném, ha a jövőben önálló egyházközséggé válnánk, és úgy látom, a legjobb irányba haladunk. Jelenleg harminc-negyven főt számlálunk, és olyan közösség épült ki az elmúlt hónapokban, amelynek tagjai nem csak vasárnaponként látják egymást. A roma istentiszteletekre sem csak cigányok járnak, ez jó alap arra, hogy egy többkultúrájú, multietnikus gyülekezet épüljön, hiszen Krisztusban nincs cigány és nem cigány.
fotó: Földy-Molnár Lilla

A cikk eredetileg 2016. augusztus 30-án az Országos Református Cigánymisszió honlapján jelent meg.