Lelki házzá épülni

Új kurzusokkal és műhelyekkel bővült a Sófár református dicsőítő iskola, amelyet ezúttal Miskolcon tartanak a járványügyi előírások szigorú betartása mellett. Már lehet regisztrálni az egyhetes táborra.

Idén ismét a hagyományos keretek között tarthatják meg a Sófár református dicsőítő iskolát. Az augusztus 2., hétfőtől augusztus 8., vasárnapig tartó összművészeti tábornak ezúttal a miskolci Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon ad otthont. A szervezők igyekeznek mindent a hatályos előírásoknak megfelelően előkészíteni és lebonyolítani – számolt be portálunknak Nagy Henrietta programkoordinátor. „Szállást és étkezést csak érvényes védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, az esetleges további szigorításokról a dicsőítő iskola mögött álló egyesület dönthet addig. Már nagyon várjuk a találkozást, hiszen ekkora kihagyás után óriási az igény a közösségi programokra, a fizikai közelségre, különösen a fiatalok körében. Már egy térben lenni is lelki feltöltődést jelent, segít, hogy a hitünk erőre kapjon.”

Idén az egyéni fejlesztő kurzusok mellett a szervezők szeretnének több olyan foglalkozásnak teret adni, ahol kiscsoportos alkotásra, beszélgetésre van lehetőség – számolt be.
„Először hirdetünk meg egész hetes dalíróműhelyt, első alkalommal alakul meg a hétköznapi spiritualitás nevű műhely, ismét elindulnak a képzőművészeti és drámaműhelyek, újra lesz mozgás- és táncműhely.” A hangszeres kurzusokra jelentkezők kezdő és haladó szinten tanulhatnak. „A Sófár azért különleges, mert egy hét alatt egy-egy művészeti ágban irányokat fektet le, lelkesít és gyakorlati tudással vértez fel. Ez a szemléletmód egész más, mint például a mai zeneoktatásé, hiszen sokkal átfogóbb képet nyújt. Én magam hét évig jártam zeneiskolába, és ez idő alatt sem tudtam átlátni, hogy mire is használható a szolfézstudásom. Az első Sófár-táborom szolfézsóráin állt össze a kép: ez minden zene alapja, segít harmonizálni, akkordozni egy dalt, kitalálni új szólamokat, vokálokat.”

Az egyéni tehetséggondozás és a szemléletformáló beszélgetések révén fejlődhetnek a gyülekezeti szolgálatok is. „A Sófár azoknak szól, akik speciális szolgálatokra éreznek elhívást. Alapelvünk, hogy minden, amit teszünk, Isten dicsőségét kell, hogy szolgálja. Az egész életünket próbáljuk odaszentelni élő és szent áldozatul, hogy az istentiszteletté válhasson. Ugyanakkor mindent, amit kaptunk, szeretnénk visszaforgatni Isten országának építésére, Isten dicsőségére. Mindannyian sáfárok vagyunk, és érezzük a felelősségünket abban, hogy tanítsuk azokat a fiatalokat vagy idősebbeket, akik szeretnék jól forgatni talentumaikat. Tanárok és diákok egyaránt sokat tanulunk egymástól, a közösségben összeadódik tudásunk, tapasztalataink, elhivatottságunk.”

Ez azért is hiánypótló, mert a művészeti ágakat gyakran elefántcsonttoronyként kezelik az egyházban – véli a lelkész. „Próbálunk nagyon szép, igényes, lélekemelő produktumokat létrehozni, de ezzel el is távolodunk a hétköznapi emberektől. Többségünk nem négyszólamú vagy nagyzenekarral kísért énekeket hallgat otthon, nem ezeket dúdolgatjuk ébredés után vagy az utcán sétálva, hanem egy-egy szép zsoltárt vagy dicsőítő éneket. Ha ezeket a műfajokat igényesebben műveljük, akkor a hit személyesebb megélését támogatjuk a hétköznapokban is. Ez pedig missziói szempontból sem utolsó. Azért fontos, hogy egy-egy dicsőítő dalt minél minőségibb módon dolgozzunk fel a gyülekezeteinkben, mert a hétköznapi emberek, akiket el szeretnénk érni, a popkultúrából vagy népzenei ízléssel érkeznek hozzánk. Ha olyan feldolgozásokat hallanak, amelyekhez tudnak kapcsolódni, a dalok üzenete, lelkisége könnyebben megérintheti őket, még ha kulturálisan távol állnak is a tradicionális egyháztól.”

Épüljetek fel lelki házzá – az idei Sófár dicsőítő iskola gondolatkörét ez az Ige határozza meg, a résztvevők mindennap hallhatnak egy-egy igehirdetést is a témában. „A lelki építkezés képe rezonál bennünk a mögöttünk álló időszakra, és érinti azt a kérdést is, hogy miként épül fel az egyház, hogyan éljük meg a közösséghez tartozásunkat, és mitől épül a hitünk. Amellett, hogy a személyes Isten-kapcsolatnak végtelen sok módja van és lehet, közösség nélkül nem értelmezhető az egyházhoz tartozásunk.”

A Sófár református dicsőítő iskola idei kurzusairól és műhelyeiről itt tudhat meg többet. Regisztrálni szintén a Sófár weboldalán lehet július 31-ig.